Hallottátok-e hírét a Repülő Spagettiszörnynek?



Nem? Pedig fontos alak: ő teremtette a világot egyszer egy csúnya piálás után. Legalábbis Bobby Henderson szerint, és az az igazság, hogy azóta senki nem tudta cáfolni a dolgot.

Amikor 2005-ben Kansas Állam Közoktatási Bizottsága lehetőséget adott annak, hogy iskolákban tanítsák az Intelligens Tervezés elméletét, az akkor 25 éves oregoni egyetemistát elfutotta a méreg és nyílt levelet írt a fafejű állami szervezetnek, mondván, hogy ha az Intelligens Tervezést taníthatják, akkor tanítsák az ő elméletét is, melynek lényege, hogy a világot az ember számára teljesen érzékelhetetlen Flying Spaghetti Monster teremtette.

Az erősen Douglas Adams hatását mutató, maró gúnnyal megfogalmazott röpirathoz az ihletet egy tál húsgombócos spagetti adta, ami tipikus amerikai menzakaja. Sokak szerint a „spaghetti with meatballs” igazi amerikai találmány, és olasz emigránsok fejlesztették ki a huszadik században, a valóság azonban prózaibb: az óhazában – főleg Pugliában – is készítettek már húsgombócos spagettit, csak ritkán: ünnepekkor. Az amerikai változat persze egy kicsit más. A paradicsomszósz olyan folyós, hogy az nekünk már sok volna, a húsgombóc ízetlen, az egész mégis gejl – ezért mondom, hogy tipikus amerikai menzakaja. Ha valaki a kedvelvevő után mégis próbálkozna vele, íme egy kis oktatófilm.

A spagettivallás amúgy hihetetlen sikeres lett. Fél Amerika hülyére röhögte magát, a másik fele pedig megsértődött. A Repülő Spagettiszörny követői Pastafariknak nevezik magukat, ámen helyett ráment (egy japán tésztaféle) mondanak, és a mennyországot két dolog miatt várják: az egyik a folyton kitörő sörvulkán, a másik az ingyenes sztriptízbár. A pokol amúgy nagyon hasonlít a mennyországhoz, csak a sör állott, a girlök pedig nemibetegek.
 

Címkék: minden mas
süti beállítások módosítása