Épp édesanyám általam nagy becsben tartott cukkinis lecsóját faltam (lejjebb mutatom majd) az erkélyen, csodás napsütésben, amikor a telefonomon rábukkantam a cukkini egy számomra még ismeretlen felhasználási módjára, ezt most megosztom veletek: citromos, cukkinikenyér a neve. A neve is káprázatosan hangzik szerintem, hát még ezek a csodás fotók róla, nézd csak:
Hm? Szerintem ne késlekedjünk, lássunk neki.
Hozzávalók:
- 2/3 csésze liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 3/4 csésze kristálycukor
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- 1 és 1/2 evőkanál friss citromlé
- 1/2 csésze növényi olaj
- 2 nagy tojás
- 1/4 csésze natúr joghurt
- 1 csésze friss, aprított cukkini
A citromos mázhoz:
- 2/3 csésze porcukor
- 1 és 1/2 evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy szilikon kenyérsütő formát. Egy tálban keverd el a lisztet a sütőporral, sóval, majd tedd félre. Egy másik tálban keverd el a cukrot a citromlével, majd add hozzá a tojásokat, olajat, és addig keverd, míg szép sima nem lesz. Ehhez mehet a lisztkeverék fele, majd a joghurt és a reszelt citrom is. Ha szépen összeállt, mehet a liszt fennmaradó fele, és készre keverjük. Már csak a cukkini hiányzik a mókából, tegyük is hozzá, majd mehet a keverék a kenyérsütő formába. Tűpróbával kb 40-45 perc alatt megsül. Ha kivetted, hagyd hűlni, forrón ne szeleteld. A citromos mázhoz keverd simára a citromlével a porcukrot, ha túl híg, tehetsz hozzá még cukrot, majd locsolj a masszából a szeletelt citromos cukkinis kenyérkékre.
És akkor a végére, amit ígértem: édesanyám cukkinis lecsója, istenem, ha tudnátok, milyen finom... :)