A dinnye reinkarnációja

Imádom a dinnyét. Teljesen konkrétan a görög (!) görögdinnyét. Egész télen utána sóvárgok. Nyáron másra nem is igen vágyom, csak hogy végre valahára édes, lédús piros dinnyeszeletkéket majszolhassak, ofkorsz hogy makulátlanra magozva. A legjobb a mag nélküli közepe.

1-variety-of-melons-to-make-melon-ice-cubes.jpg

Anyukám mesélte, hogy nagyapám régen, amikor leült dinnyét enni, első lépésként késével kikanyarintotta a dinnyeszelet királyi közepét, amely a legédesebb, a legpirosabb és teljesen mag nélküli. Félretette a tányérja szélére, majd nekiesett puha kenyérrel elfalatozni a fennmaradó magosabb részt. Amikor már a sárga héjáig kikapargatta a dinnyehúst a héjáról, visszanyúlt az előzőleg félretett legfenségesebb falathoz, és azzal fejezte be a dinnyézést. És persze ezt is szigorúan késsel és villával tette, mert ételhez csak így nyúlt, kézzel soha.

Valahogy nálunk is hasonlóképp zajlik a Nagyapám féle módszer, csak én a kislányom számára teszem félre a dinnye kivágott közepét. Ő ugyanis kínosan ügyel rá, hogy egyetlen kósza mag se kerüljön a szájába, és hát egy Anya ugye ilyen: a legjobb falatokat a gyermekének hagyja.

Kevés olyan esetet tudok különben elképzelni, amikor lenne szívem lefagyasztani a kedvenc gyümölcsömet, mert inkább megeszem azon frissiben, de ezek a Laylita oldalán talált kis jeges dinnyegolyók elvették az eszem. :)

melon-ball-ice-cubes.jpgSárgadinnye, fehérebb húsú sárgadinnye, és görögdinnye egyaránt szóba jöhet, és itt ellőhetjük az egyébként számomra elég bizarr sárga húsú görögdinnyét is. Minél többféle színű golyócskánk lesz, annál jobban mutat.

2-scoop-out-the-melon-balls-using-a-melon-baller.jpg
6-place-the-melon-ball-ice-cubes-in-a-freezer-bag-and-keep-frozen-until-you-need-them.jpg

Mindössze egy dinnyekanálra van szükség, meg a fagyasztóra, és ezek a lédús, vízben gazdag gyümik kis idő múlva látványos, ízes jégkockákká, vagyis jéggolyócskákká alakulnak. Tehetjük bubis ásványvízbe kevés mentával például, de bármilyen italba belekerülhet, csak számoljunk vele, hogy az itókánk kap némi dinnyés bukét. Ami persze nem feltétlenül baj. Sőt.

refreshing-sparkling-water-with-melon-ball-ice-cubes.jpg

A gyerekek is imádni fogják, nyilván még lefagyasztás előtt elkapkodják majd a golyócskák  felét, így készüljünk dupla adaggal. :) Jómagam diétás jégkrémként is el tudom képzelni, csak beletöltünk pár jeges dinnyegolyócskát egy tálkába, és félig kiolvadva, kásás állapotában jégkrém helyett frissülünk vele a teraszon.

 

 

 

süti beállítások módosítása