Citromos, gyömbéres édesburgonya leves

A narancsos sütőtök krémleves mellett a másik nagy kedvencem a citromos édesburgonya, amit megbolondítok mindig egy kis gyömbérrel is. Laktató, citrusos, kiváló nyári ebédnek, vacsorának is. Készítsd el még a héten!

200616-2_1.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 1 csapott ek Gyermelyi búzafinomliszt
  • 1 nagyobb répa
  • 2 közepes édesburgonya
  • 1 db lilahagyma
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • fél tk fokhagyma granulátum
  • 1 db citrom
  • 2 dl főzőtejszín
  • 50 g teavaj
  • víz

Elkészítés:

A vajon megpároltam a kockázott édesburgonyát és répát. Felöntöttem egy liter vízzel, hozzáadtam a tejszínt is. Fűszereztem gyömbérrel, fokhagymával. Hozzáadtam a kicsire kockázott lila hagymát, és vártam, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ezután turmixoltam össze krémessé mindent. Adtam még hozzá vizet, hogy ne főzelékesen sűrű, hanem leveses legyen. Kóstolással sóztam, jócskán kellett bele tennem, mire számomra megfelelt. Belefacsartam a citrom levét, összekevertem a kevéske liszttel, és rövid ideig még hagytam főni a levest.

Jó étvágyat!

Desszertnek ajánlom az édes-sós tortácskánkat, amit nem csak húsvétkor érdemes elkészíteni. :-)

- KockacZukor -