Ha fáradtan esünk haza a munkából, de még nem ettünk egy rendeset aznap, vagy a család nyújt be igényt egy meleg vacsorára, akkor az egyik legkézenfekvőbb alapanyag-választás a tészta. Pláne, ha egy negyedórán belül elkészíthető. Bejegyzésünkben, bár kicsit különlegesebbek az ételek és az alapanyagok, és nem biztos, hogy minden van rögtön otthon a szekrényben vagy a spájzban, mégis gyors ételek ezek. Egy picit elő kell készülni azért a 12 perces rövid elkészítésre; megjegyzés: a 12 percet nagyjából számoltuk. :)
Tészta articsóka szívvel
Az articsóka Magyarországon nem különösebben elterjedt étkezési célra, éppen ezért, kicsit talán utána kell járni a beszerzésnek és nem is kifejezetten olcsó. De ha esetleg szeretnénk kipróbálni, akkor itt az alkalom. A recepthez azonban nem is feltétlenül kell friss articsóka, hanem marinált, konzerv is megteszi.
Amíg a tészta bő sós vízben megfő, fusilli vagy farfalle is lehet, addig készítsük el a többi hozzávalót! Tegyük egy nagy tálba a nyolcadokra vágott articsókát, a feldarabolt aszalt paradicsomot, a szintén feldarabolt pirított mandulát és egy teáskanál citromhéjat egy nagy tálba.
Ha kész a tészta, szűrjük le és tegyük a tálba, az előkészített feltétek közé. Keverjük össze, majd spricceljük meg egy evőkanálnyi citromlével, petrezselyemmel, borssal, ismét forgassuk össze, majd tegyünk még rá az aszalt paradicsom olajából 1-2 evőkanállal és 2 evőkanál olívaolajat is. Keverjük össze, majd tálaljuk, frissen és újra felmelegítve egyaránt finom.
Tészta füstölt lazaccal
Ez a recept a lazac és a fenyőmag ára miatt szintén nem tartozik a legolcsóbb kategóriába, de ha rászánjuk magunkat, legalább annak örülhetünk, hogy egészségeset eszünk. Az összetevők ráadásul variálhatók is, a legfontosabb, hogy füstölt hal legyen benne, de a fenyőmag például opcionális (bár én pont azt semmi pénzért ki nem hagynám, mert nagyon szeretem), és lehet borral vagy tejszínnel, vagy a kettővel vegyesen is készíteni.
Tegyünk oda vizet forrni bőségesen, ez alatt pirítsuk meg a fenyőmagot egy serpenyőben, csak egy rétegben legyen, kicsit rázogassuk, amíg világosbarna és illatos nem lesz, utána vegyük le a tűzről és tegyük félre.
A lobogó vízbe tegyük be a tésztát (például spagettit) főni. Amíg elkészül, addig egy másik serpenyőben közepes lángon melegítsünk olajat, és dobjuk bele a felaprított hagymát és fokhagymát, pároljuk 2 percig, aztán öntsük hozzá a száraz fehérbort, 1 evőkanál citromlevet és ugyanennyi citromhéjat. Emeljük a hőfokot, hogy forrjon.
Ha krémes szószt szeretnénk, itt tegyük hozzá a tejszínt, és forraljuk még egy percig. Nagyjából annyi idő alatt készül el a szósz, mint mire a tészta megfő.
Tegyünk félre egy kis főzővizet, majd a leszűrt tésztát keverjük a szószhoz, ha nem elég szaftos tegyünk rá egy kicsit a főzővízből, majd keverjük hozzá a feldarabolt lazacot és a pirított fenyőmagot, a petrezselymet és még egy evőkanál citromhéjat, végül ízesítsük borssal.
És ha már az előbb az articsókánál tartottunk, legyen itt szépen keretbe foglalva még egy articsókás recept, de a változatosság kedvéért most friss paradicsommal és feta sajttal.
Tészta articsókával, paradicsommal és feta sajttal
Tehát jöhet megint a konzerv articsóka szív, friss bazsalikom, fokhagyma, paradicsom és feta. Szokás szerint főzzük meg a tésztát, és tegyünk félre a főzővízből egy bögrével. Egy serpenyőben egy evőkanál olajat melegítsünk közepes lángon, ebbe tegyük bele a hagymát (fél fej, vékonyra szeletelt hagyma) és a fokhagymát (4 gerezd vékonyra vágva vagy passzírozva) és futtassuk, kevergessük, amíg megbarnul, kb. 3-4 percig.
Adjuk hozzá a fél bögre száraz fehérbort és főzzük, amíg el nem párolog. Keverjük hozzá az articsókát, szintén barnulásig, ami kb. 2-3 perc, majd az olívabogyót (aki szereti) és a koktél paradicsomok felét (elfelezve), amíg el nem kezdenek sülni.
Mindebbe tegyük bele a megfőtt tésztát, és a maradék egy evőkanál olívaolajat. Ha kész, tálaljuk és nyugodtan bánjunk bőkezűen a feta vagy parmezán sajttal és a friss bazsalikommal.