Pizza a jégkockatartóból

Imádom az ötletességét, az egyszerűségét, a látványosságát, a variálhatóságát, a trendi jellegét, egyszóval mindenét ezeknek a jégkockatartóból elővarázsolt pizzafalatoknak. És tényleg ilyen lesz, teszteltem is, valami fantasztikus, ropogós, nem száraz, mert tele töltheted változatos töltelékkel. Nem is rabolom el tovább a szót a videó élvezésétől, láss csodát te is, és próbáld ki! :) Tökéletes pizzatészta receptet tőlünk hozzá, itt olvashatsz.

maxresdefault_5.jpg

Forrás: Tasty

Szexi gasztro: törj a csúcsra természetes afrodiziákumokkal!

Lendülj formába pezsgő ízekkel, érzéki hozzávalókkal. Nem minden „superfood” segíti a libidó szárnyalását, mutatjuk, melyik igen.

km_2019_maj_20.jpg

Fetás póréhagyma krémleves

Egy baráti beszélgetés során merültek fel a török ételek, amiről mindenkinek azonnal a nagyon édes desszertek jutottak eszébe. Kicsit körbenéztem az interneten a fűszerek és ételeik kapcsán, és úgy döntöttem, lévén imádom a leveseket, egy fetás póréhagymaleves receptjét készítem el magamnak és nektek. :)

190503-2.jpgFotó: KockacZukor

Töltött pestos tojás

Mindenféle töltött tojást imádok, a kedvencem a juhtúrós, snidlinges változat, amelyhez mindössze három hozzávaló kell, és tudok egy másikat is, amelyik szintén remek alternatíva lehet, mutatom:

parmesan-pesto-deviled-eggs-1c3_1.jpg

Előtte azonban az előbbi, vagyis a juhtúrós töltött tojás hozzávalói:

  • keményre főzött tojás
  • juhtúró
  • apróra vágott snidling

A tojásokat függőlegesen félbevágjuk, a sárgájukat kikaparjuk, és villával összetörjük. Összekeverjük a lágy juhtúróval (fél órával felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből), majd az apróra vágott snidlinggel. A kapott krémet a fél tojásfehérjék mélyedéseibe kanalazzuk, és tányéron gusztán elhelyezve kínáljuk. Isteni!

Na, ennek egy kifinomultabb változata a pestos töltött tojás, amihez 3+1 hozzávaló szükségeltetik:

  • keményre főzött tojás
  • pesto
  • majonéz
  • reszelt parmezán

Persze, a konyhatündérek saját készítésű pestoval támadjanak, de nagyon sok minőségi pesto kapható szupermarketekben is. Én most a gyors verzió mellett döntöttem, és a lustaság győzött. :) Az elkészítési eljárás az elsővel teljesen egyező, csak egy picivel pikánsabb ízvilágot kapunk. E két variációt együtt is kínálhatjuk kerti partihoz grillhúsok mellé, vagy előételként füstölt sonkával.... nyamm. :)

Forrás: lemontreedwelling.com

Török citromos búzadara kocka

Mindig idegenkedtem a rózsavíztől vagy rózsaolajtól, amit keleti és déli konyhák szívesen használnak a desszertjeik elkészítése során. A mai napig nem tudom megenni az ezzel sütött édességeket. Természetesen vannak sütijeik, amiket enélkül is el lehet készíteni, Ilyen ez az érdekes citromos, búzadarás, vaníliás török kocka.

190504-2-2.jpgFotó: KockacZukor

Semmi extra - ja, de!

Van még ember a világon, aki közel 40 éves korában kóstolta meg életében először a spárgát? Valahogy mindig idegenkedtem tőle. Ufóujjak, furák, nem kellenek - gondoltam. De mostanság egyre nyitottabb vagyok a zöldségek iránt, így bekerült a repertoárba, bacon-be tekerve, új petrezselymes burgonyával. Hát mit mondjak, a tányér tartalma, amit itt láttok, 5 percig tartott 2 embernek... :)

60215088_862260297443513_4084478005454307328_n.jpg

Hozzávalók:

  • Spárga kb 15 darab
  • Bacon kb 5 szelet
  • Vaj
  • Só, bors
  • Újburgonya
  • Friss petrezselyem

A spárga fás részeit levágod, majd kb 2 percre forrásban lévő sós vízbe dobod, hogy kicsit előfőzd. Ha megvan, leszűröd, és hármasával baconbe tekered. Nem kell tokától bokáig, csak félig elegendő, mert jobban mutat. A tepsit kivajazod, beleteszed a kis baconos spárgacsomagokat, sózod, borsozod. Az újburgonyát előzőleg lekapargatod, egyformákra vágod, sós vízben megfőzöd. Ha kész, leszűröd. Vajat olvasztasz serpenyőben, rádobod az apróra vágott petrezselymet, fonnyasztod pár pillanatig, majd mehet rá a burgonya. Kicsit átforgatod, kész is. :) Talán az elkészítse olyan gyors, hogy semmi extra nincs benne, mégis az ízek brutál extrák, próbáld ki!

59924457_558586274667416_1795835545692143616_n.jpg

Superfood latte, te élsz vele?

Szerinted melyik egészségesebb? Minden reggel egy caffe latte? Vagy minden reggel egy superfood latte? A kávé természetesen antioxidánsai miatt szintén jótékonyan hat, de manapság legalább akkora népszerűségnek örvend egészséges italokkal kezdeni a napot, mint kávéval. A superfood lattek sajátossága, hogy gazdag ásványianyag- és vitamintartalmú gyümölcsökből, zöldségekből, algából, jótékony fűszerekből készülnek, amelyek szuper lattekká válnak. Egyik legkedveltebb nálunk a kurkumát, céklát tartalmazó, amely valóságos egi-bomba, és még finom is. Neked bejön a superfood latte trend? :)

 x.jpg

 

fe867b6cc2f10ae5acc3cd9e06089a98.jpg

Forrás: Mashable

Túrós, zabpelyhes fincsi – lépésekben

Már régen készítettem mentes, gyümölcsös sütit. Ma láttam egy ínycsiklandó fotót egy fagylaltról, azon egy jó nagy adag gyümölcsös sziruppal, és annyira megkívántam az édeset, hogy muszáj volt sütnöm valamit. Mindenképpen cukormentesre terveztem, hiszen a húsvéti sütizések után kicsit vissza kell fognom magam. De a desszertről akkor sem mondok le. ;-) 

190418-5-2.jpgFotó: KockacZukor

Gyors éhségűző: bundás mozzarellarúd

Képzeld el, hogy szombat délután 2 óra van, és nincs ebédetek. Mit tudom én: elcsúszott a reggel, sokáig lustálkodtál (tudom, ez csak szép álom gyerekekkel), piacon voltál, a gyerekkel edzésen, meglátogattad a barátnődet, bármi. Az éhség azonban biztos, a gyerkőcök várják a kajcsit. Na, mit tesz ilyenkor egy kétségbeesett anya? Először is számba veszi, mi az a körülbelül 5-féle étel, amit egy 7-8 éves hajlandó megenni, majd mindent átkutat otthon, bármelyik ezekből összedobható-e 10 percen belül. Egy ilyen ételt tudunk mi is mondani, a rántott sajtot, amit a hűtő fiókjában pislogó mozzarella rudakból pillanatok alatt összeüthetsz. 3 darab rúdból huszárvágással 6 darab mini sajtot lehet kerekíteni, az már majdnem egy értékelhető ebéd. :) A szokott módon panírozd, egyetlen újítással: a panírba - mivel a sajt szereti - darált diót szórj. Köretnek egy gyorsrizs mehet mellé vagy friss saláta, és megmentetted a helyzetet. :)

1_54.jpg

2_52.jpg

3_46.jpg

4_44.jpg

Forrás: .thegunnysack.com

Lazacos, füstölt sajtkrémes penne

A füstölt lazacszeletekkel kiélhetjük a kreativitásunkat a konyhában. Tölthetjük sajtos krémmel, és feltekerhetjük, vagy pirítósra tehetjük, különleges krémekkel párosítva. Én most egy kiadósabb és laktatóbb ételre vágytam, így szószos tésztához használtam fel.

190427-2.jpgFotó: KockacZukor

Tarolt a tészta a világ legnívósabb gasztrofotó-versenyén

A győztes képen egy teljes kínai falu tésztalakomázik Nüwa istennő tiszteletére egy közös üstből, de számos más különleges, figyelemfelkeltő vagy épp sokkoló alkotás is bemutatásra került április 30-án Londonban, a „Pink Lady – Az Év Ételfotósa” díjátadón. A 77 országból pályázó fotósok történetei is megérnek egy mesét, van, aki egy szót sem beszél angolul és 8000 km-t utazott, hogy átvehesse a díjat, és van, akit egy Parkinson-kóros beteg ellátása terelt a gasztronómia felé.

2019_05_07_pink_lady_food_photo_contest.jpg

Leves a tavasz színeiben – videó blog

Az étel már nem csak az orrunkat, a szánkat és bendőnket kényeztető szükséglet és élvezet, de az is fontos, hogy amit magunk előtt látunk elbűvöljön, a látvány elvarázsoljon, de minimum elindítsa a vágyakozást az evés iránt. A tavasz meghatározó színei a zöld, a piros, a rózsaszín, a lila és fehér, és persze a kihagyhatatlan sárga.. mint a mi mai levesünk. :-)

190414-2_1.jpg

Fotó: KockacZukor

Hozzávalók: 

  • 1 db Gyermelyi tojás
  • 2 konzerv kukorica
  • 250 g csirkemell
  • 1 db leveskocka
  • 2 ek teavaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • étolaj/ olívaolaj
  • bors

Elkészítés:

A csirkemellet apróra kockázzuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben olajon kisütjük.

Egy lábosban a kukoricát vajon megfuttatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy az ellepje. Fűszerezzük, hozzáadjuk a leveskockát, és hagyjuk összefőni az ízeket. A tejszínbe teszünk egy tojássárgáját, és összekeverjük a tejszínnel. Ezt keverjük hozzá a leveshez. Miután a leves így is rottyant egyet, a leveshez adjuk a csirkét is. Már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

Készíts a videónk segítségével egy jóféle rakott bolognait is.

-KockacZukor-

 

 

 

 

 

 

Anyák napi pitécske

Emlékszem, hogy kiskoromban milyen szeretettel gyűjtöttem a virágokat, téptem egy csokorral Anyum féltve gondozott orgonabokraiból, hogy felköszönthessen Anyák napja alkalmából. Épp így csinálja ma az én lányom is, csillogó szemekkel adja át kis ajándékát, önzetlenül, ártatlanul.

heart-shaped-strawberry-handpies_-perfect-for-valentines-day_1.jpg

Felnőttként természetesen virágárusnál vásárolom az Anyák napjára valót, ám az utóbbi időben rászoktam, hogy aranyos néniktől veszek néhány szép kis csokrot a piacon, mert így velük is jót teszek. Idén a virág mellé ezt a fincsiséget is elkészítem, elképesztő egyszerű, és mindössze három hozzávaló szükséges hozzá.

  • 1 csomag friss leveles tészta
  • eperdzsem (ha van, a tavalyi házi készítésűből)
  • 1 felvert tojás
  • kristálycukor (opcionális)

A tésztát kinyújtjuk, és szív kiszúróval kivágjuk. Minden szívnek lesz egy alja és egy teteje. Sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire helyezzük a szíveket, és megkenjük vékonyan tojással. A szívek közepére kerüljön egy-egy kiskanálnyi sűrű eperdzsem, majd jöhetnek a takaró szívek. Villával lenyomkodjuk körben a kész szíveket, melytől egyrészt összetapadnak, másrészt szép díszesek lesznek. Végül lekenjük tojással. Forró sütőben süssük kb 12 percig szép aranybarnára, félidőben kristálycukorral díszítésképp meghinthetjük. Frissen isteni, így Anyák napján reggel javaslom az elkészítését. Nem drága édesség, és egy szép dobozkában átnyújtva szerintem többet ér, mint a sok tízezerbe kerülő, manapság oly divatos rózsadobozok...

use-a-cookie-cutter-to-make-heart-shaped-strawberry-hand-pies_1.jpg

use-a-heart-cookie-cutter-to-make-valentine-strawberry-hand-pies_-strawberry-pie-filling-makes-this-super-quick-and-easy_1.jpg

Forrás: wellplated.com

Tiszavirág - élvezd, amíg tart

Már a név is megkapó, engem azonnal elvarázsolt. A tiszavirág egy olyan rovar, aminek az élete mindössze pár órás. Számomra ez gyerekként egy olyan furcsa és érdekes új információ volt az életről, aminek kapcsán kérdések hadát sorakoztattam fel azonnal: miért csak pár órát, és minek, ha csak ennyi, és azt a pár órát hogyan töltik, stb. Mély nyomot hagyott bennem ez a kis élőlény már akkor.

Lehetséges, hogy a szálloda és étterem tulajdonosát, névadóját a Tisza folyó egy virága ihlette meg, vagy magát a hotelt tekintette a Tisza legszebb virágának, engem mégis arra ösztönzött, hogy azt a tiszavirágnyi időt érdemes náluk eltölteni.

1-800_1.jpg

És ez mennyire igaz! A párommal imádunk újabb és újabb éttermeket meglátogatni, órák hosszat kényeztetni magunkat az izgalmas fogások és finom borok mellett, halkan beszélgetni, élvezni a kiszolgálást, az ízeket. Mindig keressük az újat és mást a gasztro világában.

A hely hangulatától kezdve a felszolgálók ruházatán keresztül a tányérokig és poharakig, evőeszközökig, a textíliákig, a mellékhelyiség, a fogadtatás, a figyelmesség, az étel látványa, a textúrája, az ízkombinációk, semmi nem kerüli el a figyelmünket, mindenre mindig figyelünk, és mindent észreveszünk.

A sok-sok étterem után ez volt az első olyan hely, amire azt mondtuk, hogy a legjobb atmoszférával rendelkezik. Ennek több tényező is az oka, amit rétegeire lehetne szedni, illetve ez egy érzet is, ami az étterembe lépéstől az asztalunkig elsétálva, és a helyünk elfoglalásáig részben ki is alakul.

6-800_1.jpg

5-800_1.jpg

7-800_1.jpg

Az este az étteremben gyertyafényben telt, mert a Föld órájának alkalmából, a villanyokat lekapcsolták. A sok gyertya nagyon megdobta a hangulatot, gyönyörű volt a kis étterem. Talán annyira nem is kicsi, és mégis. Az asztalokat pont úgy helyezték el, ahogy mi szeretjük – ne kelljen hallgatnunk a szomszéd beszélgetéseket. A bútorzat, a padló, a falon a festmények, a modern csillárok, a felszolgálók figyelmessége, a welcome falatok, a meleg kenyér és vaj mind azonnal arra ösztönöztek minket, hogy elengedjük a külvilágot, és merjünk megmártózni ebben a pár órás világban.

2-800_1.jpg

3-800_1.jpg

4-800_1.jpg

Ugyan az első pillanatokban megakadtunk a bor rendelésnél... hiszen nem volt raktáron, amit választottunk, az újabb választás és a négy fogásnyi étel, amit végig kóstoltunk, kiengeszteltek minket.

8-800_1.jpg

9-800_1.jpg

10-800_1.jpg

11-800.jpg

A kacsamáj-alga kombó mennyei volt. Kacsamájat rendszeresen esszük, és kóstolunk, mert ha ezt nem készítik el jól, akkor félig le is mondunk az étteremről. A morgóhal íze kicsit jellegtelen volt, de az omaha ribeye fekete fokhagymával maradandó emléket adott, ha lehetett volna még pár tányérral elfogyasztottunk volna.. :D Csodálatos volt. Nem tudtunk elmenni desszert nélkül, így egy créme brülée, és egy csokoládé-karamell-kávé költemény tette fel az esténk i-jére a pontot.

Három órát eltöltve az étteremben azzal köszöntünk el, hogy ezt a tiszavirágnyi kis időt csodálatosan töltöttük ezen a helyen, és sok más étteremhez képest ez az élmény emlékeinkben is megmarad.

Ha Szegeden járunk legközelebb, akkor a vacsoránkat biztosan a Tiszavirágban fogyasztjuk el újra.

 

Elérhetőség:

Szeged 6722

Hajnóczy utca 1/b.

http://tiszaviragszeged.hu/etterem/

 

- KockacZukor -

 

Kezdők pogácsája

"Na, ez való nekem!" - gondoltam, amikor megláttam ezt a pogireceptet, ami egy kevés sajtkrémmel és lekvárral ínyenc reggeliként is kitűnő lehet. Annyiszor beletört már a bicskám korábban, például a Nagyim-féle részeges pogácsa készítésébe, hogy egy ideje nem próbálkoztam pogival, na, de most! A legjobb, hogy nem kell tőle megijedni, mert nem hosszú az összetevők listája, olyannyira, hogy mindössze 3 hozzávalóból elkészül ez a gyors, kezdőknek is bizonyára sikerülő pogi.

i-have-lost-count-of-the-number-of-times-i-have-used-this-easy-scone-recipe_1.jpg

Ez kell hozzá:

  • 3 csésze sütőporos liszt
  • 1 csésze zsíros tejszín
  • 1 csésze limonádé (Sprite pl.)

Csak keverd össze a sütőporos lisztet a másik két hozzávalóval, robotgéppel. Jó ragacsos tésztát kapsz kezdetben, ha túl ragadós, lisztet adj még hozzá. Nyújtsd ki a tésztát úgy 3 centi vastagra, és szaggass lisztes kiszúróformával kis pogikat. Helyezd őket sütőpapíros tepsire viszonylag közel egymás mellé. Késsel becsíkozhatod kicsit a tetejét, hogy sülés után gusztább legyen. Süsd 200 fokos sütőben úgy 15 percig, amíg szép aranybarna lesz a teteje. Ha nagyjából kihűlt, az összetapadt pogikat szépen szét tudod választani. Kenj bele kevés sajtkrémet, és ne sajnáld az áfonyalekvárt sem.

Forrás: The link site

Tudod, mi van benne? #mutimiteszel

A világ minden napján növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, a hatalmas tömegtermelés okán pedig sajnos gyakran a termékek nagy része veszít minőségéből. A DuPont Nutrition & Health, a világ vezető tudományos és technológiai kutatási szervezete az élelmiszertermelés világszerte történő optimalizálására irányuló intézkedésekkel azon dolgozik, hogy egészségesebb, táplálóbb beltartalmú termékek kerüljenek a fogyasztókhoz. A lenti reklámkampány éppen ennek népszerűsítésére épült, megmutatva, milyen értékes belsőt takar a külső, nektek hogy tetszenek a képek?

campaign-shows-food-for-a-creative-perspective-596c02876c745_880.jpg

campaign-shows-food-for-a-creative-perspective-596c02a3ad7d0_880.jpg

campaign-shows-food-for-a-creative-perspective-596cad4d7b51f_880.jpg

campaign-shows-food-for-a-creative-perspective-596c027912195_880.jpg
at-works-dupont-d-14-width-1920-quality100-ig-596c02318a6f4_880.jpg

campaign-shows-food-for-a-creative-perspective-596cad53d5d12_880.jpg

Forrás: Boredpanda