A világ legjobb 50 desszertje - 2018

Az édes ízutazásban 3 hazai klasszikus is részt vesz.

km_12_03_sour_cherry_pie_midwestern_united_states.jpg

Jutalomfeladat lehetett a CNN Travel-nek összeállítani a listát a világ legfinomabb csemegéiről, melyben a neves francia, olasz, osztrák, közel-keleti és amerikai kompozíciók között számos afrikai, ázsiai és latin-amerikai specialitás is helyet kapott.

Nem meglepő módon találkozhatunk a német, ill. svájci illetőségű Fekete-erdő tortával, az osztrák almás rétessel és linzertortával, a török baklavával, a brownie-val, a New York-i sajttortával, a fantasztikus középnyugat-amerikai meggyes pitével (kizárólag Montmorency meggyből), a déli államok kókusztortájával, az olasz gelatóval és tiramisùval, az arab eredetű, szicíliai cannolival, Kate Middleton és a britek kedvencével, a „ragacsos datolyapudinggal”, egy sor francia ínyencséggel (csokoládé mousse, citromtorta, forró csokoládé fondant, crème brûlée, tarte tatin), valamint a híres balerináról, Anna Pavlováról elnevezett, pirosgyümölcsös habcsók-tortával, a pavlovával, amit Ausztrália és Új-Zéland egyaránt a magáénak vall.

Válogatásunk végén kiderül, kik a hazai befutók.

Kouign-amann: Bretagne, Franciaország

A nyugat-franciaországi régió hagyományos leveles-vajas süteményét az említett francia desszertóriások árnyékában valószínűleg soha nem ismertük volna meg, ha a világhírű desszertséf, Dominique Ansel – a 2011-ben nyílt New York-i Dominique Ansel Pékség tulajdonosa – nem karolja fel.

kouign-amann_brittany_france.jpg

Kouign-amann helyi nyelven, bretonul egyszerűen „vajas süteményt” jelent: szülőföldjén, Bretagne-ban különleges minőségű a vaj és a tengeri só, a többször hajtogatott tészta pedig mindkettőt tartalmazza. Némileg hasonlít városi unokatestvérére, a leveles-vajas croissant-ra, de rusztikusabb nála. Külsejét karamellizált cukor és pici tengeri só bolondítja, olyannyira, hogy – annak ellenére, hogy a New York Times „Európa legzsírosabb sütijének” titulálta – ma már Amerika és a világ is bolondul érte.

Dan tat: Hongkong

dan_tats_hong_kong.jpg

Ismerősen fest? Igen, a dan tat, melynek jelentése egyszerűen: „tojás torta” portugál rokonára, a Pastéis de Belém-re hajaz. Utóbbit 1837 óta készítik a Lisszabon „Belém” nevű kerületében lévő Szent Jeromos-kolostorból származó, titkos recept alapján. A főzött tojáskrém-alapú csemege a portugál hódítókkal érkezett a délkelet-ázsiai régióba (a Hongkonghoz közeli Makaó pl. 1999-ig állt portugál fennhatóság alatt). Az óvilági sütik felvették a globalizáció ritmusát: ma a friss, meleg, egyszerre ropogós és krémes dan tan Hongkong első számú kedvence.

Gulab jamun: India

gulab_jamun_india.jpg

Minden, csak nem szimpla minifánk. Kifinomult receptje a „khoya” (tehén- vagy bivalytej redukció) órákig tartó, csendes forralásával indul, ez biztosítja a végeredmény intenzív, telt krémességét. Az alapból formált labdácskákat ghee-ben (tisztított vaj) sütik ki, majd sűrű, kardamommal és rózsavízzel ízesített szirupba forgatják. A gulab jamun ma vallástól függetlenül egy sor indiai ünnep elengedhetetlen kelléke, gyökerei valószínűleg az 1526-tól 1857-ig fennállt Mogul Birodalomra vezethetők vissza, amikor Észak-India konyhája perzsa hatásokkal gazdagodott.

Kardamomos csiga: Svédország

cardamom_buns_sweden.jpg

Ha már a kardamomnál tartunk: bár október 4-e hivatalosan a fahéjas csiga napja Svédországban, többen amellett érvelnek, hogy a kardamomos változat az igazi. A recept könnyű, kelt tésztába kevert, durvára zúzott kardamomot ír elő, mely aztán cukorral és fűszerekkel kiegészülve, csiga-alakúra hajtogatva nyeri el végleges formáját. A Svédországban naponta kétszer megtartott kávészünet elképzelhetetlen nélküle.

Mandazi: Dél-Szudán

mandazi_south_sudan.jpg

És még mindig kardamom: Tanzániában, Kenyában, Mozambikban és Ugandában is népszerű ez a ropogósra sült, szögletes „fánk”, melynek tésztája némi kókusztejjel válik igazán lággyá és egyedivé. Őrölt kardamommal ízesítve, valamint – talán portugál hatás – csokoládéba mártogatva is fogyasztják. Egy jó cappuccino vagy chai tökéletes társa.

Bastani (sáfrányos fagylalt): Irán

saffron_ice_cream_iran.jpg

Bár lehet, hogy nem könnyű így, az első decemberi hidegfrontot épp túlélve fagyira gondolni, ennek a szintén perzsa eredetű csemegének ott a helye a listán. A zoroasztriánus gyökerű Nowruz – a perzsa újév, melyet 2018-ban március 21-én ünnepelnek – tradicionális édessége, mely sáfránnyal, rózsavízzel és pisztáciával maga az üdítő tavasz. Ha van alkalmunk Iránban megkóstolni, hagyományosan, két könnyű, ropogós ostya közé töltve kérjük.

M’hanncha: Marokkó

m_hanncha_morocco.jpg

E látványos kompozíció elkészítése rendkívüli tapasztalatot igényel: az Észak-Afrikától a Közel-Keleten és Törökországon át a Balkánig használt filo (yufka, phyllo) rétestésztánál is vékonyabb, „warqua” nevű tésztából készül, őrölt dióval, narancsvízzel és masztix-szal gazdagon ízesítve, spirál alakúra formázva. Fogyasztása kifejezetten közösségi élmény: a vendégek kézzel osztják meg egymás között, egy pohár marokkói mentatea kíséretében.

Kifli: Magyarország

kifli_hungary.jpg

A CNN Travel Top 50-es listáján kifliként szerepel a „lágy rétegekből álló”, „gömbölyded félhold-alakú” sütemény, melyet távolról sem a világszerte közismert dzsemmel, hanem annak egy, az érett sárgabarack és a szilva fanyarságát is tökéletesen megőrző, „lekvár” nevű rokonával töltenek és porcukorral meghintve tálalnak. Az ünnepek egyik kedvencét édes dió- vagy máktöltelékkel is készítik. Ismerősnek tűnik?

Eszterházy-torta: Magyarország

eszterhazy_torta_hungary.jpg

Azt írják, az Osztrák-Magyar Monarchia világa még ma is érezteti hatását Bécstől egészen Szarajevóig: bizonyíték erre a kifinomult Eszterházy-torta, ami a híres család egyik kedvence volt. Több variációja létezik, közös bennük, hogy a vékony tortalapok nem liszttel, hanem mandulával készülnek, (hagyományosan) vajas csokoládékrémmel rétegezve, márványos vanília és csokoládé fondanttal díszítve. Boldog békeidők egy falatba zárva.

Rigójancsi: Magyarország

rigo_jancsi_hungary.jpg

Úgy vélik, még a hazai desszertek arzenáljából is kiemelkedik ez a könnyű csokoládés piskótából, lágy csokimousse-ból, sárgabarackdzsemből, a tetején vékony csokoládémázzal készült ínyencség. Még ellenállhatatlanabbá teszi története, mely az 1890-es években lázban tartotta Európa szalonjait: egy magyar cigány hegedűs, bizonyos „Rigó Jancsi” elnyerte a belga felső tízezerhez tartozó Clara Ward Caraman-Chimay hercegnő szívét, aki Caraman-Chimay herceg felesége és az amerikai milliomos Edward Ward egyetlen lánya volt. A korabeli sajtó címlapon hozta, amikor 1896-ban a prímás megszöktette, majd később – miután mindketten elváltak – feleségül vette szerelmét. A „botránysorozatról” hazánkban a Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap tudósított. A pár 10 évig kalandozott együtt, ezalatt állítólag 8 millió dollárt tapsoltak el, végül Clara Ward egy friss dél-olaszországi liezon miatt Rigó Jancsit is elhagyta. Emléküket az elegánsan buja sütemény őrzi.

Last minute utazás? Íme, Európa legjobb gasztrorégiói, köztük 3 hazai>>

Karamelltől rózsán át kenderig: 2018 ízei>>

Gasztro Oscar 2018: a világ legjobb éttermei>>

(Képek forrása: CNN Travel)