Van azért jó is a home office-ban, már annak, aki teheti. Kezd éledezni igazán a tavasz, így például kiülhetsz az erkélyre egy jó kávéval és a laptopoddal, hogy ott ötletelj a legújabb reklámkampányon... vaaagy a kanapén ülve csinálgasd a könyvelést. Jó ez nagyon. Mindenkinek. Kommentekben esetleg szívesen várjuk, hogy ki (és melyik cégnél) olyan szerencsés, hogy otthonról dolgozhat. :)
További előnye az otthon dolgozásnak, hogy az ebédidőnél nem kell tekintettel lennünk kollégáink érzékeny orrára, sem az irodában az ebéd elfogyasztása után is órákig terjengő kellemetlen kajaszagra, így bátran választhatunk foghagymás, brokkolis vagy akár kelkáposztás fogást is. Esetleg mindhármat. Ebben a sorrendben. ;) Rendelni nyilván egyszerűbb, de mi pártoljuk, ha magad készíted el, akár még a napi munkaidő előtt, egy korai ébredést beiktatva. Egyszer-egyszer igazán beleférhet. És hogy milyen fogásokat ajánljunk például? Íme.
Juhtúrós sült tészta, fokhagymás tarjával
Hozzávalók:
- 300 g dkg fodros nagykocka tészta
- 250 g juhtúró
- 100 g hagyma
- 150 g húsos szalonna
- 1 cs petrezselyem
- 2 db tojás
- 2 dl tejföl
- só
- Húshoz: 1 kg tarja
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl tej
- só
- 1 cs petrezselyem. olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A húst szeleteljük. A tejet összekeverjük 4 gerezd összezúzott fokhagymával, és beletesszük a húst egy napra. Felhasználás előtt a szeleteket kivesszük a tejből, és 1/2 órára jeges vízbe áztatjuk. Majd leszárítjuk, sózzuk és kíméletesen serpenyőben megsütjük kevés olajon. Elkészülte előtt a serpenyőbe teszünk 4 gerezd zúzott fokhagymát. Rövid ideig összesütjük. majd a húsokat kivesszük. A visszamaradt zsiradékon beletesszük a gorombára vágott petrezselymet, elkeverjük és kevés vizet hozzáadva szaftot készítünk, amivel meglocsoljuk a húst tálaláskor. A tésztához a szalonnát apró kockára vágjuk. kipirítjuk, és azon megpirítjuk aranyszínűre a finomra vágott hagymát. A tojások sárgáját kikeverjük a tejföllel, áttört túróval, majd a tésztával összekeverjük. Sózzuk, hozzáadjuk a gorombára vágott petrezselymet és a tojáshabbal lazítjuk. Kivajazott, morzsázott tepsibe. vagy muffinformába töltjük, és sütőben megsütjük. Tálaláskor a hús mellé adjuk. Tehetünk mellé még főtt brokkolit.
Kelkáposztás darált húsos óriáskagyló
Hozzávalók:
- 25-30 db dkg óriáskagyló tészta
- 1 fej hagyma
- 0,5 dl olaj
- 10 dkg húsos szalonna
- 60 dkg darált hús
- 20 dkg kelkáposzta
- só
- darált bors
- majoránna
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tejföl
- Raguhoz:
- 1 fej lilahagyma
- 2 szál zöldhagyma
- 10 dkg póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kápia paprika
- 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem
- 0. 5 dl olívaolaj
- 1 dl fehérbor
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A kelkáposztaleveleket sós forró vízben 5 percet főzzük. Majd kivesszük, és lecsepegtetjük. A húsos szalonnát apró kockára vágjuk, az olajon megpirítjuk. Majd rátesszük a finomra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig kevergetjük. Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk majoránnával és letakarva 20-25 percet pároljuk. Ha szükséges, pici vizet öntünk alá. Akkor megszórjuk a liszttel, elkeverjük és beletesszük a vékony metéltre vágott káposztát. Gyakori kevergetés mellett összepároljuk 5-8 percet, majd félretesszük. A hagymamártáshoz olajon kíméletesen pirítjuk a hagymákat. Amikor kicsit karamellizálódott a lilahagyma, ráöntjük a bort. és rátesszük a vékony szeletekre vágott paprikát. Felére beforraljuk. Beletesszük a balzsamecetet. petrezselymet. Pici vizet, és amikor forr, levesszük. És belekeverjük a vajat. Közben a tésztát sós forró vízben roppanósra főzzük. Majd langyos vízbe áttesszük. És végül ruhán lecsepegtetjük. A tésztákat megtöltjük a forró raguval tányérra rakjuk, és tetejére tejfölt teszünk. Köré hagymaragut öntünk.
Kéksajtos, brokkolis rövidcső csirkemellel
Hozzávalók:
- 500 g dkg
- 4 tojásos rövidcső
- 1 dl olaj
- 50 g vaj
- 100 g póréhagyma
- 500 g csontozott csirkemell
- 150 g forrázott brokkoli rózsa
- 150 g márványsajt
- 1 cs petrezselyem
- só
- darált bors
- őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Olajon megpirítjuk a vékony csíkokra vágott húst. Majd hozzáadjuk a tisztított, fél karikára vágott póréhagymát és még rövid ideig együtt pirítjuk. Sózzuk. borsozzuk. beleszórjuk a szerecsendiót. Rátesszük a vajat. Öntünk hozzá a tészta főzőlevéből és belekeverjük a lereszelt sajtot. Amikor felolvadt, beletesszük a gorombára vágott petrezselymet, és a főtt brokkolirózsákat. Jól összeforgatjuk. Kiforraljuk. Tésztával összekeverve tálaljuk.
Fotók: Gyermelyi