Házi vagy száraztészta?

Vajon mit csináljon egy olasz étterem, ha ki szeretne tűnni a konkurencia hadából? Eláruljuk: házi tésztát. A mai történetünk egy olyan séfről szól, aki addig keresett, amíg talált, és amit talált, az követendőnek tűnik.

tésztagép cím.jpg

Történetünk nem Magyarországon játszódik, bár játszódhatna itt is, hiszen a tanulságai mindenhol érvényesek. Még 2010-ben történt, hogy a New York-i Lincoln Ristorante séfje komoly kulináris kihívással szembesült. Bár az étterem jó helyen volt (a Lincoln Center közvetlen közelében – innen a név is), Jonathan Benno mégis úgy érezte, szükség van valamire, amivel megkülönböztetheti konyháját a környék olasz éttermeitől.

Az ötlet barátjától, a szintén szakmabeli Michael White-tól érkezett: készítse a fogásokat friss házi tésztából. A jól elkészített házi tészta selymes, krémes textúrájú, és levegős, ami megkülönbözteti az al dentére főzött előre elkészített társaitól.

Miután Jonathan Benno (a jobb oldali képen) belevágott, gyorsan kiderült, hogy a házi tészta mindezek tetejébe bizonyos szempontból még időt is takarít meg neki.

tésztagép Jonathan Benno.jpg„Egy perc alatt megfő, míg a száraztészta 7-8 perc alatt készül el. Amikor a rendeléseket próbálod összehangolni a konyhában, nagyon nem mindegy, mennyi idő alatt készül el a tészta" – mondja a séf.

Más kérdés, hogy az előkészítés gép híján meglehetősen időigényes, ám erre is akadt megoldás: Emilio Mitidieri. A vállalkozó egyebek mellett tésztagyártó készülékek forgalmazásával foglalkozik és hamar meg is találták azt a két gépet, amelyekre Jonathan Bennónak szüksége volt.

Mert szüksége lett rá, hiszen volt olyan nap, hogy 12 kiló tésztát is legyártottak, ráadásul különböző formában és méretben, ami kézzel már lehetetlen lett volna.

A házi tészta előnye még az alapanyagok olcsósága, hiszen a liszthez egy kis víz, tojás kell csupán, azaz a csúcsminőségű importtészta árának csak a töredéke... lenne, ha mindehhez nem jönne még hozzá a gyártás költsége.

Márpedig az nem olcsó, hiszen a gépek, a képzés és a napi munka költsége jelentősen megdobja az árakat. Olyannyira, hogy például a Lincoln csak egy dollárral tudja olcsóbban adni ugyanazt az ételt, mint az egyik közeli riválisa.

Ráadásul Emilio Mitidieri szerint az éttermek 97 százaléka még csak komolyabban meg sem fontolja tésztagyártó gép vásárlását, egyrészt mert kényelmesebb nekik a száraztésztát megvásárolni, másrészt mert tartanak is a géptől és az azzal járó esetleges kényelmetlenségektől.

Mi következik mindebből a mi saját konyhánkra? Ami engem illet, néha hajlandó vagyok nekiállni elszöszmötölni a házi tésztával, de őszintén szólva lélekben inkább az éttermek 97 százaléka mellett állok.

süti beállítások módosítása