Happy tortellini a Kedvesség Világnapján

Kutatások szerint a kedvesség és a boldogság egymásra visszaható fogalmak: a kedvesség pozitív visszajelzést produkál, ami boldogsághormonokat szabadít fel bennünk. Sokféleképp kedveskedhetünk, de egy tál különleges tészta, amit családunkkal, barátainkkal, a szomszéddal vagy akár idegenekkel osztunk meg, mindenképp a kedves cselekedetek közé sorolható november 13-án, a Kedvesség Világnapján.

01.jpg

A Kedvesség Világnapja 1998-ban a WKM (World Kindness Movement – Mozgalom egy Kedves Világért) kezdeményezésére vonult be a nemzetközi ünnepek közé. Azóta egyre több országban megtartják, mint egy olyan napot, amikor a kedvesség áthatolhat az embereket, közösségeket elválasztó határokon. Több helyen kifejezetten szülői kezdeményezésre vezették be, mint lehetőséget a gyerekeknek jó mintát nyújtani mások tiszteletével, a jó modorral, a különbözőség elfogadásával és a megosztás fontosságával kapcsolatban. Ezen a napon számos humanitárius akciót, flashmobot, megmozdulást szerveznek világszerte.

Mint többször írtunk róla, a tészta több évezredes kultúrájában az egyes formák szimbolikus tartalmat hordoznak, pl. a hosszútészta különböző életszakaszokat köt össze – elvándorlás a szülői háztól, zarándoklat vagy épp házasság –, valójában megjeleníti a lét teljes körforgását. A friss tésztának nemcsak íze, de készítése: gyúrása, nyújtása, formázása is sokunk legkedvesebb gyermekkori emlékei közé tartozik, főleg, ha édesanyánkkal, nagymamáinkkal együtt végeztük e műveleteket. A Kedvesség Világnapján is tökéletes lehet egy ilyen program, mely hidat épít a különböző korosztályok között.

Nehéz lenne meghatározni, melyik a világ „legkedvesebb tésztája”, de ősz lévén a sütőtökös tortelloni: egy misztikus, történelmi város, Mantova specialitása mellett döntöttünk. Ha jól sikerül, a „tortelli di zucca” nem édes, csak édeskés, picit pikáns és gyümölcsös, egyszerűségében is komplex, különleges ízélmény. Tegyük hozzá, nagyon reneszánsz élmény: a mintegy 4000 éves Mantova, Vergilius szülőhelye, az opera műfajának bölcsője, a Gonzaga-család és Isabella d’Este pompás városa évszázadokig a reneszánsz fellegvára volt. Máig ezt a gazdagságot tükrözi gasztronómiája, amit 2017-ben – amikor a kelet-lombardiai régió részeként Európa Gasztronómiai Fővárosa volt – be is mutatott a világnak.

Először a tölteléket készítsük el:

 1. 500 gramm meghámozott sütőtököt daraboljunk fel, előmelegített sütőben jól süssük át. Ha kihűlt, krumplinyomóval nyomjuk egy tálba.
 2. 170 gramm „körte mostardát” daraboljunk apróra, keverjük a sütőtökhöz. Tudjuk, körte mostardát, ami egy északolasz specialitás, nagy eséllyel nem fogunk kapni: jól lecsepegtetett, minőségi körtekompóttal vagy körtedzsemmel helyettesíthető. Egzotikus alternatíva lehet az ananász-, a mandarin- vagy az édes (nem keserű) narancsdzsem is.
 3. Keverjünk a töltelékhez 160 gramm ropogós, masszív, kemény kekszet, melyet előzőleg teljesen szétmorzsoltunk. Olaszországban az „amaretti” felel meg a célnak, hozzá hasonlót (vagy azt) használjunk.
 4. Reszeljünk hozzá 65 gramm Grana Padano sajtot: elegáns sóssága fogja ellensúlyozni az édes-gyümölcsös aromákat. Folyamatosan keverjük a masszát.
 5. Üssünk bele egy szép, nagy tojást, dobjunk rá egy csipet sót. Végül reszeljünk bele teáskanálnyi mennyiségű szerecsendiót.
 6. Jól keverjük ki, majd fóliával lefedve felhasználásig tegyük hűtőbe.

02.jpg

Rugalmas, friss tészta készítése 2/4 személyre

Hozzávalók:

 • Összesen 400 gramm liszt: 200 gramm minőségi búzafinomliszt (pl. Gyermelyi), 200 gramm finomra őrölt durumliszt
 • 4 friss tojás + 1 tojássárgája
 • Pici csipet só (valaki nem használ)

Elkészítés:

 1. Egy tiszta felületre szitáljuk rá a liszteket, tegyünk bele 1 kis csipet sót, és az ujjainkkal jól keverjük őket össze. Alakítsunk vulkánszerű halmot, melynek a közepébe üreget mélyítünk. Ebbe üssük bele a tojásokat és a + 1 tojássárgáját.
 2. Először az ujjainkkal vegyítsük össze a száraz és a nedves anyagokat, majd lássunk neki a gyúrásnak: dolgozzunk a tésztán legalább 10 percig, miközben többször kihúzzuk, visszahajtjuk, gyúrjuk, kihúzzuk, visszahajtjuk, gyúrjuk.
 3. Amikor tésztánk homogén labdává alakult, fóliázzuk be és pihentessük a hűtőben legalább 30 percig.
 4. Elővéve bontsuk le róla a fóliát, majd vágjuk félbe. Az egyik felet fóliázzuk vissza, tegyük a mélyhűtőbe későbbi felhasználásra. A másikat hagyjuk kicsit szobahőmérsékleten akklimatizálódni, majd gyúrjuk újra pár percig.
 5. Nyújtás: lisztezett deszkán, nyújtófával vagy géppel nyújtsuk a tésztát kb. 1 mm vastagságúra (nyújtás közben többször fordítsunk rajta 90 fokot az óramutató járásával megegyező irányban). Jó, ha a két kezünkbe véve, kihúzva van tartása, és megrázva lebeg, mint egy zászló. Ha letesszük a nyújtódeszkára és aláfújunk, akkor tökéletes, ha fodrozódik.
 6. A kinyújtott tésztából vágjunk 12-13 cm széles, hosszú szalagokat.

07.jpg

Formázás, töltés:

 1. A vékonyra nyújtott „szalagok” széleiről késsel vagy tortelli-vágóval vágjuk le a felesleget, hogy relatíve szabályos, hosszú négyzetet kapjunk (ld. a videót 5.10-től). Vegyük ki a hűtőből a tölteléket és helyezzünk belőle kb. 15 grammos (evőkanálnyi) gombócokat a tésztára, úgy 7-8 cm-es távolságban. A tölteléket a tészta felső széléhez közel, tőle 1-másfél cm-re helyezzük el, mivel az alsó részt rá fogjuk hajtani.
 2. Ha kész, kenjük meg a „szalag” széleit és a gombócokat elválasztó képzeletbeli vonalat egy kis vízzel.
 3. A tészta alsó felét hajtsuk a töltelékekre és jól nyomkodjuk le mind a széleket, mind a töltelékek környékét, hogy ne maradjon bent levegő.
 4. Késsel vagy tortelli-vágóval vágjuk ki a betöltött „párnácskákat”. Ha klasszikus tortelli-vágót használunk, a széleket is vágjuk ki vékonyan, hogy mindenhol hullámos legyen. Amíg egy másik tésztaszalag betöltésén dolgozunk, tegyünk egy tiszta konyharuhát a kész tortellikre, hogy megtartsák nedvességtartalmukat.
 5. Egy nagy lábasban, forró, lobogó sós vízben főzzük ki a tortellit. 20-30 mp-el azután szedjük ki, hogy feljön a víz tetejére.

06.jpg

Tipp: Aki a kerek formát preferálja, lisztbe mártott pohárral vágja ki a tortellit, a fentiek szerint töltse, kenje meg a szélét vízzel, majd egy másik, kör alakú tésztával fedje be, légmentesen nyomkodja le.

Tálalás:

Reszelt Grana Padanóval, pirított, zsályás vajjal meglocsolva (serpenyőben pirítunk egy kis vajat, beledobunk pár zsályalevelet). Utóbbi valamikor elmarad, de ajánljuk, mert nagyon finom és kellően keretezi a tortelli di zucca különleges világát. Érdemes másokkal megosztani!

Testvérek édes-krémes tésztája>>

Vissza az íróasztalhoz római beach pastával>>

Meghan Markle-nak tilos a tészta!>>

Tortellini egy okos, hájas, vörös, szexi városból>>

(Képek: Pinterest)