Party for 2: szilveszteri pezsgős pasta

Egyszerű, gyors, különleges: mi mást várhatunk egy ötcsillagos tésztától, mely méltó arra, hogy az újév első fogása legyen?

champ2.jpg

Pezsgőt a serpenyőbe! – lehet a mottója azoknak, akik bátran felvállalják, hogy otthon, szűk körben, kettesben vagy akár szólóban töltik a szilvesztert. A pezsgő azonban így sem maradhat el, és a poháron kívül miért ne kerülne a tányérba is?

Az ünnepi recept sokféleképp variálható, ami mindenképp szükséges hozzá, az 1/3 üveg brut vagy extra száraz pezsgő – az édes, gyümölcsös pezsgőket, habzóborokat ezúttal mellőzzük.

Hozzávalók a pezsgőn kívül 4 személyre:

- 45 dkg durum hosszútészta, pl. tagliatelle, fettuccine, pappardelle, spaghetti, spaghettini...

- 2 evőkanál olívaolaj

- Fél pohár szobahőmérsékletű vaj

- 1/3 pohár finomra vágott mogyoróhagyma

- 4-5 gerezd reszelt fokhagyma

- Fél pohár főzőtejszín

- 1-másfél pohár frissen reszelt parmezán

- Maréknyi apróra vágott petrezselyem, pár friss petrezselyemlevél

- Frissen őrölt só, bors (lehet fehérbors is)

Elkészítés:

  1. Hogy kellő hangulatba kerüljünk, öntsünk magunknak egy pohár pezsgőt, tegyünk fel valami jó kis zenét.
  2. Forraljunk egy nagy lábasban sós vizet, ha forr, adjuk hozzá a tésztát. Amíg fő, elkészítjük a szószt. A tészta főzési idejébe számoljuk bele, hogy a végén a serpenyőben is fő még egy kicsit, amikor egyesül a szósszal (kb. fél-1 perc). A tökéletes „al dente”(rugalmasan harapható) állaghoz ezt az időt vonjuk le a csomagoláson feltüntetett főzési időből.
  3. Forrósítsunk át egy nagy serpenyőt. Ha forró, vegyük közepesre a lángot, tegyük bele az olívaolajat és a vajat. Amikor összeolvadtak, dobjuk bele a finomra vágott mogyoróhagymát, majd a reszelt fokhagymát. Őröljünk rá sót és fekete/fehér borsot. Kevergetve pirítsuk kb. 2 percig.
  4. Öntsük a serpenyőbe az 1/3 üveg száraz pezsgőt. Vegyük magasabbra a lángot és várjuk meg, amíg a pezsgő némileg elforr. Újra vegyük alacsonyabbra a lángot, öntsük a serpenyőbe a fél pohár főzőtejszínt, valamint fél pohárral a tészta keményítőben gazdag főzővizéből. Olykor megkeverve főzzük a halkan bugyogó szószt 5 percig.
  5. A csomagoláson feltüntetett főzőidőnél fél-1 perccel kevesebb ideig főzött tésztát tésztacsipesszel emeljük át a szósszal teli serpenyőbe. Alacsony lángon forgassuk össze a szósszal (fél-1 perc), majd zárjuk el a gázt.
  6. Keverjük a forró tésztához a reszelt parmezánt és ismét forgassuk össze. Amikor a szósz egyenletesen beborítja a tésztaszálakat, szórjuk meg friss petrezselyemmel és azonnal, forrón tálaljuk.

 champ_pasta2.jpg(Kép & receptforrás: food52.com) 

Kreatív kiegészítők:

Ropogósra sült prosciutto:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A prosciutto-szeleteket helyezzük egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Vigyázzunk, hogy ne takarják el egymást.
  3. Süssük át annyira, hogy ropogósak legyenek, de még tartsák a méretüket (15-20 perc).
  4. Tálaláskor bolondítsuk meg a pezsgős tésztát 1-2 ízes szelettel. (A prosciuttón kívül használhatunk más, nagyon vékonyra vágott, pácolt sonkát is.)

Rákfalatok:

  1. A fentiek szerint tegyük fel a tésztát főni. A serpenyőben, amiben majd a szósz készül, hevítsünk 2 evőkanál olívaolajat.
  2. A jumbo garnélarákokat ízesítsük frissen őrölt sóval, borssal – a fekete, a fehér és a rózsabors is megfelel, bár utóbbi valójában nem bors. (Személyenként 3 db óriás garnélát számolhatunk.)
  3. Forró serpenyőben süssük a garnélák mindkét oldalát kb. 2 percig, amíg színt kapnak. Ha kész, szedjük ki, tegyük félre.
  4. A szósz készítését folytassuk ugyanabban serpenyőben, a vaj hozzáadásától (ld. a recept 3. pontját).
  5. A garnélákat tálaláskor illesszük a tésztakompozíció tetejére, friss petrezselyemlevélkék társaságában.

Akik halmoznák az élvezeteket, kombinálhatják a két kiegészítőt: ropogósra sült prosciutto és édes-zamatos garnéla. De ha épp egyikhez sincs affinitásunk, mégis meg akarjuk adni a módját, tálaláskor reszeljünk kevés friss, fehér szarvasgombát a pezsgős pasta tetejére.

Ízekben, élményekben, gasztronómiai kalandokban gazdag új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak!

Tárolás, hűtés, nyitás, kínálás: Kis szilveszteri pezsgőetikett>>