Anyukám fermentált zöldségei

Új kedvencre bukkantunk a Facebookon: Anyukám fermentált zöldségeire! Azon túl, hogy nagyon frissítőek, hihetetlenül egészségesek is, számtalan egészségvédő hatásuk létezik! Tulajdonképpen erjesztéssel savanyított zöldségfélékről van szó, amelyek semmilyen adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak, csak csodás zöldségeket, sót és vizet. Működése: a zöldségben található tejsavbaktériumok (lactobacillusok) meleg, nedves környezetben tejsavat termelnek, és megsavanyítják a zöldséget. Fermentált zöldségekkel bármilyen étel trendivé és ami fontosabb, egészségesebbé tehető: itt van például "Anyukámék" vega buddha tálja, amelyhez csak egészséges hozzávalókat kell kupacolnod egy esztétikus tányérra, hogy változatos, szemet gyönyörködtető és finom ízorgiával örvendeztesd meg az asztalhoz ülőket. :) A képen látható tálon falafel, édesburgonya, csicseriborsó, vörös rizs és fermentált cékla-répa-gyömbér látható. Jó étvágyat, feltétlenül próbáljátok ki! :)

51611038_612863532470300_841666272637747200_n.jpg

Forrás: Anyukám

Sajtos, baconos tészta muffin

Egy kvízt kezdtek el játszani velem a tőlem távol élő rokonaim az interneten, amit először viccesnek tartottam, de aztán rájöttem, hogy még tanulhatok is belőle. Természetesen a kedvenc kérdéseim a gasztronómia világára, a táplálkozásra, a különböző nemzetek ételeire vonatkozó kérdések, amikkel kapcsolatban azért szintén van még mit tanulnom. De lelkesen bővítem az elméleti ismereteimet... ahogy a gyakorlati tudásom is a konyhában.

190205-2.jpgFotó: KockacZukor

Bruschetta tészta

Egyszerű, gyors, kevesebb mint 30 perc alatt megvan, és már kétszer is készítettem ebben a hónapban. Paradicsom, bazsalikom, olívaolaj, balzsamecet és parmezán keveréke, gyakorlatilag az a finomság-kupac, amit a klasszikus bruschetta receptnél a kenyér tetejére teszünk. A kis konyhakertemben nevelgetett bazsalikomból vágok hozzá. Paradicsomból is fürtős parit vettem, ami valóban paradicsom ízű, még így télen is. Persze nagyon vágyom már a napsütötte paradicsomokra, ha elérkezik az ő idejük, akkor is el fogom készíteni ezt a receptet. :) Addig pedig csak sóvárgok a nyár után, a kanapén kucorodva ezzel a tányér finomsággal...

bruschetta-pasta4.jpg

Forrás: https://www.garnishandglaze.com/bruschetta-pasta//

Csirkemájas tészta

Ha az ember fia nevezetesen lány és a kocsija csak úgy tud gyorsulni ötvenről százra, majd feljebb, hogy közben rángat az autó, akkor sajnos nem felnyitja majd a motorháztetőt, és megkeresi a problémát, hanem rábízza egy szerelőre ezt a feladatot. Ha pedig szerelőhöz kerül az autó, akkor nélkülözni kell a kocsit, és a pénztárcába is ismét bele kell nyúlni... mérgelődés. :/ De ha már az ember lánya járt így, akkor irány a konyhába meditálni kicsit, elveszni a flow élményben egy jó kis főzőcskézés közben, és kiengedni a gőzt.

190207-2.jpgFotó: KockacZukor

Figyelem! Reggeli ADHD-s gyerekeknek.

Az ADHD-s vagy más néven figyelemzavaros gyerkőcök napjait könnyebbé tehetjük megfelelő táplálkozással. Érdekes cikket olvastunk erről, mely szerint alacsony cukortartalmú vagy cukormentes, magas fehérjetartalmú, egészséges zsírokat tartalmazó reggelivel segíthetjük koncentrálásukat az iskolában.

A banánpalacsinta az egyik ilyen alternatíva, amelyhez csak két tojást kell elkeverned egy nagyon érett banánnal, és kevés fahéjat tenni hozzá. Forró serpenyőben, kevés kókuszzsíron tenyérnyi méretűeket süss. De van egy kevésbé ismert recept is, cowboy keksz névre hallgat, az alábbi hozzávalókból készítsd el.

cowboy-cookies-768x1024.jpg

  • 1 csésze kókuszolaj vagy vaj
  • 6 tojás
  • ¾ csésze méz

Jól elkeverni.

  • Hozzá 5 csésze mandulaliszt és ¼ csésze kókuszliszt.

Ha túl száraz, adjunk hozzá egy kis mandulatejet.

  • Ehhez még ¼ csésze chia mag
  • nagy marék mazsola
  • kevés lenmag

Ezt is elkeverni, majd kevés mandulatej ismét jöhet hozzá, ha túl száraz lesz. Kupacolj kis halmokat sütőpapírra, és 180 fokon 20 perc alatt süsd meg: puha legyen és kicsit aranybarna a széleken. Ekkora mennyiség kb 20 nagy kekszre elég.

 Forrás: http://www.fuzzymama.com/best-breakfasts-adhd/

Olasz gasztrokarnevál: készítsd el Itália kedvenc farsangi tésztáját!

Ízorgia egy történelmi gasztroremekműbe zárva: ez a „Pasticcio di Maccheroni”, amiben talán még Lucrezia Borgia is örömét lelte.

km_2019_02_11_pasticcio_di_maccheroni_ferrarese.JPG

A chili, mint healthy food

A régi időkben legfőképp a húslevest ízesítették nagyapáink "erőspistával", manapság viszont már kialakult egy trend a chilifogyasztás körül, és számtalan ételben, rágcsálnivalóban szeretjük a chilit, sőt, még csokoládéban is. Összeállítottak most egy érdekes videót, amely megmutatja, milyen - főként pozitív élettani hatásai vannak a chilifogyasztásnak, szorgalmi feladatként javasoljuk megtekinteni. Ilyenek derülnek ki belőle például, hogy 13%kal kevesebb a halálozási aránya azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak chilit. Hoppá! További tények chiliről a videóban.

hot-peppers-3719253_960_720.jpg

Forrás: Mashable

Gomba, parmezán, rukkola és tészta

- Mit készítesz ebédre? 

- Gombás, parmezános, rukkolás tésztát. 

- Aha... és az jó lesz, hús, vagy valami komolyabb szereplő nélkül? 

- Aha. Isteni. ;-)

 190130-2.jpg

Fotó: KockacZukor

Édes szendvics reggelire

Amikor teázáshoz, reggeli kávé mellé szendvicsben gondolkozol, valószínűleg friss croissant jut eszedbe puha vajjal és lekvárral. Én most egy édes szendvicset ajánlok neked, amely friss gyümölcsökkel gazdagítva vitaminokkal tölt fel.

fruit-sando-31-683x1024.jpg

Hozzávalók:

  • 8 szelet fehér, puha toast kenyér
  • Tejszínhab
  • Méz édesítéshez
  • vanília kivonat
  • ízlés szerint kiwi, barack befőtt, eper, szőlő, stb.

A tejszínhabot édesítsd mézzel és vanília kivonattal. Vágd le a kenyerek szélét, kend meg őket a krémmel, majd a szeletekre vágott gyümölcsökkel töltsd meg. Nagyon finom, kóstold meg! Semmivel sem ördögtől valóbb, mint a mogyorókrémes kenyér, de mindenképpen egészségesebb. :) Ha a healthy life lebeg a szemed előtt, a tejszínhabot váltsd fel krémesre kevert túróval. :)

Forrás: http://www.thirstyfortea.com

Garnélás tészta rukkolával

Nemsokára itt a tavasz. A hétvégére 10-12 fokot jósolnak. Ha a kicsi kocsim is kiolvad a télből, akkor szépen elfurikázok vidékre a családhoz, és nekik készítem el ezt a vagány kis receptet. :)

190130-2_1.jpgFotó: KockacZukor

Muffin, szerelemmel

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem még sosem volt olyan mázlilm, hogy a férjem saját készítésű sütikével várjon haza Valentin napon. A neten már láttam persze képeket/videókat, amikor kisportolt testű jóképű alfa hím sertepertél a konyhában, majd elégedetten teszi asztalra a kész fogást. :) Haha. Inkább maradok a realitások talaján, és elkészítem ÉN, magamnak, és a gyerekeknek (na és persze NEKI <3) ezt a csodapiros szerelmetes muffint. Még van ugyan pár nap a szerelmesek ünnepéig, hogy meggyőzd párodat: akár készítsétek el együtt. :)

0123.jpg

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 120 g vaj
  • 240 g kristálycukor
  • 4 tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • 1,5 dl tej
  • 2 ek piros ételfesték
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez pedig:

  • 200 g krémsajt
  • 30 g vaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 300 g porcukor

Keverd össze külön a nedves majd a száraz hozzávalókat a tésztához, majd forgasd egybe. A muffintésztát muffinsütő formában 180 fokon 15 percig süsd. A mázhoz keverd el a krémsajtot a vajjal és tejföllel, majd add hozzá a cukrot és vaníliás cukrot is. Ha habos lett, nyomózsákból tégy a muffinok tetejére. Love it!

https://blog.giallozafferano.it

Tenger gyümölcsei a varrósdobozból

Az élet minden területére igaz, hogy ha valami igazán újítót szeretnénk kitalálni, amivel sikerre vihetjük, ahhoz ki kell lépnünk a komfortzónánkból. Amikor Kate Jenkins kötöttáru-formatervező túlságosan egyhangúnak kezdte érezni munkáját, gondolt egyet, és új utakat kutatott fel, miként teljesedhetne ki. A gasztronómiát választotta irányként, amelyet egészen elképesztő módon csempészett bele textilkedéseibe: a tenger gyümölcseit formálta meg igazán élethű módon! Ha szeretnétek, hogy leessen az állatok, görgessetek lejjebb, és továbbiakért pedig ide. :)

bhzefichp-m-png_700.jpg

bkz-4gsazsu-png_700.jpg

bmk3djcggz3-png_700.jpg

bogtjjagl_1-png_700.jpg

bovqb1ygvib-png_700.jpg

brm7qwjaayz-png_700.jpg

brzqubcnwrp-png_700.jpg

crocheted-seafood-kate-jenkins-3-5c5159fecc28c_700.jpg

Forrás: Boredpanda

Karfiolleves vajasan, magvakkal

Nagyon vágyom már a hosszú nappalokat, a napsütést és meleget. Ehhez képest még mindig a hó esik, három réteg ruhában járok, és alig várom, hogy a hidegből beérjek a fűtött szobákba. Otthon még mindig a forró levesek a legsikeresebbek, főleg ha olyan finomak, mint a következő recept szerint készült karfiolleves.

190124-2.jpgFotó: KockacZukor

Olimpia Vendéglő

Gasztrokultúra. Fine dining. Művészet. Erős szavak, erős tartalommal, amik kíváncsivá tesznek, amit ki kell próbálni, megtapasztalni, utána járni. Az Olimpia egy kicsi étterem, visszafogott desing-nal, ami azt akarja mondani, hogy ne az enteriőrre, hanem az ételre figyelj! :-)

8_25.jpg

Már az asztalfoglalás és az is szimpatikus volt, ahogy a közeledő vacsora előtt visszahívtak, hogy megjelenünk-e.  Ennek az az oka, hogy ebben az étteremben nem egy étlapról választunk ételt, amit ott elfogyasztunk, hanem egy menüsort kóstolhatunk végig, a fogások számáról döntve csak. Az étterem ennek okán délidőben és vacsoraidőben van csak nyitva pár órára.

Igényes fogadtatás, igényes felszolgálás, igényes tálalás, igényes ételek. Hét fogást kóstoltunk végig, két és fél órán át tartott ez a kulináris folyamat. Az ételek apró méretéből arra gondolhatnánk, hogy vacsora után majd mehetünk haza vacsorázni, mert éhesek maradunk, de ez nem így van. Mire mindent elfogyasztunk, a bendőnk is tele lesz. Igazi kényeztetés. Minden fogást megszemléltünk, forgattunk, szagolgattunk, elemezgettünk látvány és íz okán. A fogások különlegesek, nyomot hagytak. "Azok a frappáns ízkombinációk!" – így dicsértem valamennyi meglepő ötletet.

Életem első olyan gasztroélménye volt, amire talán mindig emlékezni fogok. :-) De beszéljenek a fotók is.

1_50.jpg

2_49.jpg

3_43.jpg

4_41.jpg

5_38.jpg

6_32.jpg

7_26.jpg

Elérhetőség:

Olimpia Vendéglő

1076 Budapest, Alpár utca 5.

https://www.olimpiavendeglo.com/

Reggelihez magkenyér - lépésekben

Minden alkalommal, amikor a közértben megvásárolom a gluténmentes kenyeret, belesajdul egy kicsit a szívem, mert hiszen drága termékek ezek. Tegnap is egy ilyen nap lett volna... de most úgy döntöttem, készítek inkább magam valamit, amivel pótolhatom a kenyér iránti igényemet, és amihez fogyaszthatok édes lekvárt vagy sós tojásrántottát is. 

190124-2-1.jpgFotó: KockacZukor

Február 2.: a fény és a palacsinta ünnepe

Mi köze a palacsintának egy ókori római szertartáshoz, Jézushoz, Szűz Máriához és a kanadai mormotákhoz? Karácsony után 40 nappal sok helyen máig palacsintával ünneplik a megtisztulást, a receptek rusztikustól karamellizált vajason át narancsos-rumosig terjednek... Íme, a palacsinta történelmének legfontosabb állomásai, a legfinomabb crêpe-ek és galettek – köztük a fenséges Crêpes Suzette –, valamint egy felülmúlhatatlan vintázs palacsintarecept-videó 1954-ből.

2019_01_29_februar_2_a_feny_es_a_palacsinta_unnepe.jpg