Tarolt a tészta a világ legnívósabb gasztrofotó-versenyén

A győztes képen egy teljes kínai falu tésztalakomázik Nüwa istennő tiszteletére egy közös üstből, de számos más különleges, figyelemfelkeltő vagy épp sokkoló alkotás is bemutatásra került április 30-án Londonban, a „Pink Lady – Az Év Ételfotósa” díjátadón. A 77 országból pályázó fotósok történetei is megérnek egy mesét, van, aki egy szót sem beszél angolul és 8000 km-t utazott, hogy átvehesse a díjat, és van, akit egy Parkinson-kóros beteg ellátása terelt a gasztronómia felé.

2019_05_07_pink_lady_food_photo_contest.jpg

A nemzetközi megmérettetést 2011 óta rendezik meg egyre bővülő kategóriákban, mint pl. ételportré, borfotó, gasztroblogger, gasztrostylist, ünnepi ételek, interkontinentális konyha, mobil ételfotó, Ételt az Életért, a Termés Krémje, film, videó és junior gasztrofotó.

2019-ben 77 országból 9000-en pályáztak, a David Loftus (Jamie Oliver fotósa) által vezetett zsűri pedig 802 képet válogatott be a legjobbak közé összesen 27 kategóriában. A díjakat, melyek összértéke meghaladja a 20000 fontot, a Taittinger Pezsgőház által április 30-án rendezett fogadáson nyújtották át a londoni Mall Galleries-ben, az esemény ceremóniamesterének felkért zenész-újságíró-sajtkészítő Alex James közreműködésével. A döntősök bőségesen profitálhatnak médiamegjelenésekből is. A legkreatívabbnak tartott gasztrofotó-verseny eredetileg Caroline Kenyon (The Food Awards Company) ötlete volt, ő és csapata győzték meg a „luxus” alma márkát, a Pink Lady-t, hogy főszponzorként támogassa a projektet. 

Külön említésre méltó, hogy 2018-ban a gasztroblogger-kategóriát (Food Bloggers) a Chesterfieldben élő Lueff-Takács Anikó nyerte szárított levendulával díszített lépesméz-kompozíciójáért, míg 2017-ben egy magyar designer-páros, Flanek Péter és Mészáros Péter a gasztro-témájú kisfilmek (Unearthed – Food in Film) első díját hozta el a Snooker Loopy c. animációval.

main_prize_cauldron_noodles_jianhui_liao.jpg

A 2019-es év fődíját, azaz a „Pink Lady – Az Év Ételfotósa” címet a kínai Jianhui Liao kapta „Tésztakatlan” c. művéért, mely egyben az „Ünnepek Ételei” kategória első helyezettje is. A kép a kelet-kínai Hopej (Hebei) tartomány egyik falvában készült, ahol minden évben a holdnaptár elsőtől tizennyolcadik napjáig Csing-dinasztia-kori ruhában gyűlnek össze a helyiek és pontosan délben egy hatalmas, közös üstből fogyasztják el az ünnepi tésztát. Az újévi szokással Nüwa (Nu wa, Nügua), a teremtés, a rend és a védelem istennője előtt tisztelegnek. Az angolul egyeltalán nem beszélő Jianhui Liao többezer kilométert utazott, hogy az elegáns londoni Mall Galleries-ben átvehesse a díjat. A képen Alex James-szel és az egyik szervezővel látható:

awards-evening-mall-galleries_2019.jpg

Úgy látszik, idén több alkotót is megihletett a tészta: a gasztroblogger-kategória első díját az angol Aimee Twigger nyerte magával ragadó, „Száradó tészta” c. művével. Aimee saját bevallása szerint húszas éveiben sokat küzdött a táplálkozással és a súlyával, de sütés iránti szenvedélye segített átlendülni a problémán. A gasztronómia iránt igazán akkor köteleződött el, amikor egy Parkinson-kórban szenvedő hölgyet gondozott. Miután a hölgy elhunyt, úgy gondolta, megpróbálja ezzel kitölteni életét. Receptjeit tapasztalatlan zöldfülűként kezdte megosztani a neten, ma már, a Twiggstudios vezetőjeként ebben is profinak vallhatja magát. Mivel látta, hogy a gasztrobloggerkedés alapja a jó fotó, pár éve vett egy olcsóbb Samsung-kamerát, és elkezdett komponálni. Végül két könyvét is ezzel a kamerával lőtt fotókkal illusztrálta. Szerelmese a tésztaféléknek, legszívesebben minden nap főzne vagy sütne valamilyen tésztát. Díjnyertes fotóján száradó tésztafüggönyön tör át a fény:

food_bloggers_drying_pasta_aimee_twigger_uk.jpg

Méz, ahogy még sosem láttad>>

Gasztrovakáció? Íme, Európa legfinomabb úticéljai>>

Sztárséfek a jövőről: kakaó, majambo és világkonyha>>

Képforrás>>

Borítókép: "Esküvői barbeque", a Taittinger Pezsgőház "Esküvői Gasztrofotó" kategóriájának döntőse. Alkotó: Tiree Dawson, Nagy-Britannia.