Sütibefőtt ajándékba

Nem hiszem el, hogy csak pár nap van hátra karácsonyig. Komolyan, hogy rohant el ilyen gyorsan a november-december? A korábbi években gyakran már októberben túl voltam az ajándékok beszerzésén, de idén nagyon el vagyok csúszva. :/ Még mindig van barátnőm, akinek nem sikerült megtalálnom az ideális ajit. Mivel gasztro ajándékkal nem lehet mellélőni szerintem, így erre a sütibefőttre esett a választásom. Csodás látvány, ahogy a rétegek váltakoznak, egy mutatós üvegben szerintem tökéletes vizuális élményt nyújt, pláne egy-egy hozzáillő kis szalaggal, dísszel az üveg oldalán. Amit ne felejts el, listát mellékelni azokról a szükséges hozzávalókról, amelyeket nem tehetsz az üvegbe, mint például a tojás.

e3d4fa4ada92aa7b158ed6effb302cc6.jpg

1.réteg:

  • 1/2 csésze liszt, plusz 1 evőkanál

2.réteg:

  • 1/2 csésze zabpehely

3.réteg:

  • 1/2 csésze liszt, plusz 1 evőkanál
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só keveréke

4.réteg

  • 1/3 csésze barna cukor

5.réteg:

  • 1/3 csésze fehér cukor

6.réteg:

  • 1/2 csésze szárított áfonya vagy mazsola

7.réteg:

  • 1/2 csésze fehér csokoládé, vagy tejcsokoládé pasztilla

8.réteg:

  • 1/2 csésze apróra vágott dió

A felsorolt rétegeket szórd egymásra nagy gonddal, majd zárd az üveget, díszítsd fel, és helyezd a sütési instrukciókat is egy szép papírkára írva az üvegre:

Egy közepes tálban, elektromos keverővel keverj össze 1/2 csésze puha, sótlan vajat, 1 nagy tojást és 1 teáskanál tiszta vanília kivonatot. Add hozzá az üveg teljes tartalmát, majd fából készült kanál segítségével keverd össze, hogy szépen összeálljon. Nem lesz könnyű, de ne add fel. Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 percig süsd a kis, sütőpapírra kupacolt kekszformákat. Ha kész, hűtsd 5 percig, mielőtt leveszed és tálalod.

cranberry-chocolate-cookies-in-a-jar.jpg

Forrás: www.mybakingaddiction.com

Panettone-kisokos: mindent a milánói sütidómról

A „luxuskuglóf” Milánó büszkesége, elkészítése hosszú hetek munkája. Karácsony környékén nálunk is feltűnnek a színes dobozokban tündöklő panettonék, de vajon melyiket érdemes megvenni és hogyan készítsük elő az ünnepi asztalra? Valamint: mi köze a panettonénak az egészséghez és az ételpazarlás elleni küzdelemhez?

pan11.jpg

Itt a 3D printelt vega steak!

A 3D nyomtatás nagyon feszegeti a határait. Gyakorlatilag mindent ki lehet printelni már, bútort, orvosi protéziseket, de akár saját magad szabályos kicsinyített mását is. Most úgy tűnik, az ételek terén is úttörés következik: egy olasz mérnök Giuseppe Scionti megalkotta az első vega, magas fehérjetartalmú, növényi rostokból készült 3D printelt steak-et, amelynek teljesen állati húshoz hasonlító textúrája van... megkóstolnád?

2018_12_06_6d_a7aaf1780a754394b78ecf0d706da977_c670e.jpg

Forrás: mashable

Brokkolis, kókuszos krémleves masni tésztával

Az élet ad, majd elvesz. Éljünk meg és élvezzünk mindent akkor, amikor éppen történik, mert pillanatok alatt változhat meg az egész életünk.  Ha egyszer csak olyan hírt kapunk, amit végig kell gondolnunk, és fel is kell dolgoznunk, kezdjünk el egy könnyű főzőcskézést a konyhában. Számomra mindig lecsendesedést adott ez, amikor lelassulhattam, és rendezhettem közben az érzéseimet is.

181127-2.jpgFotó: KockacZukor

Bazsalikomos-cheddar sajtos csillagok

Egy különleges snacket keresel, ami garantáltan függővé teszi az ünnepi vendégsereget? Süteménykiszúróval, csillag vagy karácsonyfa alakúval karácsonyi hangulatúvá teheted, jól mutat az asztalon, de nem sokáig: mert hipp-hopp elkapkodják pillanatok alatt, amíg a főételre várnak vagy miközben a karácsonyi ajándékokat bontogatják. :)

parmesan-cheddar-basil-bites-768x1024.jpg

Hozzávalók:

  • 2 és 1/2 csésze aprított cheddar sajt
  • 1/2 csésze vaj, szobahőmérsékleten
  • 5 evőkanál tejszín
  • 1 teáskanál só
  • 1 és 1/2 csésze finomliszt
  • 1 és 1/2 csésze reszelt parmezán
  • 3 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom
  • inprocess_11-640x480.jpg
  • inprocess_3-640x472.jpg

Elkészítés: keverd el a cheddar sajtot, a vajjal és a tejszínnel, robotgéppel. Add hozzá apránként a lisztet, sót, parmezánt és bazsalikomot is. Ha összeállt, nyújtsd ki, és szaggasd ki a formákat, majd lisztezett vagy sütőpapíros tepsin süsd szép piros pozsgásra. A tetejére szórhatsz még kevés reszelt cheddart vagy meghintheted finoman vékonyka parmezán forgácsokkal.

Forrás: http://www.lifeloveliz.com

 

Húsos palacsinta – lépésekben

Nagy örömmel készültem egy vacsorára, mindenképpen magyaros ételt szerettem volna készíteni. A vendégeim egyike napközben felhívott, és a beszélgetés közben közölte, hogy nem szereti a palacsintát, bármilyen furcsa is ez. Elkeseredtem, mert a palacsintasütésén már túl voltam. Mégis úgy döntöttem, hogy befejezem, amit elkezdtem. Este aztán megkérdeztem tőle, hogy megkóstolja-e mégis. Nem tudom, hogy a bor hatására, vagy tényleg ilyen jól sikerült, de két tányérral is fogyasztott belőle.. ;-)

181127-6-2.jpgFotó: KockacZukor

Citromos karácsonyi keksz

Imádom a gyors sütiket! Elronthatatlanok, mert csak kikevered a tésztát, és mehet is a sütőbe. Sok kedvencem van, ünnepek idején elő szoktam venni ezt a citromosat is. Intenzíven friss, citromos az íze, és fő hozzávalók tényleg csak liszt, vaj és cukor.  Akik kicsit bátrabbak, rozmaringgal megbolondíthatják, de így is tökéletes. A tojáshab, amivel megcsorgatom, szintén citromlével készül, kevés sárga ételfestékkel rá is erősíthetsz a citromos összhatásra. :)

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze + még 3 evőkanál vaj (szobahőmérsékleten)
  • 1/2 csésze + 2 evőkanál porított jégcukor (de porcukor is jó)
  • 1 citrom héja (kezeletlen héjú citromot használj, ha teheted)
  • 1 + 1/4 pohár + még 3 evőkanál liszt (fő a pontosság :))
  • 1 csipetnyi só
A mázhoz porcukrot és tojásfehérjét kell kikeverned kevés citromlével, és sárga ételfestékkel. 180 fokon süsd világosra a kekszeket, majd rácson hagyd kihűlni, és a mázzal már hideg állapotban csorgasd meg. :)
lemon-shortbread-1-of-1.jpg
lemon-shortbread-how-to-make.jpg
Forrás: https://anitalianinmykitchen.com

Jótékony food graffitik

Fincsi sütemények és desszertek szemet gyönyörködtető graffitijével takarta el egy CIBO nevű utcai művész Olaszországban a falakra festett rasszista és más negatív tartalmú üzeneteket. Kedveljük Cibo kezdeményezését, nézd végig a különös "tárlatot" te is, itt. :)

street-artist-cibo-is-fighting-nazis-with-giant-images-of-food-9.jpg

street-artist-cibo-is-fighting-nazis-with-giant-images-of-food-5.jpg

street-artist-cibo-is-fighting-nazis-with-giant-images-of-food-15.jpg

Forrás: Mashable

Karácsonyi kuglóf – vlog

Én már novemberben a karácsonyi vásárt jártam, és kerestem, kutattam a karácsonyfa alá kerülő apró ajándékokat. Imádom az ajándékok csomagolását, a szalagokat és kártyákat, ahogy imádom a sütőben sülő csokis kuglóf illatát is.

181125-2_1.jpg

Fotó: KockacZukor

 

Hozzávalók: 

  • 250 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 1 db Gyermelyi tojás
  • 250 g cukor
  • 120 g margarin
  • 3 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 4 ek kakaópor
  • fél-1 bögre mazsola

Elkészítés:

A tojást, a cukrot, a margarint és sütőport összekeverjük, hozzáadjuk a citrom héját és levét, a tejet és a kakaót, majd hozzá keverjük a lisztet végül a mazsolát is. A kivajazott és lisztezett kuglóf formába öntjük a masszát, és betesszük a sütőbe, lassú tűzön sülni. Szúrópróbával ellenőrizzük fél óránként, hogy megsült-e a tészta közepe is.

Tálalhatjuk kihűlés után porcukorral meghintve, vagy bekenhetjük tortabevonóval is, amire reszelt csokoládét szórhatunk.

Jó étvágyat!

Készíts az ünnepekre hústortát, imádni fogod!

-KockacZukor-

Hanoi Xua

Egy ideje az életem része egy kis francia buldog lány. Ha nem is mindennap, de hetente találkozunk, és próbálunk összeszokni. Úgy alakult, hogy pár napig én foglalkoztam ezzel a kis zömök gombóccal, mert a gazdája külföldre utazott. Komoly kihívás ez az ismerkedés, de úgy érzem, lassan barátok leszünk. A kis kópé megetetése után én is vágytam egy finom vacsira, és egy közeli utcában találtam egy vietnámi éttermet, ahol megbeszéltem egy találkozót a barátnőmmel.

8-800.jpg

Babos tészta sült tarjával

Édesapám sertéstarját sütött pár hete, amikor meglátogattam őket vidéken. Annyira jól esett a frissen sült, illatos hús, hogy hazatérve nekem is el kellett készítenem újra. Hogy a magyaros ízvilág megmaradjon, babos tésztát készítettem mellé.

181120-2.jpgFotó: KockacZukor

A Mikulás kedvenc keksze

A Mikulásvárás még mindig óriási csoda a családban, pedig már 8 múlt a kislányom. Emlékszem, egyszer ezzel jött haza az iskolából: "a többiek azt mondták, hogy nekik nem is a Mikulás hozza az ajándékot, hanem a szüleik." Apa azonnal kapcsolt, és rávágta: "Hát..., rossz lehet nekik. Mondd meg, hogy bezzeg neked a Mikulás hozza!" Láttam a gyereken, hogy ezzel megnyugtattuk, és ez azóta is így van, nem tudták tőle elvenni a varázst, és én ennek kimondhatatlanul örülök. :) Kekszet is készítünk a Télapónak minden évben. Tudom, hogy ez nagyon amerikás dolog, de valahogy ez is életszerűbbé teszi, amikor látjuk, hogy a kikészített tej elfogyott, és a keksz megdézsmálódott. Ez csakis a Mikulás lehetett! :) Pillanatok alatt elkészíthetitek ti is együtt ezt a kekszet a Mikinek idén, legyen varázs minden családban. :)

3ingredientshortbreadcookies-2_1.jpg

Hozzávalók:

  • ¾ bögre, szobahőmérsékletű vaj
  • ½ bögre kristálycukor
  • 2 és ¼ bögre liszt
  • cukor a szóráshoz

A vajból és cukorból készítsünk könnyű, lágy alapot, majd adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjunk tésztává. Alakítsunk ki belőle egy hosszúkás formát, majd egy fóliadarabra szórjunk kevés cukrot, és ebbe hempergessük bele a tészta rudunkat. Tekerjük bele a fóliába, és tegyük a mélyhűtőbe 30 percre, hogy a vaj visszadermedjen. Szeleteljük fel, és 20 perc alatt süssük ropogósra. Kész is, tegyetek ki egy kis tányérra 2-3 darabot a Télapónak, és a tejet se felejtsétek, hogy megtölthesse a pocakját a további hosszú útra. :)

A világ legjobb 50 desszertje - 2018

Az édes ízutazásban 3 hazai klasszikus is részt vesz.

km_12_03_sour_cherry_pie_midwestern_united_states.jpg

Paradicsomos, humuszos, csirkés masni

Mindig nagyon lelkesen látogattam az adventi vásárokat, legyen az Budapesten, vidéken vagy külföldön. Ugyan a fa alá valót nem itt szereztem be, de a hangulat, a forralt bor, az illatos ételek, a vidám arcok és ünnepi fények mindig elvarázsoltak. A fővárosban, a Szent István Bazilikánál már ünnepi hangulat van, látogassatok el ti is a térre.

181121-2.jpgFotó: KockacZukor

Ehető adventi kalendáriumok 3. rész

Utolsó napok az idei adventi kalendárium kidolgozására! Az alábbi ötlet is nagyon jópofa, és egyáltalán nem költségigényes. Szinte minden háziasszony konyhájában található muffintepsi. Talán 24 darabos nem biztos, hogy van, de ha csak 12 darabosat találsz otthon, ne ess kétségbe, hanem 12 nap leteltével készítsd el a második etapot. ;) A kis mélyedéseket színes papírkorongokkal zárd be, ehhez persze vásárolhatsz hobbiboltban csodásabbnál csodásabb kartonokat, de egyszerű színes origami papírból is dolgozhatsz. És hogy mit tegyél a fakkokba, ami ehető? Én ehhez a verzióhoz azt ajánlom, hogy kimérve kapható gumicukrokat vásárolj. Millióféle ízű, formájú, színű kapható. Minden gyerek szereti, és a meglepetés újdonsága az lesz napról napra, hogy éppen melyik típusú nyalánkságot rejti az ablakocska. Napi ennyi bűnözés nekik is jár adventkor, még akkor is, ha ellene vagy az édességeknek. :)

dsc_0195.JPG

 

Füstölt chilis, cheddar sajtos, újhagymás pogácsa – lépésekben

Egy gasztro témájú dokumentumfilmben a világ egyik legjobb séfje arról mesélt, miért is olyan jó abban, amit csinál. Két személyről kezdett el mesélni. Az egyik a felesége volt, akivel megtalálta az álmai közös nyelvét, és együtt dolgoznak, a másik a nagymamája volt, aki ha nem lett volna és nem főzött volna a családnak, akkor ma ő sem csinálná azt, amit. Mindeközben nekem is eszembe jutott a nagymamám, és már kerestem is a pogácsája receptjét. :-)

191109-4-2.jpgFotó: KockacZukor