Egész kacsa sült almával, almaszószos tésztával és endíviával

A kacsát sült almával, almaszósszal, illetve endíviával külön-külön is el lehet készíteni, de gondoltam elhozom nektek a receptemben mindkét lehetőséget. Talán vannak, akik nem szeretik az endíviát a kesernyés íze miatt, ugyanakkor mézzel, és frissen facsart narancslével ízletes köretet lehet belőle készíteni. A sült alma a sült zöldségekkel az erős ízű kacsahús mellett mindig szuper választás.

200211-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 200 g Gyermelyi VitaPasta szarvacska
  • egy egész pecsenyekacsa
  • 5 db alma
  • 1 nagy répa
  • rozmaring
  • petrezselyem
  • majoranna
  • 2 db endívia
  • 2 dl 100% (vagy frissen facsart) narancslé
  • 2 ek méz
  • bors

Elkészítés:

A petrezselyemből, a majorannából, a rozmaringból készítettem egy keveréket, és kívül belül a kacsára szórtam, kentem. A répát és három almát daraboltam, és a kacsába dugdostam. Egy hőálló tálban 180 fokon légkeveréssel másfél, két órán át sütöttem. Félidőben az almákat és répát a kacsa mellé tettem, hogy azok is megpiruljanak, illetve a kacsát is megfordítottam.

A tésztát sós vízben kifőztem. Két édes almát meghámoztam, kivettem a csumáját, és megfőztem, majd robotgéppel pürésítettem. A kifőtt tésztával összekevertem, és borsoztam, picit sóztam.

Az endíviákat hosszában félbe vágtam, és egy magas falú serpenyőbe raktam őket. Rájuk öntöttem a narancslevet és a két kanál mézet. Lassan főztem őket a lében. Körülbelül 10-15 perc után leöntöttem a levet, és hagytam őket pirulni a serpenyőben.

Természetesen lehet választani az endívia nélküli sült almás, és főtt almapürés tésztát vagy tészta nélkül, csak a gyümölcsös, zöldséges kacsát. Én mindenbe belekóstoltam... Nagyon finom puha, omlós lett a melle húsa, de továbbra is annak örülnék a legjobban, ha az egész kacsa is csak combokból állna.. :D ;-)

Jó étvágyat!

Együnk együtt egy szardellás, bogyós tésztát is.

- KockacZukor -