Last minute utazás? Íme, Európa legjobb gasztrorégiói, köztük 3 hazai

Az „Európa Legjobb Gasztro-Úticéljai” (Best Culinary Destinations in Europe) 2018-as ajánlójában a népszerű desztinációk között felbukkan egy-egy rejtett gyöngyszem is.

01.jpg

Úgy tűnik, a gasztronómia a 21. század rock ’n’ rollja: kovászos kenyérrel, cevichével, macaronnal lázadunk. Ha nem is annyira látványosan, mint azt a ’70-es években tették, talán szégyenkeznünk sem kell az elkényelmesedésért, hiszen mások, de nem kevésbé komolyak a kihívások: klímaváltozás, a víz, a fehérje és a tápanyagok biztosítása egy 2030-ra 8,6 milliárd, 2050-re 9,8 milliárd lakosú Földnek. A pezsgő nemzetközi gasztroélet, „gasztroturizmus” pedig nemcsak kalandot, de információt, tudatosságot, jobb egészséget és akár új kapcsolatokat is jelenthet: sokan a slow food-slow life jegyében már teljesen másképp választanak úticélt és mennek oda, ahol kultúra és gasztronómia kéz a kézben jár, és a helyiekkel is közvetlenebb kapcsolatba kerülhetnek. Az ilyen kiruccanásokat relatíve költséghatékonyan (közösségi felületek igénybevételével) meg lehet szervezni, miközben a környezetet is védjük: az EU országai támogatják a vonatközlekedést, ha pl. Nightjettel megyünk egy közelebbi (10-12 óra alatt elérhető) helyre, mivel éjjel utazunk, akár két kerek napot is hozzácsaphatunk a nyaraláshoz.

Az „Európa Legjobb Úticéljai” (European Best Destinations) egy brüsszeli székhelyű, 2009 óta működő kulturális-turisztikai szervezet, mely Európa, mint a világ első számú úticélja promotálásával foglalkozik, és a regionális turisztikai irodákkal együttműködve nyújt az utazók számára friss, tematikus információt jelenleg 260 európai úticélról „Aachentől Zágrábig”.

2018-as szelekciójuk szerint Európa legjobb gasztro-úticéljai:

Porto, Portugália: a tavaly Európa legjobb desztinációjává választott város elsősorban az Alto Duoro borvidéken (valószínűleg a 17. századtól) készített likőrborról híres, melyet számos gasztrokulturális program, pincelátogatás, kóstolótúra keretében ismerhetünk meg. Portugália, mint úticél évek óta töretlenül a világ élvonalában van, az idei válogatásban is több régiója is szerepel: a friss tengeri ételeiről híres, csodaszép Azori-szigetek, a népszerű Algarve – egyes felmérések szerint a világon itt a legjobb nyugdíjasnak lenni –, Madeira, az „örök tavasz” szigete kultikus desszertborával, gyümölcseivel és halas fogásaival, valamint Lisszabon az utóbbi évek során világkedvenccé vált Pastéis de Natával (más néven: Pastéis de Belém), amit a 19. században a Szent Jeromos-kolostor szerzetesei készítettek először.

porto_portugal.jpgHagyományos Rabelo-csónakon szállítják a portóit a Douro-folyón (kép: Pinterest)

Amszterdam és környéke, Hollandia: Gouda, Leerdammer, Maasdam, Edam, Beemster, Leyden, Roomano, Nagelkaas, vagyis minden, ami sajt! Az amszterdami Sajtmúzeumot talán sokan ismerik, de ha egy igazán emlékezetes gasztrovakációra vágyunk, érdemes ellátogatni a neves Alkmaari Sajtpiacra is. A minőségi sajt remek fehérje, kalcium, és a bélflórára kedvezően ható probiotikumok forrása, a hollandok kivételes magassága (nők átlag: 1,71 m, férfiak:1,84 m, az utóbbi 150 évben a férfiak átlagmagassága 20 cm-rel nőtt) egyik meghatározó tényezője valószínűleg az intenzív sajtfogyasztás. Érdemes azonban a sajthoz információt is társítani: a sajt komplex étel, sokszor (bár nem minden esetben) igen magas zsírtartalommal, ezért tökéletesen elég hozzá csupán némi zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, teljes kiőrlésű péksüteményt elcsipegetni. Ahhoz pedig, hogy melyik sajthoz mi illik, on- és offline ma már rengeteg forrás áll rendelkezésre. Még egy sajtrégió kapott helyet a felsorolásban: Luzern, Svájc egyik leggyönyörűbb városa a Luzern-i tó partján, ahol nemcsak természeti és történelmi szépségekben – pl. a világ legrégibb fedett fahídjaiban – gyönyörködhetünk, de megismerkedhetünk a fondü és a raklett autentikus világával is.

aalkmar_cheese_market.jpgAlkmaari Sajtpiac (kép: Pinterest)

Samobor, Horvátország: a Zágrábtól 20 km-re lévő romantikus középkori városka és természeti szépségekben (Žumberak Nemzeti Park) bővelkedő környéke a hely, ahová barátaink meghívnak, ha az „igazi” helyi konyhát kívánják nekünk bemutatni. A repertoárból pedig nem hiányozhat egy szelet krémes, mégis meglepően légies kremšnita, lehetőleg egy pohár bermet desszertbor kíséretében – ami egyébként a Vajdaságban lévő Fruška Gora borvidék remeke. Samobor legnagyobb ünnepe a minden év februárjában a gonosz szellemek elűzésére hivatott karnevál, a „Samoborski fašnik”, mely szintén jó alkalom a kulináris kalandozásokra. Horvátországból az Isztriai-félsziget is bekerült a válogatásba, friss, minőségi tengeri és hegyvidéki alapanyagai, olívaolaja, borai révén.

samobor_croatia.jpgSamobori kremšnita (kép: europeanbestdestinations.com)

Strasbourg, Franciaország: a volt Elzász (ma: Grand Est) régió központja, az Európai Parlament székhelye kulináris úticélként őszintén szólva eddig nem igazán került reflektorfénybe. Pedig minden megtalálható itt, ami egy jó gasztrokulturális kiruccanáshoz kell: bájos óváros (az ún. „Grande-Ile” 1988 óta az UNESCO-világörökség része), középkori házakkal, hangulatos vendéglőkkel, manufaktúrákkal, csodás gótikus katedrálissal, a helyszínt pedig akár hajóval, mini-villamossal vagy biciklivel is bejárhatjuk. És persze közben végigkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, kezdve a Flammekuechével, ami egy nagyon vékonyra nyújtott, négyszögletes kenyértészta friss, fehér sajttal, szalonnával és hagymával megszórva, kemencében ropogósra sütve (franciául tarte flambée néven is fut), a hagyományoson kívül pedig ma már gombával, Gruyère-sajttal, sőt, bogyósgyümölcsökkel, fahéjjal is készítik. Szintén rusztikus helyi fogás a choucroute: egy tál elzászi kolbász és felvágott párolt káposztával és olykor burgonyával tálalva, a régió finom borainak valamelyikével (rizling, szürkebarát, muskotály, aromás Gewürztraminer) leöblítve. E borok a Colmar-borvidék gyümölcseiként külön helyet is kiérdemeltek a válogatásban (a borvidék központját, Colmar varázslatos belvárosát Elzász „Kis Velencéjének” is hívják, nem véletlenül).

colmar_france.jpg"Petite Venise", Colmar (kép: Pinterest)

Elzászon kívül Franciaország számos más régiója is szerepel a listán: az északkeleti Lille kagylós ételeiről, az „eredeti” sült krumpliról (French fries) és kézműves söreiről híres, a Pireneusok és a Loire-völgye között fekvő Dordogne illatos gombái, sajtjai, borai és az itteni foie gras (libamáj-pástétom) révén biztosította helyét, a drámai Mont-Saint-Michel-t: a „paradicsomba vezető útként” is ismert zarándokhelyet (az UNESCO-világörökség része) egy emblematikus fogás: Annette Poulard nyílt tűzön készült omlettje (La Mère Poulard omelette) avatta gasztro-úticéllá, a „bor fővárosa”, Bordeaux – ahol az építészetileg is lenyűgöző bormúzeum található – nem szorul magyarázatra, Párizs ezúttal cukrászremekei miatt kerül említésre, talán nem véletlenül, hiszen a Le Meurice-ben tevékenykedő Cédric Grolet lett idén a világ legjobb desszertséfje, Montpellier szintén kiváló borai révén érdemelte ki a figyelmet, a csodás Provansz történelmi fővárosát, Aix-en-Provance-t, Paul Cézanne szülőhelyét acalissons nevű, kandírozott gyümölcspasztából és őrölt mandulából készült nyalánkság reprezentálja, míg a Riviéra édes ízét a Saint-Tropez-i tarte Tropézienne képviseli, melyet 1955-ben egy helyi cukrász, Alexander Micka készített először. És ha valaki esetleg hiányolta volna, természetesen a tüzes Marseilles sem maradt ki, elsősorban karakteres tengeri konyhájának köszönhetően (viva, boullabaisse).

espelette2.jpgEspelette-i paprika - Biarritz, Baszkföld (kép: Pinterest)

Szerepelnek a válogatásban olyan luxusdesztinációk is, mint pl. Victor Hugo kedvence, a Baszkföld francia részén lévő Biarritz – vele kapcsolatban az eredetvédett, őrölt vagy másképp feldolgozott Espelette-i fűszerpaprikát említik –, de nem maradhatott ki a Baszkföld spanyol oldalán lévő de facto főváros, Bilbao sem, mely jelenleg (a szomszédos San Sebastián mellett) a világ egyik legexkluzívabb gasztrodesztinációja. A helyi pintxo-bárokban (baszk falatkák, kompozíciók, amiket, ha erre járunk, még véletlenül se hívjunk „tapasnak”), az előttünk növekvő pálcikahalmot szemlélve, az óceán surrogására lassan egy másik dimenzióba sodródunk…

pintxo_bilbao.jpgKedvelt pintxo-lelőhely Bilbaóban (kép>>)

Nem lenne teljes a felsorolás Olaszország jól ismert gasztrorégiói: Bologna, Milánó, Róma, Velence, Firenze, Pisa nélkül (Ligúriának, Campaniának, Szicíliának úgy látszik, most nem jutott hely), befutott viszont Dublin (tengeri ételek, Guinness), Edinburgh (whisky), az európai úticélként felbukkanó Isztambul (török street food), Málta (szintén tengeri csemegék), Madrid, Barcelona, Athén, Santorini, Köln, Stockholm, London, Helsinki, Brüsszel, Bruges, Frankfurt és Bécs is.

lillafured1.jpgMiskolc - Lillafüred (kép: Pinterest)

Nagy szó, hogy e színvonalas társaságban 3 hazai régió is szerepel: Miskolc, melynek aktív programokra csábító természeti adottságait, a város közepén magasodó „Avas hegy” középkori pincéinek, borházainak történelmét, a környékbeli fürdőket, múzeumokat és nevezetességeket (miskolci Herman Ottó Múzeum, Pannon-tenger Múzeum, Lillafüred, Miskolctapolcai Barlangfürdő, Diósgyőri vár, Bükki Nemzeti Park) emelik ki, hazánk (egy 2018-as felmérés szerint) legélhetőbb vidéki városa, Eger pedig közel 1000 éves bokultúrájával (Szépasszonyvölgy), barokk és török emlékeket őrző, ellenállhatatlan történelmi miliőjével kapott helyet, külön hangsúlyozzák a városba látogatók diverzitását, hogy a különböző korosztályok, kisgyerekektől a nagyszülőkig mind – akár egymástól egy időre elszakadva, majd újra találkozva – megtalálják a nekik való programokat, élményeket.

eger_szuret.jpgEgri borvidék (kép>>)

Nem meglepő, hogy a harmadik hazai régió maga Közép-Európa vibráló gasztrocentruma, Budapest, melynek emblematikus gasztrotermékeként a fűszerpaprika jelenik meg, de említésre kerül a fürdőkultúra, a város megismerésének sokféle, kreatív módja, a nevezetességek közül a Budai Vár, a Dohány utcai zsinagóga, a Pesti rakpart, a Szent István Bazilika, a Citadelláról nyíló páratlan kilátás, a Hősök tere, a Szoborpark, az egyedi design boltok, teraszok, kávézók: a város rejtett kincseinek sokasága.

bp_liebling_rooftop_bar1.jpgBudapesti tetőbár (kép>>)

Sztárséfek a jövőről: kakaó, majambo és világkonyha>> 

Új gasztrorégiók mutatkoznak be Európában>>

Gasztro Oscar 2018: a világ legjobb éttermei>>

(Borítókép: europeanbestdestinations.com)