Forró pite

Egyre alaposabban a télbe tartunk, és ismét jobbára a benti programok maradnak, sokszor az otthon bekuckózás. Ha ilyenkor egyre több forró teát és kávét fogyasztunk, akkor jöhet az almás, meleg pite is. Tudom, hogy alapvetően diót használunk az almás édességekhez, én most mégis mogyoróval készítettem el, és imádnivaló így is, talán még imádnivalóbb.

190901-2.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 300 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 2 Gyermelyi tojás
  • 100 g zsír vagy 150 g margarin
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 cs sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • 6 darab nagy alma lereszelve
  • 100 g dió vagy mogyoró
  • 1 citrom leve
  • 1 tk fahéj

Elkészítés:

Az almákat lereszeljük, az egy citrom levével összekeverjük, és állni hagyjuk amíg a tésztát összegyúrjuk.
A lisztből, egy tojásból, a zsírból, a cukorból, a sóból, sütőporból, tejfölből tésztát gyúrunk, és kettéválasztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, és zsírozott tepsi aljába helyezzük. Villával megszurkáljuk. A durvára vágott diót, vagy mogyorót rászórjuk, a kinyomott almát ráterítjük, és megszórjuk fahéjjal. A tészta másik felét ráhelyezzük, azt is megszurkáljuk. A másik tojást felverjük, azzal a tetejét megkenjük. Előmelegített 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!

Nincs is jobb egy narancsos, chilis ráknál, amit pirított zöldségekkel készítünk el. ;-)

- KockacZukor -