Édesem: a kedvenc túrós, meggyes rétesem

Kedvencem, mert a tészta réteg vékony és ropogós, míg a töltelék sok és ízletes. Kedvencem, mert gyorsan elkészül, illatos, és a nap bármely szakában tudom fogyasztani. Kedvencem, mert mindenki más is szereti a családban; felcsillan és ragyog szemük, ha azt mondom, rétest fogok készíteni. :)

190817-2.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 1 db Gyermelyi tojás
  • 1 bögre Gyermelyi búzadara
  • 500 g (LM) túró
  • 2 dl (LM) tejföl
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3 tk folyékony édesítőszer
  • 300 g magozott meggy
  • 3 ek porcukor
  • 1 csomag réteslap (6 db)
  • étolaj

Elkészítés:

A búzadarát egy kis lábosban megpirítjuk, hozzákeverjük a meggyet és egy kicsit a levéből, illetve a porcukrot (vagy édesítőszert). Kóstolással édesítsük még, ha szükséges, hiszen a meggy savanyú, és mindenki máshogy szereti – édesebben vagy savanyúbban.

A túrót összekeverjük két evőkanál tejföllel, a vanília aromával, citrommal, édesítőszerrel (vagy cukorral), a tojás sárgájával és a felvert tojásfehérjével finoman összeforgatjuk. Itt is érvényes a szabály a kóstolás kapcsán, hiszen, valaki savanyúan, valaki édesebben szereti a túrós tölteléket is.

Egy tepsit étolajjal kikenünk. Két deci tejfölt és egy deci olajat összekeverünk.

Egy vizes konyharuhára teszünk három réteg réteslapot úgy, hogy az egyes rétegeket megkenjük a tejfölös olajjal. Majd ráhalmozzuk a túrót, illetve a másikra a búzadarás meggyet, és a konyharuha segítségével felcsavarjuk, majd áttesszük a tepsibe a „hurkákat”. A tetejüket is megkenjük a tejfölös olajos keverékkel.

Előmelegített sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat!

Főzzünk együtt szardellás, bogyós tésztát is!

- KockacZukor -