Narancsos, chilis rák, pirított zöldséges körettel – videó blog

Pikáns, ízes.. csípős és édes ez az egészséges étel. :-) Asztalhoz ültünk, és nem maradt belőle egy falat sem vacsira, sem másnapra, felfaltuk és imádtuk! Próbáld ki te is az új receptünket!

190505-2_1.jpg

Fotó: KockacZukor

 

Hozzávalók: 

  • 150 g Gyermelyi VitaPasta penne
  • 500 gr garnéla
  • 7-8 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 kicsi cukkini
  • 2 répa
  • chili
  • 1 db húsleveskocka
  • 3 db narancs
  • 1 kanál étkezési keményítő

Elkészítés:

Főzzük ki a tésztát.

Pirítsuk meg olívaolajon a rákot, majd adjuk hozzá három narancs lereszelt héját, három narancs levét és húsát. Kockázzunk fel 3 gerezd fokhagymát, adjuk hozzá azt is, és ízlés szerint ízesítsük chilivel/ füstölt chilivel. Sózzuk! Öntsünk rá egy deci vizet, és keverjük hozzá az egy kanál étkezési keményítőt. Miközben forr, tegyük bele a húsleveskockát is. Rottyantsunk rajta egyet-kettőt, kevergessük közben.

A cukkinit és répát hosszú csíkokra szeleteljük, és külön serpenyőben pirítsuk meg olívaolajon. Nem kell fűszerezzük, mert a rák a narancsos szósztól már kellően ízes lesz.

Tálald a zöldséget és a szószos rákot együtt a tésztával.  

Jó étvágyat!

Készíts a főétel mellé egy finom cukkini krémlevest is velünk! 

-KockacZukor-

Friss zöldséges-parmezános leves

Mivel még mindig fellelhető a friss zöld spárga a zöldségeseknél, érdemes kipróbálni ezt a levest, ami a ravioli miatt még jó tartalmas is, ugyanakkor mégis könnyed a zöldségektől.

spargas_raviolis_leves.jpg

Elkészítése nem olyan villámgyors, mint sok eddigi, itt a blogon fellelhető tésztaételé, de ha van egy kis időnk, amit rá tudunk szánni, az alighanem megéri.

Hozzávalók:

  • Fele-fele arányban víz és húsleves lé – 2-2 mérőedény
  • 2 gerezd fokhagyma, felszeletelve
  • 5 dkg parmezán kéreg
  • Zöldfűszer
  • Két tucat spárgafej
  • 20 dkg cukorborsó
  • Kecskesajtos ravioli vagy friss tésztakockák
  • 2 evőkanál feldarabolt metélőhagyma
  • Még kb. 2.5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:

Forraljuk fel a húslevest, a vizet a fokhagymával, a parmezán kéreggel és a fűszerekkel, főzzük, amíg a leves jó illatos és aromás nem lesz. Körülbelül 90 perc. Utána szűrjük le, és tegyük vissza a fazékba. Egy lábasban halványítsuk meg (avagy blansírozzuk) a spárgafejeket, bőséges sós vízben, amíg megpuhulnak, nagyjából 3 perc. Utána egy szűrőkanállal tartsuk őket jéghideg víz alá, hogy a fövés leálljon. Majd tegyük félre egy tálba. Vágjuk félbe a cukorborsót, azt is blansírozzuk a spárgához hasonlóan, majd részesítsük jeges fürdőben és tegyük félre. (Eddig a lépések egy nappal előbb is végrehajthatók, és lehűtve az összetevők eltehetők.) Forraljuk fel a levet, tegyünk bele sót, ha még nem elég ízes. Főzzük meg bő vízben a raviolit vagy a tésztakockákat, nagyjából 3-4 perc alatt. Osszuk el a levesestányérok között (6-ra elég), aztán melegítsük fel a tészta főzővizében a spárgát, és a cukorborsót is, egymás után, ezeket is osszuk el. Szórjuk meg metélőhagymával, majd merjük ki a levest, és szórjuk még meg egy kis reszelt parmezánnal.

Tészta avokádószósszal

Az avokádó még mindig nem igazán elterjedt összetevő a konyhában Magyarországon, ami persze nem véletlen, hiszen nem éppen olcsó. Azért vannak akciók, amikor jobb áron is hozzá lehet jutni, általában darabra árulják, és a következő recepthez csak egy kell belőle.  Én személy szerint nagyon szeretem, csak pirítósra vagy pitába is szeletelni, egy kis borssal, sóval, paradicsommal. Érdemes egy kicsit puhábbat választani, ha rögtön fel akarjuk használni, de ne legyen foltos a héja. Ha kemény, akkor egy-két napot még hagyni kell érni.

avokados_teszta.jpg

Az avokádó szószhoz a hozzávalók:

  • 1 avokádó (elfelezve, kimagozva)
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél fokhagyma gerezd
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors és só

Elkészítés:

Helyezzük a fokhagymát, a citromlevet és az olívaolajat konyhai robotgépbe és turmixoljuk össze, amíg össze nem áll. Aztán tegyük hozzá az avokádót, a fűszereket és a sót, és addig turmixoljuk, amíg sima és krémes nem lesz. Közben bő sós vízben főzzük meg az ízlésünknek legjobban megfelelő tésztát. Ha kész, szűrjük le és tegyük egy nagy tálba, merjük rá a szószt és alaposan keverjük össze. Frissen tálaljuk, szórjuk meg egy kis borssal és reszeljünk rá citromhéjat.

A recept azért különösen jó, mert egyszerűen elkészíthető és vegetáriánusok is nyugodt szívvel fogyaszthatják. Én az egyszerűségén kívül a gyorsaság miatt is kedvelem, 15-20 perc alatt is össze lehet dobni, ráadásul nem a szokásos paradicsom alapú tésztát kapjuk, hanem egy különleges és (ha jó avokádót választottunk: különlegesen jó ízű) ételt.

Nem szerettem volna itt csak dicshimnuszokat zengeni, így próbáltam valami ellenérvet is felhozni, de (az árán kívül, ami tudom, nem utolsó szempont) nem nagyon találtam. Viszont nem kell bele hús, tehát ha mindent összevetünk, az ár-érték arány sem rossz. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek!

avokados_teszta_1.jpg

 

Lángoló serpenyők: 2019 nyarán a flambírozás az új gasztrotrend!

Ki hinné, hogy egy lángnyelvek csapkodta sajtszelet lehet a kapocs zsidóság és kereszténység, pünkösd és sávuót között? Vallástól függetlenül egyébként is itt az ideje, hogy újra felfedezzük az egyik leglátványosabb, legdelikátabb konyhatechnikát: a flambírozást. Ökumenikus gasztrocsemegék, egy tüzes chicagói sajtspecialitás és sok érdekesség írásunkban.

km_2019_06_10_flaming_saganaki.jpg

Felfújt palacsinta

Szerintem nemigen van olyan ember kishazánkban, aki ne szeretné a palacsintát. Legfőképpen édesen esszük, bár az ínyencek már a sós változattal is brillíroznak. Most egy pufók változatot hoztam nektek. Mi a beltéri nyílászárók mázolására szánt hétvége során lelkesen ettük, és mind felfaltuk.

190518-2.jpgFotó: KockacZukor

Dinnye szorbet, szeletben

Dinnyeee! Számomra a dinnye maga a nyár. És mivel már egy hónapja volt szerencsém megenni az idei elsőt (ami édes és lédús is volt), gyakorlatilag május eleje óta nyaralok gondolatban. :) Behűtve frissít, isteni szomjoltó. De lehet még ennél is ellenállhatatlanabb, ha elkészítjük az alábbi Sorbet az igazán kánikulai órákra.

watermelon-lime-sorbet-slices-v_1.jpg

Nekem szeletelve jobban teszik, olyan igazi békebeli, gyermekkort idéző, ahogy a gyerekek szürcsögnek a nagy cikkelyekkel a kezükben, de láttam már pálcikás változatát is, ahol kis ék alakú szeletkékre vágják fel, persze héjával együtt. Hozzávalók:

  • Lehetőleg minél édesebb, lédúsabb görögdinnye
  • Kis citromlé (opcionális, ha túl édes a dinnye)
  • Menta (opcionális, aki szereti)

Az elkészítéshez mindössze kettévágjuk a dinnyét, kikanalazzuk a dinnye húsát. A két fél dinnyehéjat félretesszük. A dinnyehúst megfagyasztjuk, majd sorbet állagúra mixeljük. Megkóstoljuk, elég édes-e, ha nem, kevés édesítővel lehet támadni. A pépet belekanalazzuk a fél dinnyehéjba, hogy teljesen tele töltse, majd visszatesszük a fagyasztóba. Ha alaposan megfagyott, éles késsel erős férfikezek próbálkozzanak a felvágással, és már nyammoghatjuk is az árnyékos kertben. :)

watermelon-lime-sorbet-slices-3_1.jpg

watermelon-lime-sorbet-slices-4_1.jpg

Forrás: Foodformyfamily

Körtés, diós, kecskesajtos tekercs

Ropogós, illatos vacsora, vendégváró, de akár ebéd is lehet ez az egyszerű, de nagyszerű tekercs. A kecskesajt, pirított dió és körte tökéletes trió. A férfiak barbecue szószba mártogatták, a csajok agavé szósszal/ mézzel meglocsolva, édesen fogyasztották. Imádat.

190525-2.jpgFotó: KockacZukor

Híres filmek konyhái

Minden háziasszony álma, hogy gyönyörű konyhája legyen, akár saját maga tervezhesse meg, hogy mit hova álmodott benne. Most 3D-ben megnézheted híres filmek, filmhősnők ékszerdobozait, továbbiak pedig itt.

Charlotte York konyhája a Szex és New York 2-ből

03_movie_kitchens_sex_and_the_city-5c5acbf0486c4_880.jpg

Amelie konyhája

01_movie_kitchens_amelie-5c5acbecbd62b_880.jpg

Erica Barry konyhája a "Minden végzet nehéz" című filmből

06_movie_kitchens_somethings_gotta_give-5c5acbf5369d7_880.jpg

Owen bácsi és Beru néni konyhája a Star Warsból

07_movie_kitchens_star_wars-5c5acbf6b56b4_880.jpg

Forrás: Boredpanda

Kókuszos karfiol curry – videó blog

Ez a fahéjas, gyömbéres, currys, korianderes, kókuszos ízkavalád mennyei. Működik hús nélkül is, vega stílusban. A fűszerek mennyiségét és erősségét természetesen alakíthatod a saját, illetve a család szájíze szerint. Próbáld ki, szeretni fogod! :-)

190505-2.jpg

Fotó: KockacZukor

 

Hozzávalók: 

  • 200 g Gyermelyi VitaPasta orsótészta
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek paradicsompüré
  • 1 nagy fej karfiol
  • 2 doboz kókusztej
  • 1 tk friss gyömbér
  • 1 tk fahéj
  • 3 ek curry por/ fűszerkeverék
  • 2 tk kurkuma
  • 2 tk őrölt koriander
  • 4-5 ek szezámolaj
  • 2-3 tk só

Elkészítés:

Főzzük elő a nagyobb rózsáira szedett karfiolt sós vízben egy edényben. Nem kell teljesen puhára, csak félig készre. Főzzük ki a tésztát is. Egy újabb edényben, szezámolajon az apróra kockázott hagymát és fokhagymát megdínszteljük. Hozzákeverjük a reszelt gyömbért, a curry port, a fahéjat, a köményt, a kockázott paradicsomszószt. Miután rottyant egyet, adjuk hozzá a kókusztejet, majd 5 perc főzés után sózzuk, és turmixoljuk össze a currys alapot. A curry szószhoz adjuk hozzá a félig főtt karfiolt, és főzzük össze az ízeket. Ha szükséges sózzuk ismét. Tésztával tálaljuk.

Jó étvágyat! 

Készíts a curry után egy túrós kakaós csigabiga desszertet is velünk!

-KockacZukor-

Macok Bisztró - Eger

A BrumBrum Büfében, Egerben a télen jártunk. Amilyen pici hely, annyira szerettem. Már akkor megbeszéltük, hogy vissza fogunk jönni a mellette található Macok Bisztróba, mert arra is kíváncsiak vagyunk.

1-800_2.jpg

Spárgaleves avokádóval krémesítve

Biztosan volt már veled olyan, hogy egy dallam nem hagy menekülni. A fejedben motoszkál egész nap, akár egy álló héten át. Vissza-visszatér. Na, van, akinek ez egy új recepttel esik meg, becsípődik, hogy spárgalevest kellene csinálni, aztán ízlelgeti napokon át, hogy milyen fűszertől, milyen hozzávalótól lenne még finomabb. Aztán amikor eljön a főzés napja, végre kiteljesedhet a gondolkodás, és testet ölthet egy tányér tökéletes finomságban. Ebbe a hűtött spárgalevesbe a krémessége miatt avokádó is került, emellett hagyma és zeller teszi ízesebbé, a citrom a savasságát és frissességét, valamint a leves élénk zöld színének megtartását szolgálja. Lássuk, mi lett egy csokor spárgából:

img_0658.jpg

Hozzávalók:    

  • 2 evőkanál olívaolaj    
  • 1 fehér hagyma (apróra vágva)    
  • 2 szár zeller (apróra vágva)    
  • 1 csokor spárga (fás vég nélkül, darabolva)    
  • 2 babérlevél    
  • 1 teáskanál só    
  • 1/2 teáskanál fehér bors    
  • 6 csésze zöldségleves     
  • 2 közepes avokádó    
  • 2 evőkanál citromlé

Melegítsünk olívaolajat egy nagy leveses lábasban. Adjunk hozzá hagymát és zellert, és közepes lángon pirítsuk, amíg a hagyma és a zeller áttetsző, üveges nem lesz. Adjuk hozzá a spárgát, a sót, a borsot és a babérleveleket. Kevergessük további 2-3 percig. Adjuk hozzá a zöldséglevest, és forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és főzzük még 5 percig. Ha megvagyunk, tegyük félre, és hűtsük szobahőmérsékletűre. Ez után a levest, az avokádót és a citromlét keverjük krémesre botmixerrel. Tálalás előtt egy órán át hűtsük. Díszítsük kevés kevert, citromos tejföllel, friss petrezselyemmel, párolt spárgadarabokkal.

Forrás:

https://www.catchingseeds.com/

Borban sült nyúl gombamártással – lépésekben

Miután a fürdőben a zuhanyrúd mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül tegnap este leesett, és ripityára tört, a mai reggelt az OBI-ban kezdtem. Ismét egy nagyobb összeget kellett kiadnom a lakásra, vagyis bosszankodtam miatta egy ideig. Hazafele az egyik bevásárlóközpontot megpillantva viszont eszembe jutott, hogy egy ízletes és különleges ebéd elkészítése és elfogyasztása mellett megnyugodnék, így betértem megvenni a nyulat és a gombát is hozzá. Egy kiváló ebédet rittyentettem össze.

190512-5-2.jpgFotók: KockacZukor

Túl a mustáron: a hot-dog 10 arca

A legjobb talán a tradicionális, félbevágott kiflibe beleszúrt, mustárral vagy ketchuppal készülő alap példány. Van, aki inkább majonézzel szereti, oldalról félrevágott édeskés molnárkába téve a virslit, sok-sok pirított hagymával megszórva. Egy biztos, ha jön a jó idő, akkor itt a hot-dog szezonja. Strandon, fesztiválon, otthon a kertben, egyre megy. Aki pedig valami extrábbra vágyik, mutatunk 10 különleges hot-dog verziót a nagyvilágból. Zárójeles megjegyzés mindegyikhez: a kimagasló ízvilágű hot-dog alapfeltétele, hogy a virslit ne punnyasszuk forró vízben, hanem grillezzük, így sokkal szaftosabb lesz, kis füstös bukéval gazdagodva. Te melyiket kóstolnád meg?

0a783459e74c688fc21725c95c755247_1.jpg

A turbózott mustáros Dog
Majonézes, krémes tojáskrémmel kenjük végig a virslit, majd kevés mustárral megpöttyözzük, zárásként apró kockákra vágott kovászos uborkával és őrölt borssal bolondítjuk meg.

deli_1.jpg

Seattle Dog
Egyszerű és nagyszerű, a virslire bármilyen krémes, zsíros sajtkrémet kanalazunk, majd tetejét sült hagymával és szeletelt jalapeno paprikával dobjuk fel.seattle_1.jpg

Nacho-s Dog
Tegyünk rá bőven reszelt cheddar sajtot, hagy olvadjon szét a forró virslin, tetejére jalapeno paprikát halmozhatunk és darabokra zúzott tortilla chipset, hogy ropogósabb legyen az ízélmény.

nacho_1.jpg

Pestos Dog
Az olasz ízek szerelmeseinek egy kis majonézes pestos keveréket ajánlunk hod-dog feltétként, ráhalmozva kevés bazsalikomot, friss, vágott paradicsomot és némi reszelt parmezánt.pesto_1.jpg

Pastrami Dog
Húsimádóknak a virslire halmozzunk némi pastramit, majd kupacoljunk még rá savanyú káposztát, és locsoljuk meg ezersziget öntettel. A pastrami marhaszegyből készült pácolt, kedvelt New York-i felvágottféle. Ha épp nincs ilyen a tarsolyunkban, én nem riadnék vissza kevés füstölt, főtt tarjától sem.

pastrami_1.jpg

Savanyúságos Dog
Uborkás, kapros savanyúságot gazdagon halmozzunk rá, majd hintsük meg némi fűszersóval. A savanyúságtól kellemesen frissítő lesz az íze, egyszerűen jobban fog csúszni. :)

pickle_1.jpg

Pimento Dog
Spanyol pimento paprikával készülő nyalánkság, egész pontosan pimentos paprikás-sajttal, de bármilyen más paprikás sajt megfelelő hozzá. Ráadásként egy csavar: zúzott, sós keksszel szórjuk meg, garantáltan nem hétköznapi verzió.

cheese_1.jpg

Hummus Deluxe Dog
A Hot Dog görögös felturbózása, humusszal, majd a tetején szeletelt sült piros paprikával, és meghintve reszelt piros paprikával. Nyamm. A humusz csicseriborsóból, szezámpüréből, olívaolajból, citromléből, sóból és fokhagymából áll. Nagyon finom, mártogatósként is asztalra kerülő étel.

hummus_1.jpg

Buffalo Dog
A Dog tetejére apróra vágott párolt, majd pirított zeller és sárgarépa kerül, és még forrón megkoronázzuk némi kéksajttal, ami kellemesen ráolvad, és kész a Kánaán.

buffalo_1.jpg

A francia Dog
És hogy mitől lesz francia? A sok-sok karamellizált hagymától, és a reszelt Gruyere sajttól, melyet kevés apróra vágott friss kakukkfűvel is ékesítünk. Jó étvágyat, egy-egy próbát mindegyik megér. :)

french_1.jpg

Forrás: Pinterest

Pizza a jégkockatartóból

Imádom az ötletességét, az egyszerűségét, a látványosságát, a variálhatóságát, a trendi jellegét, egyszóval mindenét ezeknek a jégkockatartóból elővarázsolt pizzafalatoknak. És tényleg ilyen lesz, teszteltem is, valami fantasztikus, ropogós, nem száraz, mert tele töltheted változatos töltelékkel. Nem is rabolom el tovább a szót a videó élvezésétől, láss csodát te is, és próbáld ki! :) Tökéletes pizzatészta receptet tőlünk hozzá, itt olvashatsz.

maxresdefault_5.jpg

Forrás: Tasty

Szexi gasztro: törj a csúcsra természetes afrodiziákumokkal!

Lendülj formába pezsgő ízekkel, érzéki hozzávalókkal. Nem minden „superfood” segíti a libidó szárnyalását, mutatjuk, melyik igen.

km_2019_maj_20.jpg

Fetás póréhagyma krémleves

Egy baráti beszélgetés során merültek fel a török ételek, amiről mindenkinek azonnal a nagyon édes desszertek jutottak eszébe. Kicsit körbenéztem az interneten a fűszerek és ételeik kapcsán, és úgy döntöttem, lévén imádom a leveseket, egy fetás póréhagymaleves receptjét készítem el magamnak és nektek. :)

190503-2.jpgFotó: KockacZukor