„Rubin” csokidesszert és 60 féle luxusfogás az Oscaron

Állítólag mindenki nyert, aki belekóstolt a Wolfgang Puck által összeállított menübe. Az igazi szenzáció idén a Barry Callebaut-féle rubin csokoládéból készült desszert volt, mely a csokoládék új generációját képviseli és egyenlőre igazi kuriózum. Kaviárban, ehető aranyporban sem volt hiány.

ruby_chocolate3.jpg

Wolfgang Puck karintiai származású, 68 éves séf, aki immár 20 éve felel az Oscar-gálát követő fogadás menüjéért. Kaliforniai-francia stílusú fúziós konyhát vezet, első éttermét, a két Michelin-csillagos Spagót 1982-ben, a Los Angeles-i Sunset Stripen nyitotta (a hely később Beverly Hillsbe költözött). Ma már számos étterme van Isztambultól Londonon át Dubaiig, a Spago mellett két másik: a Beverly Hills-i CUT és a szingapúri Marina Bay Sands is magáénak tudhat egy-egy Michelin-csillagot.

wolfgang_puck.jpgWolfgang Puck (kép: timeslive.co.za)

A séf, aki televíziós műsorokban, Kaliforniát népszerűsítő kampányokban és non-profit területen is aktív, 2013-tól tagja a Kulináris Hírességek Csarnokának Thomas Kellerrel, Gordon Ramsay-vel, Jamie Oliverrel, Lidia Bastianichcsal és Paul Bocuse-zel egyetemben, de az egyre szélesedő fórumon éttermek (Nobu, French Laundry), szervezetek (Amerikai Kulináris Intézet), iskolák (Női séfek és étteremvezetők ösztöndíj-programja), magazinok (Food Network Magazine), receptek (pl. David Jean Marteau francia raviolija), valamint weboldalak és appok (Typsy) is szerepelnek. Számos kitüntetése mellett Wolfgang Puck társalapítója a Puck-Lazaroff Jótékonysági Alapítványnak, mely az Amerikai Food & Wine Festival támogatójaként a „Meals on Wheels” programban vesz részt (ennek keretében azoknak készítenek és szállítanak ételt házhoz, akik egészségi állapotuknál vagy koruknál fogva nem tudják az alapanyagokat beszerezni, megfőzni).

ruby_chocolate2.jpgRubin kakaóbab és csoki (kép: Pinterest)

Az Oscar-átadást követő kulináris „ereszd el a hajamról” minden évben sokat értekeznek, ki így, ki úgy – 2018-ban Puck a kedélyeket a 60 féle luxuskompozícióból is kiemelkedő rubin csokiból készült dessszerttel borzolta.

A rubin csokit az ismert fajták: fekete, tej és fehér mellett a csokoládék legújabb generációjának tekintik, hosszas kísérletezés eredményeként 2017. szeptember 5-én mutatták be Shanghaiban. A fehér csoki után 80 évet kellett várni megjelenésére és még mindig ritkaságszámba megy, olyannyira, hogy az USA-ban is csak valamikor 2018 folyamán tervezik bevezetését a szélesebb közönség számára.

A rubin csoki kidolgozója, a zürichi székhelyű Barry Callebaut Group alapítója, Barry Callebaut elmondása szerint ez a csoki teljesen új ízélmény, mely nem kesernyés, nem édes vagy tejes. Alapanyaga a rubin kakaóbab, ami a 2004-től folyó kidolgozás során teljesedett ki abban a kiegyensúlyozott, selymes-friss-gyümölcsös ízvilágban és textúrában, ami a rubin csoki sajátja. Hangsúlyozzák egyben, hogy az édes-savanykás íz és a vonzó szín egyedi eljárás során szabadul fel a rubin kakóbabból: mesterséges színezéket és adalékokat nem használnak, és piros bogyósgyümölcsök sincsenek jelen semmilyen szinten a folyamatban. Marketingkutatások szerint a 21. század csokija olyan ízkompozíciót képvisel, amit eddig más csokifajták nem elégítettek ki, így nagy jövőt jósolnak neki.

ruby_chocolate_dessert.jpgA 2018-as Oscar gasztrosztárja: rubin csokidesszert (kép: refinery29.com)

És hogy mit hozott ki a rubin csokiból Wolfgang Puck csapata?

Monica Ng, a Wolfgang Puck Catering desszert főszakácsa úgy nyilatkozott, hogy olyan komponenseket kerestek, melyek jól válaszolnak a csoki enyhe savasságára anélkül, hogy elfednék a lényeget. Kézenfekvő választás a piros bogyósgyümölcs, első asszociációja azonban mégis a rosé pezsgő volt. A desszert végül eperrel, rózsával, hibiszkusszal, bodzával teljesedett ki – a virágos együttható billenti helyre az ízharmóniát. A kész alkotás elemei tehát: eper-hibiszkusz mousse, eperkompót, vaníliás piskóta, mascarpone krém, és persze maga a rubin csoki.

menu_oscars_2018.jpg(Kép: hellomagazine.com) 

A 2018-as Oscar bevásárlólistája:

- 1500 db fürjtojás (1725 USD)

- 250 db amerikai homár (3125 USD)

- 300 font (136 kg) Miyazaki wagyu-marha (4800 USD)

- 100 font (45,36 kg) amerikai wagyu marha-filé (9200 USD)

- 1 tonna Cacao Barry-féle 70%-os „Fleur de Cao” feketecsoki-rúd (17627,27 USD)

- 35 font (15,87 kg) burgundiai fekete szarvasgomba (27994,4 USD)

- 30 font (13,6 kg) ehető aranypor (28500 USD)

- 15 kiló kaviár (34716 USD)

- 2400 üveg Francis Ford Coppola-bor (64800 USD)

- 1500 üveg Piper-Heidsieck Champagne (149955 USD)

(Via)

Ajánljuk:

Karamelltől rózsán át kenderig: 2018 ízei>>

Avokádó marad, pezsgős süti jön: 2018-as gasztrotrendek>>

Sztárséfek a jövőről: kakaó, majambo és világkonyha>>

Gyümölcsös rózsazselé a Paradicsomból>>