VIDEÓ - Csirkés, spenótos gnocchi leves - videó blog

Eszembe jutott egy korábbi toszkán kirándulásom, aminek során kétféle levest ettem: egy paradicsomos kenyérlevest, és egy gnocchi levest. Ezt az olasz nudlit nem használom túl gyakran, hiszen van nekünk magyaroknak saját változatunk is rá - a nokedli, nudli vagy galuska. A gnocchit általában könnyű szószokkal tálalják, én most mégis inkább egy leves receptet hoztam nektek.

191027-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Receptkönyv ajánló: Ikea

Ismeritek az Ikea szakácskönyvét? Már jó néhány éve kiadták, de így karácsony előtt mindig a kezembe veszem, mert annyira jó nézegetni ezeket a food designer által megkomponált fotókat. A képeket elnézve annyira egyszerűnek tűnik a sütik elkészítése, hiszen egyik másik mindössze négy-öt hozzávalóból áll. Tavaly ajándékba is adtam valakinek, az egyik ismerősöm pedig poszter méretű nyomatokat készíttetett a könyv egyes oldalaiból, és kitette a konyhája falára. :)

A képen például vaníliás kiflit láthattok.

ikeasuti02.jpg

Ez itt a mézeskalács:

ikeasuti01.jpg

És így néz ki a fahéjas csiga. Guszta, ugye? :)

ikeasuti03.jpg

Tonhalas, aszalt paradicsomos penne – lépésekben

Édesanyám a hagyományos ételeket szereti, így amikor azt mondom neki, hogy például articsókával vagy aszalt paradicsommal fogok főzni, egy kicsit idegenkedik tőlük, de miután megérzi az ételek illatát, mindig beadja a derekát, és megkóstolja őket. A következő étel kapcsán azt mondta, hogy „minden további nélkül fogyasztaná máskor is”. :D ;-)

190909-3-2_1.jpgFotó: KockacZukor

Gyümölcskenyér gazdagon

A nálunk jellemzően aszalt gyümölcsökkel és csokoládéval gazdagított püspökkenyér már az ókori Egyiptomban is ismert volt. A piramisok mélyén talált leletek szerint szinte biztos, hogy ezek a sütemények tartalmaztak fenyőmagot, mazsolát, gránátalmamagot. A középkorban 1300 körül említették először, amikor egy német püspök ezzel kedveskedett a híveinek. Természetesen azóta nagyon sok fajtája kialakult, a világ különböző pontjain különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel készítik.

191121-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Fűtés helyett melengető éjszakai nasi

Egyik este igen hideg volt. Hiába csavartam fentebb a fűtést, és burkolóztam puha takaróba, valami mégis hiányzott, ami melegítsen. Aztán rájöttem: egy finom meleg nasi lesz az! Egyből nekiláttam ennek a visszautasíthatatlan édességnek, de persze eszemben sem volt visszautasítani egy pillanatig sem. A bibi annyi volt vele, hogy sajnos nem eshettem neki azonnal, hiszen hűtőben pihentetni kell a kicsikét. De másnap, amikor készre sütöttem, és végre ehettem belőle, kívülről-belülről olvadoztam, és nem fáztam többé. :)

8c316976-5bba-4198-ba99-c4415980ac60.jpg

Hozzávalók:

  • 1 francia bagett karikákra vágva
  • 1 csésze barna cukor
  • 1/4 csésze és még két evőkanál olvasztott vaj
  • 6 tojás
  • 1 és fél csésze tej
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj

Így készítsd el: keverj össze ¾ csésze barna cukrot, és ¼ csésze olvasztott vajat, és oszlasd el a tepsi alján. Fektesd bele a bagett szeleteket. Aztán egy tálban keverd el a 6 tojást, az 1 és ½ csésze tejet, 1 evőkanál juharszirupot, és ½ teáskanál vanília aromát egy habverővel.  A keverékkel locsold meg a bagetteket úgy, hogy mindre jusson, teljesen beigyák a kenyérkék a finom löttyöt. Majd ¼ csésze barna cukor és ½ teáskanál őrölt fahéj keverékét hintsd a kenyerekre következő rétegként. 2 evőkanál olvasztott vajjal még csurgasd meg. Aztán fedd le fóliával, és tedd 8-12 órára hűtőszekrénybe. 180 fokos sütőben süsd készre, 30-40 percig aranybarnára.

a74320d3-f338-4570-8bd5-278202b75d9b.jpg113eb9b4-c75d-40a6-b493-91c96689d1a9.jpg92367af0-5c29-4121-ae56-5fb61f392303.jpgd8d38d4d-204d-4970-ba1d-62dde02272ce.jpgd7c506c4-6cd6-4661-9c6e-5dfad50f9e15.jpg

Forrás: https://www.pillsbury.com

Ropogós, sajtos egytál tészta – videó blog

Fokhagymás zsemlemorzsa ropogós... annyira szép már a hangzása is ennek a három szónak. Hát még az íze így, hogy megkoronáztam, és élvezetesebbé tettem vele egy hétköznapi sajtos tésztát. Krémesen lágy, és olyan jó itt-ott ráharapni a pirult, ízes zsemlemorzsára. Szomszédasszonyom ajánlásával; üzenem neki innen is: tényleg finom lett. Érdemes lefújni a port a régi klasszikusokról, és kísérletezni velük. :)

190724-2_1.jpg

Fotó: KockacZukor

Parmezános-cheddar sajtos, bazsalikomos csillagok

Szuperlátványos, szupergyors és szuperfinom snack-et szeretnél sütni? Ez a parmezános, cheddar sajtos, bazsalikomos ropogtatnivaló igazi ínyencség, akár előételként is megállja a helyét. A közelgő karácsonyi partikhoz is bátran felszolgálható, hiszen formavilágában aktuálisra vágható, ha van otthon például csillag vagy karácsonyfa sütikiszúrónk.

parmesan-cheddar-basil-bites-768x1024_2.jpg

Hozzávalók:

  • 2 és fél csésze reszelt cheddar sajt
  • 1/2 csésze olvasztott vaj
  • 5 evőkanál alacsony zsírtartalmú tejszín
  • 1 teáskanál kóser só
  • 1 és fél csésze finomliszt
  • 1 és fél csésze parmezán reszelve
  • 3 evőkanál bazsalikom aprítva (szárított is jó)

Keverd simára a cheddar sajtot, vajat, és a tejszínt, a sót, míg össze nem áll, majd jöhet hozzá fokozatosan a liszt, a parmezán sajt, és a bazsalikom. Dolgozd össze teljesen. Lisztezett deszkán nyújtsd ki, és szaggass belőle formákat, majd 180 fokon süsd kb 12 percig, míg aranybarna nem lesz.

inprocess_3-640x472_1.jpg

Forrás: https://www.lifeloveliz.com

 

Túrós kocka gazdagon

Mi magyarok az az ország vagyunk, akik a túrós tésztájukat ezerféle formában tudják elkészíteni. A túrós tészta szerepelhet egy nívós étterem étlapján, és lehet az otthon, sebtiben összedobott egytálétel is. A kisfiam megszületése után képes lettem volna egyfolytában édes túrós tésztát enni, minden nap erre vágytam, ezt kívántam. Amikor már én is túlzásnak éreztem az édes túrós tészta evészetet, változtattam. Sós túrós tésztát készítettem. :D ;-)

190923-2.jpgFotó: KockacZukor

Babos tészta változatok II.

Az első részben a sűrű, szinte főzelékszerű levesek voltak terítéken. Ma egy saláta és egy tortellini receptjét osztom meg. Egyikben sem igazán jellemző, legalábbis Magyarországon, a bab, mint összetevő.

babos_salata.jpg

Lássuk a salátát: nem egy különösebben nagy kihívás az elkészítése, mindössze meg kell főzni valamilyen kisebbfajta tésztát, majd amikor már majdnem megfőtt, akkor hozzádobni kb. 30 dkg mirelit fava vagy lima babot.

Amikor elkészült és leszűrtük, ráteszünk egy csokor felaprított petrezselymet, egy csokor megtisztított mogyoróhagymát, két evőkanál olívaolajat, 15 dkg reszelt parmezánt, egy fél teáskanál reszelt citromhéjat, sót, borsot. Az egészet összekeverjük és kész a saláta.

Babbal töltött tortellini

Ilyet a boltban nem igazán fogunk találni, ezért a tészta elkészítése is ránk marad ebben az esetben.

Hozzávalók:

3 mérőedény fehér bab
4 gerezd fokhagyma, finomra vágva
½ csokor friss rozmaring, szintén finomra vágva
4 evőkanál olívaolaj
1.5 mérőedény ricotta
Só, bors
3.5 vagy 4 mérőedény liszt
4 tojás
½ teáskanál olívaolaj
8 evőkanál vaj
1 csokor kakukkfű
Parmezán

Elkészítés:

Előző este áztassuk be a babot. Majd ezt a vizet öntsük le róla, és a babot jól ellepő, friss vízben tegyük oda főni, forraljuk fel. Majd főzzük közepes hőfokon körülbelül másfél órát, amíg a bab olyan puha nem lesz, hogy villával összenyomható.

Szűrjük le, adjuk hozzá a fokhagymát, rozmaringot, olívaolajat, ricottát, sót és borsot. Majd az egész keveréket törjük át villával. Majd tegyük félre.

Tegyük a lisztet egy gyúródeszka közepére, kis dombot alakítsunk ki belőle, a közepén egy mélyedéssel, mint egy „vulkánt", ebbe tegyük bele a tojásokat és az olívaolajat. Majd egy villával keverjük össze az olajat és a tojást, majd ha ez megvan, kezdjük belevegyíteni a lisztet is, a peremtől kifelé haladva.
Ahogy elkezd rendes tésztává alakulni a keverék, kezdjük el mindkét kézzel dagasztani. Ha összeállt vegyük le a deszkáról, lisztezzük meg, majd utána gyúrjuk tovább még kb. 6 percig. A tészta akkor jó, ha nyúlós és kicsit ragadós. Tegyük félre egy tálban pihenni, kb. fél órára.

Ha ez az idő eltelt, válasszuk szét a tésztát három azonos részre, nyújtsuk ki a lehető legvékonyabbra, majd vágjuk nyégyzetekre. Majd egy evőkanálnyi babos krémet helyezzünk a négyzetek közepébe, majd hajtogassuk össze tortellini alakba.

2db0cef57c9f8392e939030eb208047b.jpg

Forraljunk vizet, két evőkanál sóval. Ha felforrt, dobjuk bele a tortelliniket és főzzük kb. 2 percig. Közben egy serpenyőben olvasszunk vajat, ebbe tegyük az elkészült tésztát. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, egy kis főzővizet is loccsantsunk rá. Egy percig rázogassuk nagy láng fölött. Ha elkészült tálalás előtt reszeljünk rá még egy kis parmezánt.

Babos tészta változatok I.

Bár még nincs különösebben hideg, de lassan belehúzhat a tél. Olyankor pedig nem rossz, ha olyan tápláló étel is van a tarsolyunkban, ami belülről is tud melegíteni. Ilyen alapanyag például a bab. Az olaszoknál külön kategória a babbal készülő, húsmentes tészta: „pasta e fagioli", tradicionális étel. Általában fehér vagy tarkababból készül, valamilyen rövid, például csőtésztával, szinte főzelék sűrűségű levesben.

babos_tesztas_leves.jpg

Alapvetően a földművesek eledele volt, könnyen hozzáférhető, olcsó alapanyagokból, ma már azonban erre is rengetegféle variáció létezik. Akár sűrű, leveses változatot is készíthetünk, paradicsommal vagy anélkül, de a babból és a tésztából saláta is lehet, vagy akár tortellinit is megtölthetünk vele, és persze van ahol azért a húst sem hagyják ki belőle, legalább egy pancetta erejéig. (Az utóbbi kettőről majd egy másik posztban olvashattok.)

Főleg a leveses változatokról annyit érdemes tudni, hogy vagy meg kell enni egy ültő helyünkben a teljes adagot, vagy számítani kell rá, hogy a tészta másnapra megszívja magát a lével, így egy sűrűbb ételünk lesz, az eredetinél jóval puhább tésztával.

(Előre bocsájtom, hogy a következő recept igen nagy adag lesz.)

Hozzávalók:

5 evőkanál olívaolaj
5 gerezd fokhagyma
1 kis vöröshagyma, feldarabolva
¼ teáskanál pirospaprika pehely
1 teáskanál apróra vágott, friss rozmaring
35 dkg pancetta vagy más húsos szalonna, ha valaki szeretne húst bele
5 doboz paradicsomkonzerv, (egész paradicsom, amit kézzel kell összenyomni)

1.3 kg bab
2 babérlevél
1 parmezán kérge, plusz még valamennyi reszelve az ízesítéshez
½ kg tészta
1 kelkáposzta (csak a levelek felvágva)
50 g petrezselyem
bors

Elkészítés:

Közepes lángon melegítsünk fel 3 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben. Adjuk hozzá a fokhagymát, a hagymát, paprikát, rozmaringot, és a pancettát (amennyiben teszünk bele). Főzzük két percig, utána tegyük bele a paradicsomot is, főzzük még két percig, majd sózzuk. Adjuk hozzá a babot, töltsük háromnegyedig vízzel, tegyük bele a babérleveleket és a parmezán kérgét- Fedjük le, forraljuk fel, majd vegyük takarékra és főzzük, amíg a bab meg nem puhul. (Ez kb. másfél óra, de attól is függ, mennyire volt előtte beáztatva a bab, esetleg külön megfőzve.)

Ha megfőtt, vegyük le a fedőt, megint forraljuk fel, magas hőmérsékleten. Tegyük bele a tésztát, és főzzük, amíg 'al dente' nem lesz. Dobjuk bele a kelt, kevergessük, 5-6 perc alatt megpuhul. A levesnek sűrűnek s krémesnek kell lenni, éppen egy kis vízzel.

babos2_1.jpg

Vegyük ki a babérlevelet, a parmezánt és a pancettát, tegyünk bele reszelt parmezánt, petrezselymet, a maradék olívaolajat, sót, borsot, az ízesítéshez.

10+1 karácsonyi gasztrotrend

Rum, afro-karibi ízek, hústalanságok, elszállt zöldségek, hütte-feeling, „mindfoodness”: minden, ami trendi 2019 karácsonyán.

vegan_wellington2.jpg

4 méter hosszú, 1 milliméter széles

A kézzel kihúzott, napon szárított tésztát már 2000 éve készítik Tajvanon. Manapság azonban itt is egyre inkább a gépek veszik át az emberek helyét. Mindössze néhány tucat tésztakészítő manufaktúra maradt a szigeten.

4m_1_1.jpg

Egyikük azt meséli, hogy ő sosem állna át gépekre, mert az drága, és nem is tudná, hogyan kell őket használni. Ugyanakkor nem szeretné, ha a fia majd követné őt ebben a szakmában, mert túl kemény munka, kevés pénzért. Pont ugyanezen okból kevés fiatal vág neki egyáltalán ennek a foglalkozásnak.

A tészta Tajvanon nem csak alapélelmiszer, hanem fontos szimbolikus jelentőségű étel, például esküvőkön, születésnapokon, mert a hosszan tartó dolgokat jelképezik.

A tészta elkészítése már hajnalban elkezdődik, amikor kikeverik a tésztát (lisztből, vízből és sóból), a kinyújtott tésztát széles csíkokra vágják, majd a földhöz csapkodják, aztán minél vékonyabbra húzzák. Aztán egy gép segítségével több szálra szedik, majd géppel tovább húzzák és bambuszrudakra függesztik, ahol tovább nyúlnak. A húzgálást, rázást addig folytatják, amíg a tészta hossza 4 méter, a szélessége mindössze 1 milliméter nem lesz.

Az pedig különösen érdekes és nagy kihívás, hogy az időjárási körülményeket is figyelembe kell venniük a készítőknek, már a tésztát is ez alapján kell elkészíteniük. Ugyanis nem mindegy a páratartalom, a napsütés mértéke, ettől függ a tészta száradása. A munkával csak este hét óra körül végeznek. A tésztán dolgozó család egy nap nagyjából 20.000 forintot keres. Kérdés meddig bírják még a most dolgozók, mert utánpótlás nem nagyon van.

Forró pite

Egyre alaposabban a télbe tartunk, és ismét jobbára a benti programok maradnak, sokszor az otthon bekuckózás. Ha ilyenkor egyre több forró teát és kávét fogyasztunk, akkor jöhet az almás, meleg pite is. Tudom, hogy alapvetően diót használunk az almás édességekhez, én most mégis mogyoróval készítettem el, és imádnivaló így is, talán még imádnivalóbb.

190901-2.jpgFotó: KockacZukor

Brokkoli ropogós mártogatóssal - videó blog

Most már Anyaként felvállalom, hogy mindennél boldogabbá tesz, ha találok, vagy kitalálok egyszerűen elkészíthető, gyors ételeket, amik az egyszerűségük mellett mégis egészségesek, és ízletesek. Csak addig van időm a konyhában tartózkodni amíg a kisfiam alszik. De azt hiszem ugyanezt sok ezer másik Anya is elmondhatja a mindennapjairól. ;-) Most egy „Hulk” ropogós receptjét hoztam el nektek.

190928-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Csípős tejszínes kísérlet

Ez rosszul kezdődik: napok óta kibontott negyed főzőtejszín. Egy edény alján pár kanál tejföl. Szerencsére van egy üveg finom Cserpes tej, ez megmenti a projektet. Szárazanyagnak bacon, és egy negyed fonnyadt kígyóuborka. Régóta vágyom rá, hogy egyszer uborkás ételt főzzek, most el sem tudom kerülni.

csipostejszines_1.jpg

A baconnel nem lesz gond, csíkra vágva lepirul, mint mindig, az uborka becsületére legyen mondva, hogy ő is szépen viselkedik csíkra vágva, még itt-ott meg is pirul, viszont, amikor a sercegő konglomerátumot meglocsolom egy műanyagflakon alján talált egy deci száraz fehérborral, akkor szinte eltűnik. Az emberi test 70%-a víz, mégis mekkorát tud ütni, az uborkának mekkora része lehet víz? Azaz most már bor.

Elforralom. Aztán belesöpröm az apró kockákra vágott viszonylag sok zöld csípős paprikát, egy apróra vágott fokhagymát, és főleg azért, mert volt otthon, egy kevés felkockázott friss citromhéjat is. Dobok rá két-három zsályalevelet. Aztán már csak a tejtermékek vannak hátra, őket is elegánsan adagolom, a pennét kicsit még keményen leöntöm, és hagyom, hogy a bő tejes szószból felszívja a felesleges levet, és azáltal főjön készre. Végül még egy kis szerecsendió reszelésnek sem állok ellen. Ezért persze senki nem fog Michelin csillagot kapni, de legalább három fokkal ehetőbb volt, mint a hivatásos kolléga csípős-tejszínese. Az uborka meg legalábbis érdekes volt benne – már az a kevés, amit a többszintű hőkezelés után fel lehetett belőle fedezni.

Hozzávalók:
250g penne
10 cm kígyóuborka
5dkg bacon vagy valami szalonna
1 gerezd fokhagyma
csípős paprika
1 dl fehérbor
szerecsendió, zsálya
tejszín/tejföl/tej

14000 éve mindenünk: a kenyér

Ősidők óta dagasztjuk, kelesztjük, sütjük kemencében, kövön, pajzson és forró földben, gőzölődhet 24 óráig vulkanikus talajban, de ropogósra sülhet akár 30 másodperc alatt is az izzó tandoor kemence mélyén. Nem vitás, a kenyér a mindenünk: történelmi gasztrotúrára invitáljuk Olvasóinkat újkőkori környezetvédők, Yuval Noah Harari és 10+1 fantasztikus vekni társaságában.

bread.jpg