Gasztrokalandozz Európában! A legfinomabb fesztiválok Spanyolországtól Skóciáig

A forróság sem tud letéríteni az ízek útjáról? Kóstold végig a kontinenst 3 hónap alatt.

budapest_wine_festival.jpg

Gasztronaptár 2019. július 5-től szeptember 30-ig:

„La Fira del Poblenou” Barcelónai Sörfesztivál

Időpont: 2019. július 5-7.

Helyszín: Parc del Poblenou, Barcelona, Katalónia, Spanyolország

Web: https://www.lafiradelpoblenou.com/

Profil: Barcelona legnagyobb kézműves sörfesztiválja a híres Bogatell-strandtól (Playa de Bogatell) mindössze 100 méterre kerül megrendezésre. Szakmabeliek, sörínyencek, turisták, laikusok forgataga: Katalónia válasza a szintén július 6-7. közötti vletereni (Belgium) kézműves sörfesztiválra. Spanyolország legjobb sörfőzőit is a La Fira del Poblenou-n avatják fel, 5 kategóriában. 

„Banc Sabadell Vijazz Penedès” jazz & borfesztivál

Időpont: 2019. július 5-7.

Helyszín: Vilafranca del Penedès, Katalónia, Spanyolország

Web: http://vijazzpenedes.com/

Profil: ínyenc zenei, bor és cava-választék, forró hangulat. A fesztivált 2007 óta tartják, mára Európa egyik legjobb jazz-eseményévé nőtte ki magát. 2018-ban nem kevesebb, mint 50000 látogató pezsgett a Barcelónától bő 1 órára lévő Vilafranca del Penedès történelmi városközpontjában, az „intenzívnek” titulált 3 nap alatt. A 2019-es fellépők között ott találjuk a The Sey Sisters-t és Archie Shepp kvartettjét is!

ON Blackheath London Music & Food Festival

Időpont: 2019. július 13-14.

Helyszín: Blackheath, Délkelet-London

Web: https://onblackheath.com/food

Profil: család- és gyerekbarát, multikulti dínomdánom. Food Village, ételkamionok, termelői piac, Jamiroquai, Grace Jones, Soul 2 Soul, Morcheeba. Elő a babahordó kendőkkel, pipacsot a hajba.

stragusto-trapani.jpgTrapani, a Stragusto fesztivál helyszíne

„Stragusto” mediterrán street food fesztivál, Trapani

Időpont: 2019. július 24-28.

Helyszín: Piazza Mercato del Pesce, Trapani, Szicília, Olaszország

Web: https://www.stragusto.it/en/

Profil: Szicília, étel, nyár, tenger: kell ennél több? Stragusto: festa del cibo da strada del Mediterraneo>>

„Festa do Albariño” bor és zenei fesztivál, Cambados

Időpont: 2019. július 31-augusztus 4.

Helyszín: Cambados, Nyugat-Spanyolország

Web: http://xn--fiestadelalbario-lub.com/

Profil: a „tenger borának” is hívott helyi nedű, az Albariño fehérbor ünnepe, melyet csupán az elmúlt évtizedben fedezett fel a nemzetközi turizmus. Az egyre népesebb fiestán a borkóstolás kezdetét harsány dudaszó jelzi Cambados óvárosában, a gasztroélményt pedig színház- és zenei programok, gyerekworkshopok, felvonulások egészítik ki. (A legközelebbi reptér Galícia fővárosa, Santiago de Compostela, az El Camino úticélja.)

Maschsee Lake Festival Hannover

Időpont: 2019. július 31-augusztus 18.

Helyszín: a Maschsee partján, Hannover, Németország

Web: Maschsee Lake Festival Hannover>> 

Profil: finomságok, szórakozás, művészet mindenkinek, gasztrokörkép Ázsiától Mexikón és Spanyolországon át Alsó-Szászországig. 2019-ben a Maschsee keleti partja a halgasztronómia fellegvára lesz, itt heringspecialitásokat, északi-tengeri rákos ételeket és lobscouse-t (a hannoveri matrózok halászleve) kóstolhatunk, míg a déli part felett a francia-mediterrán és a német konyha veszi át az uralmat.

ardesio-divino.jpgArdesio Divino

Ardesio Divino

Időpont: 2019. augusztus 2-4.

Helyszín: Ardesio, Bergamo, Lombardia-Olaszország

Web: http://www.ardesiodivino.it/

Profil: a Cómói és az Iseói-tó között, a szépséges Bergamói Alpokban megbújó Ardesióban 3 nap alatt megízlelhetjük az „alpesi mediterrán” életérzést. A tavakat és Bergamót, valamint Val Camonicát lehetőleg ne hagyjuk ki a programból – utóbbi a Középső-Alpok egyik leghosszabb völgye, mely arról híres, hogy a világ legnagyobb eredeti állapotban fennmaradt, prehisztorikus „graffiti-gyűjteményének” ad otthont. A sziklákba karcolt petroglifek megmutatják, hogyan chateltek egymással őseink. Lombardia szimbóluma, a „camuni rózsa” szintén innen ered, a kép ugyanis gyakran előfordul a 90 km hosszú völgy mintegy 2-300000-re becsült motívuma között.

Különlegességre vágysz? Készítsd el a Dolomitok derelyéjét!>>

Foodies Festival Edinburgh

Időpont: 2019. augusztus 2-4.

Helyszín: Inverleith Park, Edinburgh, Skócia

Web: https://foodiesfestival.com/edinburgh-food-festival/

Profil: Michelin-csillagos séfek, mestercukrászok, csokoládéspecialisták, étel- és italmanufaktúrák, étteremtulajdonosok: az európai gasztrotársadalom krémje bólogat elmélyülten geometrikus falatok és olykor egy csésze tea felett a Sue Hitchen által 2006-ban megálmodott eseményen. Skócia, mint a kontinens nyári gourmet fellegvára? Ki hitte volna…

edinburgh-foodies-festival-1.jpgFoodies Festival Edinburgh

Sidmouth Folk Week

Időpont: 2019. augusztus 2-9.

Helyszín: Sidmouth, Devon, Délnyugat-Anglia

Web: https://sidmouthfolkfestival.co.uk/

Profil: „Vannak fesztiválok – és van Sidmouth” - hirdetik a szervezők Colin Irwin szavaival. Az 1955 óta folyó rendezvény tízezreket vonz évente színes, minden korosztálynak szóló programkínálatával, pörgős atmoszférájával. Hegedű, lábdobogás, népek karneválja, kelta örömünnep: sok brit és „valami eredetit” kereső turista számára Sidmouth a nyár kihagyhatatlan programja.

Museumsuferfest Frankfurt (Museum Embankment Festival)

Időpont: 2019. augusztus 23-25.

Helyszín: Frankfurt belvárosa, a Majna partján

Web: Museumsuferfest Frankfurt>>

Profil: Frankfurt nagyszabású nyári fiestája a város összművészeti mivoltát ünnepli zenével, színházzal, vizuális művészetekkel, gasztronómiával. A Majna mindkét partján 1 km hosszan kígyózó programkavalkád összetettsége miatt a szervezők ajánlják, hogy előre tanulmányozzuk át és nyomtassuk ki a fesztiváltérképet és jelöljük be a helyszíneket, ahová mindenképp el akarunk jutni.

museumsuferfest-frankfurt.jpgMuseumsuferfest Frankfurt 

Copenhagen Cooking & Food Festival

Időpont: 2019. augusztus 23-szeptember 1.

Helyszín: Koppenhága, Dánia

Web: https://www.copenhagencooking.com/

Profil: kulináris fesztivál dán módra, az északi konyha méltó ünnepe. Gasztroworkshopok, kóstolók, aktuális trendek, fenntarthatóság és innováció lesznek terítéken a 10 nap alatt több mint 100 eseményt felvonultató rendezvényen. Nem mellékesen egy tányéron haraphatunk bele Koppenhága 6 legjobb smørrebrødjébe is. 

La Tomatina

Időpont: 2019. augusztus 28., szerda

Helyszín: Buñol, Valencia, Spanyolország

Web: http://latomatina.info/en/

Profil: igen, a paradicsomdobálós őrületről van szó, amit minden évben augusztus utolsó szerdáján rendeznek meg a valenciai Buñolban. A fesztivál gyökerei 1945-re, egy helyi afférra vezethetők vissza, ami a két fél között dühödt zöldségdobálásba torkollt. A vesztes nem adta fel, pontosan 1 évre rá visszatért a helyszínre revansot venni, de ekkor már saját munícióval: egy nagy kosár érett paradicsommal felszerelkezve. Aki azonban ma akarja belevetni magát korok és kultúrák katartikus paradicsomfürdőjébe, az jobb, ha először áttanulmányozza a fesztivál szabályzatát – fejet veszíteni a Tomatinán ugyanis csak kontrollált körülmények között lehet. (A kontrollt viszont tovább lazíthatjuk a happeninget követő after partin.)

la_tomatina2.jpgLa Tomatina 

Chianti Classico

Időpont: 2019. szeptember 5-8.

Helyszín: a Piazza Matteotti és környéke, Greve in Chianti, Olaszország

Web: http://www.expochianticlassico.com/

Profil: a Firenze és Siena között, mintegy 260 négyzetkilométeren elterülő Chianti-borvidéken 2000 éve virágzik a borkultúra. A fesztiváltól ennek megfelelően hamisítatlan toszkán hangulatot, zamatos nedűt, helyi sajtot, szalámit, felvágottat, olívaolajat, cantucci-halmokat, emelkedett hangulatot, jó zenét és kevés alvást várhatunk.

chianti_classico_tuscany.pngChianti Classico 

28. Budapest Borfesztivál

Időpont: 2019. szeptember 5-8.

Helyszín: Budavári Palota, Budapest

Web: https://www.aborfesztival.hu/#

Profil: több mint 20 történelmi borvidék mintegy 140 szőlőfajtájának bemutatkozása lenyűgöző miliőben, számos borászati, kulináris és kulturális kísérőprogrammal – ez Európa egyik legnívósabb szabadtéri borkulturális rendezvénye, a Budapest Borfesztivál dióhéjban. Az esemény első akkordja a szeptember 3-án 16h-tól 19.30-ig a MOM Kulturális Központban megrendezésre kerülő Boregyetem lesz, melynek idei témája a balatoni borászat, a balatoni borrégiók új megvilágításban. A fesztivált egyébként a május 31-e és június 2-a között a Városligetben rendezett „Rosalia” rozéfesztivál, valamint április elején a „VinAgora” nemzetközi borverseny előzi meg, utóbbit a szervezők „Közép-Európa bor-iránytűjeként” definiálják.

budapest_wine_fest2.jpgBudapest Borfesztivál (kép: xpatloop.com

Aarhus Food Festival

Időpont: 2019. szeptember 6-8.

Helyszín: Tangkrogen, Havnejev 1., Aarhus, Dánia

Web: https://www.foodfestival.dk/en

Profil: Dánia, egyben Észak-Európa legnagyobb gasztrofesztiválja, az utóbbi időben élre tört északi konyha éves gálaünnepe. Rengeteg kóstoló, workshop – köztük dán kolbász- és káposztakészítő kurzus – tarkítja a programot, a „Növények Birodalmában” pedig új, a mindennapi gasztronómiába integrálható növényfajtákkal ismerkedhetünk meg. A kevésbé fennkölten hangzó dán hot-dog bajnokság is visszatérő program, melyet a drukkerek északi sörkülönlegességekkel öblíthenek le. A versenyzők szokás szerint „hagyományos” és „újragondolt” kategóriában indulnak, utóbbiban vezető dán séfek hot-dog kreációit is megízlelheti a nagyközönség. Az említett „Növények Birodalma” pedig csupán egy a 2019-es fesztivál tematikus zónái közül, a látogatók a többi szekcióban séfekkel konzultálhatnak, ismereteket szerezhetnek arról, hogyan kerül a termelőktől a népszerű dán vacsorapartikra a sok-sok organikus finomság, milyen érzés igazi foodlab-hangulatban, nyakig füstben molekulárisat alkotni, valamint elmerülhetnek a tenger mélyének és a világ megannyi szegletének gasztrouniverzumában. 

Aarhus, Dánia: a régió 2017-ben Európai Gasztrorégióként mutatkozott be>> 

Kookeet Food Festival Bruges

Időpont: 2019. szeptember 28-30.

Helyszín: a központi pályaudvar mellett, Bruges, Belgium

Web: http://www.kookeet.be/

Profil: az „Észak Velencéjeként” is ismert, csodás történelmi városka tökéletes hátteret szolgáltat Belgium egyik legszínesebb gasztronómiai eseményéhez. A fesztivál hatalmas sátrak alatt, a pályaudvar közelében zajlik, az ínyenc kompozíciókért pedig az alkalomra kibocsájtott, előre feltöltött kártyával fizethetünk. A fogásokhoz kiváló bor- és pezsgőajánlat társul, úgyhogy ha szeptember végén Észak Velencéjébe csábulunk, ezt is mindenképp kóstoljuk végig. Bruges messze földön híres nevezetességeit pedig semmiképp se hagyjuk ki a programból.

+ 1 októberi előzetes:

VegFest London 2019

Időpont: 2019. október 26-27.

Helyszín: Olympia London, Hammersmith Road, London W14 8UX

Web: https://london.vegfest.co.uk/

Profil: ha eddig azt gondoltad, a vegánság csupán fűfélék folyamatos rágcsálásából áll, október végén pattanj fapadosra és meg se állj a Hammersmith Road-ig. A Vegfest Londonon a növényi étrend és életsítlus minden árnyalatával megismerkedhetsz, nem csupán gasztronómiai, de divat és kozmetikai téren is. A fesztivál főzőbemutatókkal, gyerek gasztronómiai workshopokkal, „tinédzser”, „felnőtt” és „nyers” zónával várja az érdeklődőket, természetesen nemcsak vegetáriánusokat és vegánokat.

Last minute utazás? Íme, Európa legjobb gasztrorégiói, köztük 3 hazai>>

Piték, pasták, pestók: gasztrokaland az olasz Riviérán>>

(Fotók, borítókép: pinterest.com)