Sült pulykanyak zöld krémes rizstésztával – lépésekben

Ugyan a pulykanyakat jellemzően levesbe főzzük bele, most fokhagymával együtt, sütőben sütve készítettem el. Igen, kézzel ettünk. De ha nem kell illedelmesen egyenes háttal az asztalnál ülni, akkor azt hiszem, néha kell ilyen is... olyan jó ez. :D

181006-4-2_2.jpgFotók: KockacZukor

Ehető adventi kalendáriumok 1. rész

Gondolom, sokatok kisgyermeke várja az adventi "napi ajándékot", ahogy az én kislányom is. Már egy hónapja visszaszámol, hogy hány nap múlva hozza az Angyalka a napi meglepetést. Minden évben izgalmas időszak ez számomra is, igyekszem megőrizni a csodát, és változatos dekorációval, apró meglepetésekkel készülni. Mindig probléma, hogy mik legyenek azok az apróságok, amik anyagilag sem megterhelők, mégis örül nekik a gyerkőc. Elárulom: bármi de szinte bármi működik, a varázs a lényeg az egészben. :) Az elkövetkező hetekben ehető adventi kalendáriumokat javaslunk nektek, így lesz időtök kiválasztani a megfelelőt, és esetleg el is készíteni. Az édesség ugyanis mindig befutó, pláne, ha saját kezűleg készül. :)

oreo-advent-countdown.jpg

Az első javaslatunk, hogy készítsetek aranyos süti golyókat, amelyek mindegyikébe szúrjatok egy-egy számot. Ilyen számkártyákat sütemény kellékes üzletekben is lehet kapni, de saját kezűleg is hamar elkészíthetitek fogpiszkáló, színes papír, olló és ragasztó segítségével. Készíthetsz hagyományos, mini kókuszgolyót, vagy egy korábbi receptünkben már leírt, oreo kekszes trüffelgolyókat is. Milyen jó lesz mindennap így indítani a reggelt, bekapni az aznapi ajándék-sütikét a hűtőből. :)

Forrás: Pinterest

Happy tészta a Kedvesség Világnapján

Kutatások szerint a kedvesség és a boldogság egymásra visszaható fogalmak: a kedvesség pozitív visszajelzést produkál, ami boldogsághormonokat szabadít fel bennünk. Sokféleképp kedveskedhetünk, de egy tál különleges tészta, amit családunkkal, barátainkkal, a szomszéddal vagy akár idegenekkel osztunk meg, mindenképp a kedves cselekedetek közé sorolható november 13-án, a Kedvesség Világnapján.

01.jpg

Szalámis tepsis tészta

Szokták mondani a lányoknak, hogy „most már férjhez mehetsz", ha sikerül finomat tudnak főzniük. Úgy tűnik, a mai naptól én is férjhez mehetek, ízlett a főztöm a vendégeknek. :-)

181103-2.jpgFotó: KockacZukor

NARANCSOS SÁRGARÉPA KRÉMLEVES - VIDEÓ

Minden ami ebben a levesben van egészséges, és a testünk hálás lesz, amiért kényeztetjük vele. Nem utolsó sorban isteni finom, különleges ízvilág, felejthetetlen élmény. :)

181023-2_1.jpg

Fotó: KockacZukor

Hozzávalók: 

  • 1 ek Gyermelyi búzafinomliszt
  • 2 dl kókusztej
  • 1 ek méz
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6-8 db sárgarépa
  • 2 db narancs leve
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 ek kókuszzsír
  • 1 db leveskocka és só
  • 1 tk reszelt gyömbér

Elkészítés:

Egy edényben, a kókuszolajon megpirítjuk a felkockázott hagymát és fokhagymát.

Hozzáadjuk a felkarikázott répát, és gyömbért, felöntjük vízzel és hozzáadjuk a leveskockát.

Miután a répa megfőtt, azt egy konyhai robotgéppel pépesítjük.

A kókusztejet csomómentesre keverjük a liszttel, és a leveshez keverjük.

Az egyik narancs héját – annak megmosása után – lereszeljük, és a két narancs levét kifacsarjuk. Ezt is a leveshez keverjük.

A mézet is összekeverjük a forró levessel.

Sózzuk.

Próbáld ki a fincsi tojásos krémjeinket is reggelire!

Jó étvágyat!

-KockacZukor-

A tökéletes sült édesburgonya

Az édesburgonya egészségesebb alternatíva, ha sült krumplit ennél, és egyben különlegesebb ízvilág is. Ha egyszer megkóstolod, garantáltan többször is elkészíted majd, no de ehhez egy bombabiztos receptre van szükséged, hogy tényleg olyan legyen, amilyennek lennie kell! Talán próbáltad már, és nem sikerült? Punnyadt lett és nem ropogós? Itt a tökéletes elkészítési mód, ezzel biztosra mehetsz! Van jobb recepted a tökéletes édesburgonyához? Oszd meg velünk kommentben!

sweet-potato-fries2.jpg

Tehát:

  1. A burgonyát meghámozod, és vékony hasábokra vágod.
  2. Áztasd be hideg vízbe legalább 1 órára sütés előtt.
  3. Szűrd le, és tedd tiszta konyharuhára száradni.
  4. Tedd műanyag zacskóba a burgonyát, és szórj a zacsiba 1 evőkanál kukoricakeményítőt.
  5. Rázd fel alaposan a zacskót, hogy mindenhol érje a burgonyát a keményítő.
  6. Só kivételével szórhatsz a zacskóba fűszert, pl. borsot vagy kakukkfüvet is.
  7. Alufóliával bélelt tepsire sorakoztasd egymás mellé a burgonyákat.
  8. Spricceld meg kevés olajjal, de tényleg csak finoman!
  9. 180 fokos sütőben süsd készre kb. 20 perc alatt.
  10. A ropogós burgonyát helyezd tálra, és most sózd meg ízlés szerint.

Forrás: http://kitchenswagger.com/

Diétás gyümölcskenyér

Itt van az ősz, itt van újra. Vásároljunk immunerősítő, ízletes teákat, készüljünk fel a vitamin pótlásra az előttünk álló hideg hónapokban. Vegyük elő a plédeket és tutyikat, rakjuk el a nyári ruhákat, kerüljenek a helyükre a meleg pulcsik és vastag harisnyák. A reggeli kakaóhoz, tejes kávéhoz vagy zöld teához pedig készítsünk pocakot szeretgető sütiket!  

181013-2.jpgFotó: KockacZukor

Rozmaringos-parmezános keksz

Három napot töltöttünk párommal a kedvenc balatoni wellness hotelünkben, minden évben eljövünk ide. Imádom, hogy minden apró részletre figyelnek, hogy különleges vendégnek érezd magad. A három nap hamar elröppent, de kicsekkolás után ismét megajándékoztak minket egy csomag házi készítésű útravalóval: rozmaringos, parmezános keksszel, csoda csomagolásban, isteni ízvilág. Bár nyilván sosem árulná el a szálloda a receptet, mert üzleti titokként kezelhetik, de egy hasonlót találtam, el is készítettem, és igen: OLYAN lett! :) <3

parm-shortbread-10.jpg

Hozzávalók:

  • 8 evőkanál sótlan, szobahőmérsékletű vaj
  • 1 és 1/4 csésze frissen reszelt parmezán
  • 1 csésze fehér liszt
  • 1/2 teáskanál kóser só
  • 2 teáskanál friss rozmaring levél apróra vágva
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors (talán kevesebb is elég)

Elkészítés:

Keverd krémesre, habosra a vajat robotgéppel, add hozzá a parmezánt, lisztet, sót, rozmaringot és borsot. Dolgozd össze, míg egy szép labdába összeáll. Formázz belőle egy kb 3 centis átmérőjű hengert. Csomagold fóliába, és legalább 30 percig tedd hűtőbe, de minél tovább áll, annál jobb, az ízek jobban átjárják. Miután szépen összedermedt, vedd és csomagold ki, vágd egyforma karikákra. Tedd egyforma távolságra őket sütőlapra, és süsd 15-20 percig (szolid aranybarnára) 180 fokon. Hagyd kihűlni, tedd dobozba, és te is vidd magaddal, nagyon finom útravaló, akármerre is vigyen az utad. :)

Forrás: https://www.dontsweattherecipe.com

Halloween tök torta

Olyan egyszerű, nem szükségesek bonyolult vagy drága alapanyagok hozzá, mégis nagyon látványos és finom ez a torta, melyet kuglóf formában süthetsz ki. Csak a formája, és a vizuális látványvilága emlékeztet tökre, a hozzávalók közül hiányzik. Tipikusan gyerekekkel elkészítendő feladat, ők nagyon élvezik az ilyesmit, de az sem lesz ellenére, ha már készen felszolgálod neki a tortát, és őt kihagyod a "kemény" melóból. :)

maxresdefault_4.jpg

Hozzávalók és elkészítés, írom pontról pontra:

  • 1 és ¾ csésze cukor
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 kiskanál só
  • 3 tojás

Robotgéppel elkevered, szép krémesre, majd:

  • ½ csésze olaj

Újra elkevered robotgéppel.

  • 2 és ¼ csésze liszt és 1 evőkanál sütőpor keveréke

Ezt is elkevered robotgéppel szépen, de először csak a lisztes sütőpor felét.

Ehhez jön hozzá:

  • 1 csésze tej fele (tehát fél csésze tej)

Kever és kever.

  • Jöhet a liszt másik fele, megint kever, majd még egy fél csésze tej

Kevergesd, kevergesd. Ha szép sima a keveréked, oszd egyenlő három részre, és színezd meg a keverékeket: az egyiket narancs színű ételfestékkel. A másikat lilával, a harmadikat feketével. A feketébe tégy két evőkanál kakaóport is. Ha szép színesek a keverékek, vedd elő a kuglóf formát. Vajazd, lisztezd ki. Majd a különféle színekből vegyesen öntsd a masszát a formába, felváltva addig, míg tele nem töltöd. Óvatosan mosd el a színek határait a formában, hogy némiképp elegyedjen a krém. Majd told sütőbe, 180 fokon 40-45 percig süsd. Addig készíts folyékony cukormázat, melyet színezz narancsszínű ételfestékkel. A kihűlt, és formából kivett kuglófot ezzel mázazod majd be. Olvasztott csokival jöhetnek rá a tök csíkok is. Ha zöld fagyitölcséred épp nincs otthon, tégy egy zöld almát a közepére, úgyis tökéletes lesz az illúzió, az íz pedig varázslatos.

Forrás: tasty.com

Meghan Markle-nak tilos a tészta!

Beilleszkedni a brit uralkodói családba nyilvánvalóan kompromisszumokkal jár. De vajon igaza van a gasztro-diplomáciában Erzsébet királynőnek? És mi az ő „édes titka”?

boritokm_2018_10_29_meghan_markle-nak_tilos_a_teszta.jpg

8 tipp, hogy dobd fel Halloweent!

A Halloween partikon túl a Halloween gasztronómiának is komoly trendje lett kishazánkban az elmúlt években. A teljesség igénye nélkül mutatunk 10 ötletes party finomságot, amivel meglepheted vendégeidet vagy a gyerekekkel együtt mókázhattok egy jót az elkészítésük közben.

1. Mézzel elkevert gabonapehely az alapja ezeknek a tököcskéknek, amelyekre olvasztott csokival festhetsz arcot. Ételfesték és cukormáz segítségével fejezd be.

screen-shot-2016-09-19-at-172914.jpg

2. Szintén gabonapehely adott testet ezeknek a Frankeinstein-eknek is. Fejük csokiba lett mártogatva, szemük cukordrazsé és cukormáz.

screen-shot-2016-09-19-at-171650.jpg

3. Mit ki lehet hozni egy félbetört csokis kekszből? Például ilyen protkót: a fogak mályvacukorból készülnek, a "vér" pedig édes eperdzsemből.

screen-shot-2016-09-19-at-180221.jpg

4. Kicsi múmiák, melyekhez nem feltétlenül kell csípős paprikát használnod. Csak göngyöld a félbevágott paprikákat leveles tésztacsíkokba, de megcsinálhatod sajt gombolyaggal is, úgy is isteni! A szemét egy-egy darabka főtt tojásfehérjéből vághatod ki például.screen-shot-2016-09-19-at-175122.jpg

5. Ha sikerült belefutnod kulináris üzletekben finom eperbe, készíthetsz belőle szellemet. Mártsd olvasztott fehér csokiba és figyelj rá, hogy amikor a tálcára helyezed, rajzolj neki kis csóvát is. Ha így dermed meg, egészen úgy fog kinézni, mintha szellem lenne. Rajzold meg a szemeit-száját is olvasztott tejcsokival. screen-shot-2016-09-19-at-175047.jpg

6. Ez is milyen egyszerű! Lyukas közepű kekszed van otthon? (De megsúgom: teli keksszel is működhet!) A pók lábaihoz csak olvasztott csokira, a testéhez egy-egy bonbonra, a szemeihez cukorka drazséra van szükség.

screen-shot-2016-09-19-at-171041.jpg

7. Félelmetesen jópofa, ahogy sikító rémségekké alakultak át ezek a ropi-perecek. Az olvasztott csoki láthatóan csodákra és rémségekre képes. :)

screen-shot-2016-09-19-at-172705.jpg

8. Félbevágott fél banán, pálcikára húzva, fehér csokiba mártva, pötty csokiszemekkel! Finom és vicces édesség!

screen-shot-2016-09-19-at-173028.jpg
Forrás: Pinterest

Ropogós reggeli

A melegszendvicsek egyik változata a töltött baguette. Megtölthető mindennel és bármivel, édesen és sósan is elkészíthető. A legszebb pillanatok egyike, amikor már korán reggel átjárja a lakást a sült péksütemény illata. A tejszínnel kevert tojás levegőssé, puhává teszi az én sültemet, a cheddar sajt és újhagyma pedig ízletessé teszi azt. Próbáld ki te is!

181014-2.jpgFotó: KockacZukor

Halloween-i töltött paprika

A gyerekek egész héten lázban égtek, hogy az Apukákkal kifaragják az idei rémséges tököket. Hogy az Anyukák se maradjanak ki a jóból (hihi), pritaminpaprikából könnyedén halloween-i hangulatot lehet rittyenteni a konyhában. Mivel a tököt gyerekeknek egyébként sem könnyű faragni, külön öröm számomra ez az ötlet, be is szereztem néhány pritamipaprikát mára, hogy este leteszteljük a videós receptet, amelyben tulajdonképpen egyszerű bolognai húsos alapot kevernek össze főtt rizzsel, ezzel töltik a paprika-koponyákat, majd reszelt sajt a tetejére, és megsüt. Nyammi! :)

5acc091d332557611ea6034146606eb4.jpg

 

 

Pikant

Az indián nyár – talán – utolsó napját barátok körében a Tatai Öreg-tónál töltöttük. Simogatott a meleg szellő, a nap bágyadt sárgává tette a környéket. A gyerekek még bicajoztak, a párok összesimulva sétálgattak, az ismerősök vidáman beszélgettek. Olyan könnyű volt a létezés, mint már régen nem, és arra a néhány órára tényleg el tudtam engedni mindent, amin az utóbbi időben jár a fejem.

1_49.jpg

Fütyülős tészta

Neked is azt mondták a szüleid gyerek korodban, hogy majd ha répát eszel fütyülni is megtanulsz? Felnőtt fejjel ez az üzenet nagyon bugyutának hat, ugyanakkor aranyos is. Mindenesetre azt elérték a szüleim, hogy a levesben főtt répát megegyem. Mára a répa fogyasztásom oka nyilván nem az, hogy a fütyülési technikámat csiszoljam, ugyanakkor tudom, hogy a benne lévő vitaminok jót tesznek a bőrömnek és hajamnak, segítik a belső szervek tisztán tartását, csökkentik a keringési betegségek kockázatát. Nem utolsó sorban pedig finom, édeskés íze emeli az ételek élvezeti értékét.  

180916-2.jpgFotó: KockacZukor

Maxold ki az ősz ízeit!

Két dolgot szinte minden héten vásárolok így októberben: édesburgonyát és lila, nagy szemű szőlőt. Előbbit imádom csak úgy natúr a sütőben hasábként megsütni vacsorára valami finom mártogatóssal. A szőlőnek pedig nasiként nem tudok ellenállni. Most ezt a két októberi kedvencemet fedeztem fel egyben, ebben a receptben, melléjük egy harmadik favoritom társult: a kecskesajt. Izgalmas trió, próbáld ki te is!

rgsp-1-3.jpg

Hozzávalók:

  • 4 édesburgonya
  • 2 csésze nagy, lila szemű szőlő
  • 1 teáskanál olaj (például szőlőmagolaj, ha van)
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors
  • ízlés szerint kecskesajt, de kb 120-150 gramm
  • 2 evőkanál méz
  • csipet fahéj és szerecsendió

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Szúrjunk lyukakat az édesburgonyába villával, majd alaposan takarjuk le alumínium fóliával a tepsit, amibe beletettük. Süssük 45-60 percig, vagy amíg a burgonya érintésre lágy nem lesz. Vegyük le a fóliát, vágjunk a burgonyákon egy nagyobb rést, és hagyjuk őket kihűlni.

Közben növeljük kb 220 fokra a sütő hőmérsékletét. A szőlőt tegyük sütőlapra, csorgassuk meg az olajjal, csipetnyi sót és borsot szórjunk rá, majd takarjuk le fóliával, és süssük kb 25 percig, amíg a szőlő alaposan át nem sül, puha lesz. Vegyük ki a sütőből, és hagy hűljön szépen ki.

Mikor az édesburgi kihűlt, vájjuk ki kanállal a húsát óvatosan úgy, hogy a kabátja sértetlen maradjon. A burgonya húsát keverjük el a kecskesajt felével, fahéjjal, szerecsendióval, sóval, borssal és mézzel, ízlés szerint. Kóstolgassuk. Töltsük vissza a burgonyába a masszát. A sütőben kicsit újramelegítjük ezután. Aztán, mikor melegen kivettük, mehet mindegyik tetejére egy kis kupac kecskesajt, majd a végén a finom szőlő. Csorgathatunk rá még egy kevés mézet is. Fenomenális!

Forrás: https://www.howsweeteats.com