Kakaós palival énekelek

Zenét hallgatva dudorásztam, miközben ettem. A fiam pedig ropta a pocakomban. Ez a sült, kakaós, banános tésztából készült palacsinta volt az egyik kedvencem a várandósságom utolsó heteiben. Szerintem mindenképp próbáld ki akkor is, ha nincs pocaklakód, mert ettől a finomságtól garantáltan tele lesz a pocakod. :) Biztosan ízleni fog a túrós, szedres töltelékkel.

190730-2_1.jpgFotó: KockacZukor

#SourdoughSeptember paradicsomlevessel

Ünnepeljük a Sourdought Septembert, azaz a kovászos kenyerek hónapját egy finom paradicsomlevessel, melyet ezúttal cipóban tálalunk.  A #Sourdought September kezdeményezés lényege felhívni a figyelmet a kovászos kenyérre, bátorítani minél több háziasszonyt kovászos kenyér készítésére, és népszerűsíteni a kisebb, nagyobb pékségeket, amelyek kovászolt kenyereket sütnek. Mi meg is tesszük ezt, egyik kedvencünk Budapesten, Wekerlén A másik pékség, ahol minden de minden finomság kovászolva készül. :)

b39e439cb4a054a1d943be5a5cfedd15_1.jpg

A paradicsomleveshez az alábbi hozzávalókkal láss neki:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 kockára vágott hagyma
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • Konzerv (800 g) paradicsom
  • 4,5-5 dl tyúkhúsleves
  • 1 db babérlevél
  • só és bors
  • petrezselyem tálaláskor

Elkészítés:

Melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon egy fazékban. Mehet hozzá a hagyma, párold körülbelül 5 percig, üvegesre. Majd fokhagyma, ezt addig párold, míg illatozni kezd. Jöhet a paradicsom, és a leves is, ebbe a babérlevél, só és bors, majd az egészet kb 20-25 percig lassú tűzön főzd. Közben a cipók tetejét vágd le, kend ki őket belülről vajjal, és béleld ki pár szelet vékonyra vágott trappistával. Mehetnek be a tepsibe, hogy a sajt szépen megolvadjon, és átpiruljanak kissé a cipók, ez kb 5 percig tart. Ha minden kész, tálalkáskor öntsd a levest a cipókba, a levesre szórj petrezselymet, és helyezd rájuk a cipók előzőleg megpirított tetejét is.

sourdoughseptemberlogo21.jpg

 

Forrás: Purewow.com

 

Mákos, meggyes, vaníliás guba

Mindent imádok, amiben meggy van, főleg, ha megmarad a savanykás íze. Nagyon régen nem ettem már mákos gubát, pláne nem meggyel, így most gyümölcsös formában készítettem el. A vaníliasodót sem külön tálaltam, hanem a mákos gubával együtt sütöttem meg. Ugyan cukor- és laktózmentes a desszertem, de a glutént most nem nélkülöztem.

190805-2.jpgFotó: KockacZukor

Trend: hámozd meg a hámozhatatlant

Különös trend terjeng a neten, azon gyümölcsök, zöldségek lecsupaszításáról, amelyeket egyébként nem szoktunk meghámozni. Egyesek élnek-halnak ezért, már Youtuberek is szakosodtak erre a területre, itt van mindjárt egy bejegyzés, amit több mint 3 millióan néztek már meg arról, hogy milyen különösen néznek ki meghámozva például az eper vagy a szőlőszem. Én is meg szoktam hámozni egyébként a grapefruitot a belső hártyájától, mert keserű, de ennél durvább dolgokra nem vetemedtem. :)

dyd4v_cuwaezk3m.jpg

Klikk a videóra:

Tészták 12 perc alatt

Ha fáradtan esünk haza a munkából, de még nem ettünk egy rendeset aznap, vagy a család nyújt be igényt egy meleg vacsorára, akkor az egyik legkézenfekvőbb alapanyag-választás a tészta. Pláne, ha egy negyedórán belül elkészíthető. Bejegyzésünkben, bár kicsit különlegesebbek az ételek és az alapanyagok, és nem biztos, hogy minden van rögtön otthon a szekrényben vagy a spájzban, mégis gyors ételek ezek. Egy picit elő kell készülni azért a 12 perces rövid elkészítésre; megjegyzés: a 12 percet nagyjából számoltuk. :)

teszta_fustolt_lazaccal.jpg

Tészta articsóka szívvel

Az articsóka Magyarországon nem különösebben elterjedt étkezési célra, éppen ezért, kicsit talán utána kell járni a beszerzésnek és nem is kifejezetten olcsó. De ha esetleg szeretnénk kipróbálni, akkor itt az alkalom. A recepthez azonban nem is feltétlenül kell friss articsóka, hanem marinált, konzerv is megteszi.

Amíg a tészta bő sós vízben megfő, fusilli vagy farfalle is lehet, addig készítsük el a többi hozzávalót! Tegyük egy nagy tálba a nyolcadokra vágott articsókát, a feldarabolt aszalt paradicsomot, a szintén feldarabolt pirított mandulát és egy teáskanál citromhéjat egy nagy tálba.

Ha kész a tészta, szűrjük le és tegyük a tálba, az előkészített feltétek közé. Keverjük össze, majd spricceljük meg egy evőkanálnyi citromlével, petrezselyemmel, borssal, ismét forgassuk össze, majd tegyünk még rá az aszalt paradicsom olajából 1-2 evőkanállal és 2 evőkanál olívaolajat is. Keverjük össze, majd tálaljuk, frissen és újra felmelegítve egyaránt finom.

Tészta füstölt lazaccal

Tészta füstölt lazaccal.jpg

Ez a recept a lazac és a fenyőmag ára miatt szintén nem tartozik a legolcsóbb kategóriába, de ha rászánjuk magunkat, legalább annak örülhetünk, hogy egészségeset eszünk. Az összetevők ráadásul variálhatók is, a legfontosabb, hogy füstölt hal legyen benne, de a fenyőmag például opcionális (bár én pont azt semmi pénzért ki nem hagynám, mert nagyon szeretem), és lehet borral vagy tejszínnel, vagy a kettővel vegyesen is készíteni.

Tegyünk oda vizet forrni bőségesen, ez alatt pirítsuk meg a fenyőmagot egy serpenyőben, csak egy rétegben legyen, kicsit rázogassuk, amíg világosbarna és illatos nem lesz, utána vegyük le a tűzről és tegyük félre.

A lobogó vízbe tegyük be a tésztát (például spagettit) főni. Amíg elkészül, addig egy másik serpenyőben közepes lángon melegítsünk olajat, és dobjuk bele a felaprított hagymát és fokhagymát, pároljuk 2 percig, aztán öntsük hozzá a száraz fehérbort, 1 evőkanál citromlevet és ugyanennyi citromhéjat. Emeljük a hőfokot, hogy forrjon.

Ha krémes szószt szeretnénk, itt tegyük hozzá a tejszínt, és forraljuk még egy percig. Nagyjából annyi idő alatt készül el a szósz, mint mire a tészta megfő.

Tegyünk félre egy kis főzővizet, majd a leszűrt tésztát keverjük a szószhoz, ha nem elég szaftos tegyünk rá egy kicsit a főzővízből, majd keverjük hozzá a feldarabolt lazacot és a pirított fenyőmagot, a petrezselymet és még egy evőkanál citromhéjat, végül ízesítsük borssal.

És ha már az előbb az articsókánál tartottunk, legyen itt szépen keretbe foglalva még egy articsókás recept, de a változatosság kedvéért most friss paradicsommal és feta sajttal.

Tészta articsókával, paradicsommal és feta sajttal

articsóka, paradicsom, feta.jpg

Tehát jöhet megint a konzerv articsóka szív, friss bazsalikom, fokhagyma, paradicsom és feta. Szokás szerint főzzük meg a tésztát, és tegyünk félre a főzővízből egy bögrével. Egy serpenyőben egy evőkanál olajat melegítsünk közepes lángon, ebbe tegyük bele a hagymát (fél fej, vékonyra szeletelt hagyma) és a fokhagymát (4 gerezd vékonyra vágva vagy passzírozva) és futtassuk, kevergessük, amíg megbarnul, kb. 3-4 percig.

Adjuk hozzá a fél bögre száraz fehérbort és főzzük, amíg el nem párolog. Keverjük hozzá az articsókát, szintén barnulásig, ami kb. 2-3 perc, majd az olívabogyót (aki szereti) és a koktél paradicsomok felét (elfelezve), amíg el nem kezdenek sülni.

Mindebbe tegyük bele a megfőtt tésztát, és a maradék egy evőkanál olívaolajat. Ha kész, tálaljuk és nyugodtan bánjunk bőkezűen a feta vagy parmezán sajttal és a friss bazsalikommal.

Gazdag reggeli – lépésekben

Számomra a reggeli mindig két részből áll. A sós rész általában a tükörtojást, a rántottát jelenti, az édes pedig egy pirítóst sajtkrémmel és édesanyám valamelyik finom lekvárjával. Ha van időm – leginkább hétvégén – akkor viszont készítek gazdagabb étket is, mint ezt a cukorborsós, csirkemelles, uborkás frittatat.

190731-5-2_1.jpgFotók: KockacZukor

#mutimitiszik a suliban?

Suliba te mit csomagolsz a gyerkőcnek inni? Kutatások szerint borzasztóan keveset isznak a gyerekek egy tanítási nap során, így fokozottan fontos lenne ügyelni arra, hogy csomagoljunk nekik innivalót, és buzdítsuk őket annak elfogyasztására. Sokan a vízre esküsznek, mint a legjobb, legtermészetesebb szomjoltó, de vannak, akik engednek a gyerkőc csábításának, és cukros üdítőkkel indítják őket útnak. Ez utóbbiakról mondani sem kell, mennyire egészségtelenek, nem csupán a fogakra nézve, de ezen üdítők rejtett cukortartalma felpörgetheti a gyerekeket, nehezítve ezzel, hogy nyugalmasan végigkoncentrálják a tanítási órát. Ha már gyümölcslében gondolkozol, mert a kisfiad/ kislányod ki nem állhatja a víz íztelenségét, készíts saját magad italt a számára, amelybe tudod, mi kerül bele: semmi más, mint egészséges gyümölcslevek és friss gyümik, mint ebbe a Gyümölcs puncsba, kifejezetten gyerekeknek. Frissítő ital szimplán gyümölcsből és vízből, könnyen elkészíthető, egészséges és ízes szomjoltó.

147621d1243f1f0d26adb061e065b34d_1.jpg

Hozzávalók:

  • ½ csésze facsart szőlőlé
  • ½ csésze almalé
  • ½ csécse narancs vagy répalé
  • Néhány szem fagyasztott piros bogyós gyümölcs

A leveknek mind hozzáadott cukor nélküli, bio leveket javaslunk. A fenti recepttől persze nyugodtan el lehet térni, hiszen számos ízes és egészséges zöldség vagy gyümölcslé áll rendelkezésre, amelyekből príma italok készíthetők. A fenti arányokkal is nagyon finom változat készíthető, mely az ízeken kívül még antioxidánsokban, vitaminokban is gazdag lesz. És ha már ősz, egy isteni must ital sem elvetendő! ;)

Iskolakezdés: vizespalack mustra

Kezdődik az iskola. Előkerülnek a nyári szünetben szekrényben pihenő sulis kulacsok, palackok, amelyben a gyerekek az uzsi innivalót viszik magukkal.

water-bottle-materials-768x509.jpg

Vannak, akik műanyag palackos rostos üdítőt, vizet csomagolnak csemetéiknek, akár mindennap egy-egy műanyag üveget a kukába dobva ezzel, de mi buzdítunk a környezettudatos iskolai innivaló fogyasztásra mindenkit, és hogy többször használható palackokban vigye magával a gyerkőc az útravaló folyadékot. Rengeteg típus, anyag, kupakfajta közül lehet választani, nézzük át a legtrendibbeket:

A vákuumszigetelt palackok

a legjobb megoldást kínálják arra, hogy a vizet nyáron egész nap szuperhidegen tartsák, vagy éppen a forró italokat akár 5 órán át melegen, ami télen jól jöhet. Ezeknek a szigetelt palackoknak két belső kamrájuk van, mely nagyon hatékony módja a hőszigetelésnek.

Az üveg víztartályok

kiküszöbölik a műanyag vagy fém íz érzetét maximálisan, viszont nehezebbek, és törékenységük folytán nem javasoljuk iskolába.

A rozsdamentes acél palackok

is könnyűek, de ezekbe nem tölthetők forró folyadékok a gyártók utasításai szerint (megégetheti a kezet). Vannak, akik idegenkednek a fém illatától, és kiérezhető ízétől, viszont az edény formája könnyen sérülhet, egy leejtéstől behorpadhat, nem szép látvány.

A műanyag vizes palackok

sportos dizájnja mindenki kedvence, sportkupakjuk megakadályozza, hogy tartalma kiömöljön.

A kis klasszikus sulis kulacsok

közül sokat teszteltünk már az évek során, legtöbbjük – bár csepegésmentesnek ígérik, mégis folyik valahol, szinte mindig. Mosogatásnál atomjaira kell szedni őket, a tömítésektől kezdve a beépített gumi szívószálakon át, és alaposan fertőtlenítve kimosni, mert könnyen penészednek.

Neked melyik vált be?

Ribizlis grízpuding

Annyira megviselt a Chernobyl című film – aminek az öt részét egyben akartam megnézni – hogy a harmadik rész után fel kellett állnom, és megráznom magam, a lelkem egyensúlyára volt újra szükségem. Hát persze hogy kimentem a konyhába, és gyorsan készítettem egy édes, savanyú édességet. Lélekgyógyítóra sikerült. :)

190727-2.jpgFotó: KockacZukor

Tojásos tarhonya ínycsiklandozó bacon ropogóssal

Készíts gyorsan és egyszerűen fantasztikus egytálételt a családnak. 

Krumplipüré pogácsa

Mondjuk speciel nálunk soha nem keletkezik maradék krumplipüré, mindannyian imádjuk, még azon frissiben befaljuk, sőt, ebéd után rá-rájárunk, és csak úgy kanállal, mint a fanatikusok a Nutellát szokták, elnyammogjuk. Ha jó krémes, finom vajas, tejszínes, simára kevert, biztosan elfogy pillanatok alatt. Így hát nem maradékból csináljuk ezt a pogácsát, hanem pürét készítünk hozzá, és ami a különlegessége, hogy teszünk bele kakukkfüvet és/vagy rozmaringot is, így finom fűszeres, különleges, említésre méltó lesz.

w.jpg

Hozzávalók:

  • 225 gramm fehérliszt
  • 225 gramm főtt burgonya, pürésítve
  • 1 tojás felverve
  • Fél teáskanál só
  • Kakukkfű és/vagy rozmaring ízlés szerint
  • 85 gramm vaj kockákra vágva
  • 3 teáskanál sütőpor
  • Tej

Elkészítés: főzd meg a krumplit sós vízben, majd törd pürévé, és hagyd kicsit hűlni. Addig keverd össze a lisztet, sütőport és sót egy tálban. Add hozzá a vajat, a krumplipürét és a felvert tojást. Kézzel dolgozz, állítsd össze a tésztát. Ha nem akar összeállni, kevés tejjel segítheted a folyamatot. Lisztezett deszkán nyújtsd kb 1 centi vastagra, és vágd fel kb 3x3 centiméteres kockákra. A tetejüket is megkenheted tojásfehérjével, és picit szórhatsz rájuk a használt fűszerekből is. Süsd a pogikat 200 fokon kb 20 percig, amíg szép aranybarnák lesznek. Ha elkészült, hagyd kissé hűlni. Kettévágva, házi vajjal megkenve az igazi. :)

Forrás: http://www.thedailyspud.com

Gasztrotrend: Tetsu bácsi japán sütijén pörög a világ

Az extrakönnyű piskóta és lágy krémsajt találkozásától sokan függővé váltak az utóbbi időben: a legpufibb „szuflétorta” íze, készítése egyaránt ötcsillagos gasztroélmény.

ji04.jpg

Leves pennével

Ha levestészta, akkor nem csak cérnametéltből áll a világ. Szerencsére. Véletlenül sem szeretném bántani a sokak által kedvelt fajtákat, mert van, aki meg éppen enélkül a tészta nélkül nem tud elképzelni egy jó vasárnapi húslevest, de nekem túl vékony, és túl könnyen „kiszökik" a kanálból például a cérnametélt. Nézzünk körül, milyen egyéb lehetőségek vannak még.

penne_leves.jpg

Némely helyen írják, hogy a spagetti is alkalmas levestésztának, ha feldaraboljuk. Valóban. Bár soha nem éreztem eddig rá késztetést. Ahogyan például a pennére sem gondoltam, mint alkotóelemre, pedig nem egy nemzetközi receptben látható hasonló. Ezt a receptet talán érdemes kipróbálnotok, nekünk bevált:

Hozzávalók:

  • ¾ bögre répa
  • ¾ bögre zeller
  • ½ bögre hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál friss petrezselyem
  • 4 ágacska kakukkfű
  • 17 dkg csirkemell
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 bögre tejszín
  • 1 és ½ bögre penne
  • 2 bögre húsleves lé
  • 2/3 bögre borsó

Fűszerek: só, bors, fél teáskanál zsálya, 2 babérlevél
2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olívaolaj
½ bögre száraz fehér bor

Elkészítés:

- daraboljuk fel a hagymát, a répát és a zellert is, keverjük össze őket, majd a tegyük bele az összenyomott fokhagymát
- vágjuk vékony csíkokra a csirkét, sózzuk, borsozzuk
- pirítsuk meg a csirkét egyenletesen, szép világosbarnára, majd pároljuk 5 percig, mikor kész, tegyük félre a húst, de tartsuk meg az edényt
- tegyük vissza a főzőfelületre, elég olaj legyen az alján, hogy elfedje, ha meleg adjuk hozzá a zöldségeket és a zsályát, ízesítsük sóval, borssal
- süssük, gyakori kevergetés mellett, amíg megpuhulnak a zöldségek
- ha a hagyma átlátszóvá vált, tegyük hozzá a vajat, és olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, kevergessük
- öntsük bele a bort, tegyük bele a kakukkfüvet és a babérlevelet, tejszínt és a húslevet, forraljuk fel
- tegyük vissza a fazékba a csirkét, tegyük bele a tésztát, újraforrásig, aztán főzzük alacsonyabb lángon 15-20 percig időnkénti kevergetés mellett, amíg megpuhul a tészta és a csirke
- vegyük ki a kakukkfüvet és a babérlevelet, kóstoljuk meg a fűszerezést, aztán tegyük hozzá a petrezselymet és a borsót
- további 3-5 percig főzzük közepes lángon
- ha kész, tálaljuk

Nyári mentes szilvás

Ó, ha tudnátok, milyen finom lett! Illetve nyomban készítsétek el, mert annyira finom lett! :D Cukormentes, gluténmentes, laktózmentes, (de) tele van gyümivel és ízzel. Jövő héten ismét elkészítem. :D

190718-2.jpgFotó: KockacZukor

Szalonnás-tojásos kalácskosárka

Nektek volt tükörtojás sütő formátok? Emlékszem, egyszer Anyukám állított haza vele. Az egész egy műanyag, kerek forma volt, belül négy részre osztva, ide kellett minden rekeszbe egy-egy tojást beleütni. Majd rátenni a műanyag tetőt, és mikróban két perc alatt elkészíteni a tükörtojást, ami gyönyörűen kicsusszant a formából, tökéletes cikk alakban megsülve. Ma már semmiképp sem sütnék semmit a mikróban, de a lenti három hozzávalós tojásos reggeli eszembe juttatta ezt a gyerekkori emléket. A recepthez fém muffin sütőre lesz szükségünk, és annyi tojásra, ahány tojásos kosárkát szeretnénk készíteni.

baked-breakfast-cups-9_1.jpg

Hozzávalók:

  • tojás (személyenként lehet két darabot számolni a reggelihez)
  • bacon
  • puhább, vajas toast kenyér vagy kalács
  • fűszerek

Én tönkölykaláccsal próbáltam, és mennyei lett. Az édes, ropogósra sült kalács íze a tojással és a baconnel valami istenien harmonikus. Semmi más dolgunk, mint a puha toast kenyérrel vagy a kaláccsal kibélelni a muffin forma alját. Nem tettem alá olajat, mert a baconből kisült zsiradék épp elegendő. Mehet rá a kockázott bacon. Majd ráütjük a tojást, amelyet sózunk, borsozunk. Betoljuk a 180 fokos sütőbe, és sütjük kb 15 percig, amíg a tojás teljesen át nem sült. Amíg irul-pirul a finomság a sütőben, piríthatunk keveset a baconből egy serpenyőben, majd a kisült kosárkák tetejére morzsolhatunk is belőle. Csodásan finom, és remekül néz ki. Mi koktélparadicsommal ettük, de egy sajttállal tovább gazdagítható. Jó étvágyat! :)

Gyors tekert – lépésekben

Miután egyik reggel arra ébredtem, hogy a sütőm bekrepált, és dühömben kikeltem magamból, nekiálltam szerelőt keresni. Nyár, főszezon van. Tömérdek telefonszámot hívtam fel, és tömérdek e-mail címre írtam. Két nap után sikerült egy szakival beszélnem, aki másfél hét után tudott kijönni hozzám. Szörnyű... illetve egy csoda, hogy legalább megjavította, és süthetek újra. Az első, amit készítettem, az egy egyszerű málnás, kakaós, illetve fahéjas tekercs volt. Még most is itt illatozik mellettem. :)

190731-6-2.jpgFotók: KockacZukor