Tányérművészet

Egy török édesanya a kislányával elkötelezte magát a tányérművészet mellett: közösen csodálatos, de tényleg bámulatba ejtő kompozíciókat készítenek. Tányérjaikon az ételek nem csupán ízletesek, hanem varázslatosan szépek is. A kis mesevilágok egytől egyik finomságokból vannak kirakva, ügyesen kitalált gondolatmenet szerint, aprólékosan. Instagram oldalán százféle remek ötletet találsz az ételek művészivé tételére. Te próbáltál már hasonlót?

b17b0f0303ebdd264e80705d59d9f848.jpg

1_52.jpg

2_51.jpg

3_45.jpg

4_43.jpg

5_40.jpg

6_34.jpg

 

Forrás: Instagram

Zúzapörkölt tésztával

Egy igazán magyaros étellel készültem most, amit utoljára néha nagymamám asztalánál ettem utoljára. A nagyszülők és szülők már kicsi gyerekként a csirke belsőségekhez szoktattak minket, így imádjuk levesben, de önálló pörköltként is. Manapság egyre kevesebben készítenek, pedig kár lenne elfelejteni ezeket a finom fogásokat. Próbáld ki te is ezt az ízletes, hagyományőrző receptet!

190308-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Marinált sült hagyma

Egyre több a vega ismerősöm, és bár én eszem húst, de gyakran megkívánom a zöldségközpontú étkezést. Vannak időszakok, amikor napokig csak salátákra, grillezett zöldségekre vágyom. Egy ilyen szakaszt élek most is, ezért különösen megörültem ennek a lassan sült hagymának, mert igazi különlegességnek tartom. Belül hihetetlenül aromásak, szaftosak, karamellizáltak, átjárják a csodás fűszer ízek, tényleg rendkívüli fogás, és nem is bonyolult elkészíteni. Grillezett camembert sajtot ajánlok mellé.

hagyma.jpg

Elsőként be kell pácolni a félbe vágott hagymákat az alábbi összetevőket tartalmazó páclébe, fóliával letakarva, egy éjszakára a hűtőben.

  • 1 csésze víz
  • 1 csésze vörösborecet
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál apróra vágott friss rozmaring
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál fekete bors
  • csipetnyi pirospaprika pehely

Majd a páclé megmarad, a hagymákat felfordítod, és egy-egy kocka vajat teszel mindegyikre, majd kevés friss rozmaringot. A sütőben 200 fokon 1 órán át süsd vagy addig, míg szép barnásra nem pirul.

 

Forrás: https://keviniscooking.com

Sült édes kifli - lépésekben

Már érzem a sütőben piruló kiflik illatát, és alig várom, hogy beleharaphassak ebbe a ropogós édes fogásba. Ha nem vigyázok, és telhetetlen vagyok, akkor már forrón neki állok... és tutti, hogy megégetem a szájpadlásomat.. Na, de ha egyszer olyan finom. :D

190305-4-2.jpgFotó: KockacZukor

Cukkini piknik muffinok

És akkor még egy piknik étek recept a Mástészta piknik napokra, ez pedig legyen egy cukkini muffin, amely egészséges zöldségekkel, sajttal, tojással készül; akár teljes étkezésnek is kiváló, szuper a gyerekeknek, és piknikre is tökéletes dobozolni való.

zucchini-picnic-muffins-1-of-2017-3.jpg

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 csésze főtt rizs
  • 70 g tetszőleges reszelt sajt (3/4 csésze)
  • ½ hagyma apróra vágva (50 g)
  • 175 g reszelt cukkini (kb. 2 cukkini) 
  • 50 g pirított bacon kockára vágva (elhagyható)

Elkészítés:

Öblítsük le a tojásokat, majd verjük fel egy tálba. Adjuk hozzá a többi összetevőt, jól keverjük össze. Ha kívánod, fűszereket is hozzáadhatsz, sót, borsot, de ha erősen ízesített sajtot használsz, akkor az nem is szükséges. A muffinformákat aztán kivajazod, és belekanalazod a masszát, amelyet 20-25 percig sütsz 180 fokon. Ennyi. Ugye, milyen egyszerű?

Forrás: https://mykidslickthebowl.com

Kevesebb cukor & só, maximum élvezet: fogyj, és fedezd fel az ízeket!

Meglepő, de a húsvétig tartó húsmentesség remek alkalom gasztronómiai érzékeink fejlesztésére. Kalandozunk az ízek birodalmában, felfedezzük a „fémest”, a „termikust”, a „zsibbasztót” és az umamit, megmutatjuk, pontosan hogyan számolhatjuk ki az élelmiszerek cukor- és sótartalmát, és hogy mit lehet az eredménnyel az ízek világában kezdeni.

2019_03_11_max_iz.jpg

A piknikezés trendje

A piknikezés az utóbbi években egyre trendibbé válik újra, hiszen a rohanó városi mindennapokban sokan alig várják, hogy egy kis csendre bukkanjanak valahol a zöldben. Nem csak romantikus, kettesben ajánlatos időtöltés, hiszen barátokkal is remek hangulatban telhet, és a gyerekek is igazi kalandnak élnek meg egy ilyen kiruccanást. Csak egy nagy pléd kell hozzá, és némi finom falat, amelyet a természet lágy ölén eszegethetünk. Kirándulunk, szabadban játszunk, előkerülhet a focilabda, lehet fára mászni, virágcsokrot gyűjteni, békákat keresni, bújócskázni. A kütyüket, telefont szigorúan kikapcsolni! Maximum egy közös kép készítése férhet bele. :) Mi amellett kampányolunk, hogy a piknik legyen újra divatos időtöltés, és téged is buzdítunk arra, hogy az első meleg márciusi hétvégéken mozdulj ki. Hamarosan nyereményjátékot hirdetünk egy csodaszép piknik kosárért a Facebook oldalunkon, ezért kifejezetten megéri piknikre hangolódnod az alábbi képeket nézegetve. Kövess bennünket. :)

ab8e56c91ab92cd93ebd8c86fd830ad4.jpg

2aa027c3e41aff3a25712616b01f71c9.jpg

51c443882a854bf79a184b279db82454.jpg

81cc7f3d771c7d604ef72ccad436db20.jpg

b5aa9b545cf9d63609b4ee65b10f8616.jpg

b4e4997c07fed69294d230c5638bceb3.jpg

Forrás: Pinterest

Fokhagymás tészta érlelt marhasonkával és gombával

Már többen mondták, hogy a Zöld Könyv című film nagyon jó, nézzem meg. Miután az elmúlt napokban Oscar díjat is kapott, úgy döntöttem, napsütés ide vagy oda, nekem látnom kell. Ha pedig program barátokkal, akkor kössük össze ezt a progit egy finom ebéddel, majd egy sétával a Duna parton. De szép szombat! :-)

190302-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Lencse chips

Folytatva piknik étkek ajánlónkat, ezúttal egy nagyon izgalmas rágcsálnivalót ajánlunk nektek: magas fehérjetartalmú, gluténmentes, magas rosttartalmú, vitaminban gazdag, egészséges ropogtatnivaló. Gyorsan elkészül, mehet is a piknikkosárba! :) Édes paradicsomos az alapízük, aromás bazsalikommal, emellett gyulladáscsökkentő kurkuma is van bennük. Háromszög formájuk miatt nachos-ra hajaznak, és csodafinomak! Bár vörös lencsét kell használni a receptben, a kis chipsek narancsos színét a kurkuma, a paradicsompüré és a paprika adja.

tomato-basil-lentil-chips-1024x1024.jpg

Hozzávalók:

  • 140 gramm vörös lencse
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1 karika vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • 1/2 teáskanál cayenne bors
  • 2 evőkanál almabor
  • 1 evőkanál juharszirup
  • csipet só és bors
  • 180 ml víz
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom

A lencsét áztasd éjszakára sós vízbe. Öblítsd le, majd tedd turmixgépbe. Tedd bele az összes hozzávalót, majd turmixold pépesre. Öntsd a keveréket zsírpapírral bélelt tepsibe, szépen egyengesd el vékonyan az alján. Süsd 190 fokon, kb 30 percig. Vedd ki, hagyd állni 10 percig, ha megsült. Majd vágd csíkokra, aztán háromszögekre. A kész chipseket süsd újra további 5-10 percig szárazra 170 fokos sütőben. Elképesztő egy ötlet! :)

Forrás: https://www.nestandglow.com

Koktélrákos, rukkolás, fokhagymás spagetti

Legutóbb, amikor moziban jártam, nem tudtuk megnézni azt a filmet, amire vágytunk, mert minden jegy elkelt, mire odaértünk az előadásra. Mérgelődtünk, de aztán úgy döntöttünk, megnézünk valami mást. Azóta eltelt pár hét, és már csak művész mozikban elérhető. Kicsit sem bántuk. Ezután a finom ebéd után a nyüzsgő pláza helyett egy csendes, kicsi teremben néztük meg a filmet, végre új ingerek értek, új élményt adott ez a mozizási stílus is.

190224-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Variációk piknikre

Ki a természetbe! Végre! Azt mondjuk, nincs mire várni, kezdjük el az idei piknik szezont! :) És ha végre éled a természet, friss, roppanós, amolyan "kicsattanó" gyors falatoznivalókat ajánlunk nektek, amelyek könnyen összeállíthatók, ízeikben természetközeliek, a tavaszt idézik, és elrugaszkodnak kicsit a klasszikus szendvics útravalóktól. :)

Ezekhez az üde kis csészefalatkákhoz válassz friss zöldsalátát vagy jégsalátát alapnak. Kupacolj a levelekbe pirított bacont, fűszeres kecskesajtot és koktélparadicsomot.

bacon-lettuce-cups-cl-0918-1533663772.jpg

Ha van otthon sós kekszed, tedd be a piknikkosárba egy tégely sajtkrémmel, és dobozba tett, friss, besózott, karikára vágott retekkel együtt. Ha megérkeztetek, kenj kevés sajtkrémet a kekszre, tépkedj rá snidlinget, majd jöhetnek a retek karikák!

saltines-with-butter-and-radishes-cl-0918-1533663776.jpg

Színes saláta nélkül mit sem ér a piknik: kígyóuborkát, paradicsomot, lila hagymát és feta sajtot kockázz fel ehhez a finomsághoz. Mindent külön dobozkában vigyél magaddal, és csak fogyasztás előtt porciózd ki.

tomato-cucumber-salad-2b.jpg

Forrás: Pinterest

Hello Tavasz! Virágba borult főzőedények...

Hellooo tavasz! Örülünk neked március! :) Ebből az alkalomból nagyon megörültünk a Pioneer csodálatosan virágos, gyönyörű lassú főzőedényeinek is. A lassú főző nagy segítség, kitűnő egytálételeket készíthetsz vele, kevés időbefektetéssel, egészségesen. Miközben teszel-veszel otthon, a főzőedény csak végzi a dolgát, ha pedig ilyen látványos edényben készül, dupla öröm a szemnek, amikor néha rápillantasz, hogy hogy áll az étel. :)

pioneer-woman-cooker-2-660x334.jpg

pioneer-woman-instapot-4-640x640.jpgForrás: Mashable

Sült kacsamáj lila hagymalekváros tésztával

Az egyik legszebb gasztro emlékem a sült kacsamáj és savanyú almapüré, illetve citromos kockázott alma párosa, amitől még ma is összefut a nyál a számban. Annyira vágytam már napok óta a kacsamájra, hogy tegnap egy kisebb programomat is lemondtam amiatt, hogy vacsorára kacsát süthessek lila hagymával.

190221-2.jpgFotó: KockacZukor

Édesburgonyás gnocchi parmezánnal és dióval – vlog

Az édesburgonya C, B2, B6 valamint E-vitamint tartalmaz, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, még cukorbetegek is fogyaszthatják. A tészta laktat, a bacon és sajtok, valamint a dió pedig ízletessé teszik a következő ételt. Hát kell ennél több? :-)

 190209-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Hozzávalók: 

  • 150 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 2-3 db édesburgonya
  • 50 g kockázott bacon
  • 1-2 kk só
  • őrölt szerecsendió
  • reszelt parmezán
  • őrölt pirított dió

Elkészítés:

Az édesburgonyát megfőzzük, majd a puha, megfőtt krumplit egy nagy tálban pépesre nyomkodjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és szerecsendiót, és tésztát gyúrunk belőle. A tésztát négyfelé vágjuk, és az egyes részekből vékony csíkokat sodrunk. A csíkokat daraboljuk, majd egy villa alatt mindegyiket végig görgetjük. Forró, lobogó vízbe tesszük a gnocchit, és megfőzzük. Egy serpenyőben közben elkezdjük pirítani a bacont. (Egy kisebb serpenyőben a diót is megpirítjuk.) A leszűrt gnocchikat a baconben átforgatjuk, majd parmezánnal és pirított, darált dióval megszórtan tálaljuk.

Jó étvágyat!

Készítsd el velünk lépésekben a málnalekváros, sütőben sült mákosgubát is. :-)

- KockacZukor -

Kőtenger, Kővirág, Balaton

A Szentbékkállai kőtenger volt az utazásunk célpontja, majd onnan vissza a Balaton partra, sétálni, sütkérezni a már nem téli, de még nem tavaszi napsütésben. Imádom, hogy már a sejtjeimben érzem a meleg évszakot, és hogy nemsokára kizöldül a táj, meleg lesz, és a napsütés veszi át a főszerepet a szürkeség és hideg után.

Természetesen valahol meg kellett állnunk ebédelni, és ha már kőtengerben jártunk, akkor stílszerűen csakis a Kővirág lehetett a kiválasztott.

1-kicsi.jpg

Mustáros, tárkonyos pulyka – lépésekben

Ebben a még mindig szürke időben vágytam volna egy jó kis kiállításra, de hiába kerestem, kutattam, nem voltam elragadtatva az éppeni kínálattól. Ugyan egy jó kis jazz zenével egybekötött lazulós estét el tudnék képzelni házon kívül, valahogy még mindig jobban esik a lakás melege, és a konyhai főzőcskézés, az illatok és ízek, az otthoni pihenés. Hol vagy már tavasz?

190213-5-2.jpgFotó: KockacZukor