Tavaszi gasztro-art: citromszuflé Klement-módra

A citrusok C-vitaminban, antioxidánsokban gazdagok, szépítenek, energetizálnak és űzik a stresszt, élvezeti értékükről nem is beszélve… De vajon mi köze a citromnak, narancsnak George Orwellhez és Szent Klementhez? A dilemmát művészi szufléval oldjuk fel.

lemon-art01.jpg

A gasztrovilágot több mint ezer éve elbűvölő citrusok valószínű legkevésbé ismert ünnepét március 3. csütörtökén tartják Londonban (a mentoni, sorrentói, kaliforniai, floridai fesztiválokat nehéz überelni), az esemény névadójának címéért pedig 2 ősrégi templom verseng: a westminsteri, anglikán St Clement Danes, és a London Bridge-nél lévő, római katolikus St Clement’s Eastcheap. De hogy jönnek templomok a citrusokhoz? Természetesen az Oranges and Lemons, egy szintén ősi gyerekdal és játék, a brit óvodások „Bújj, bújj, zöld ága” révén, melynek szövege londoni harangok dallamára született:

Narancs, citrom nagy halomba' - szól a Szent Klement harangja,
Terád pénz vár, rám fabatka - szól a Szent Márton harangja,
Fizetsz-e nekem is végre? - zúgja az Old Bailey kérdve,
Mikor leszek én is gazdag? - a Shoreditch harangja kong csak.

(Részlet, Takács Ilona fordítása)

A két, Szent Klement emlékére (Szent Péter után Róma 2. vagy 3. püspöke volt az i.sz. 1. században) emelt templom egyaránt magáénak vallja a mondóka „Narancs, citrom” kezdetű sorát, nem alaptalanul, ugyanis mindkettő közel fekszik a Temze azon szakaszához, ahol anno a kereskedők kirakodták hajóikból az egzotikus citrusféléket. És míg a rigmus legkorábbi, nyomtatott verziója az 1744-es „Tommy Thumb’s Pretty Songbook”-ban jelent meg, gyökerei sokkal mélyebbre, a múlt sötét bugyraiba nyúlnak: a szimbolikus elemek egyesek szerint nyilvános kivégzésekre, emberáldozatokra, ill. akár VIII. Henrik potenciaproblémáira utalnak. A mű egyetemességét mutatja, hogy a fenti részlet George Orwell világhírű regényében, az 1949-ben megjelent „1984”-ben is szerepel:

Narancs és citrom, bongja St. Clement harangja,
Tartozol tíz fityinggel, St. Martin így csilingel,
Mikor adod meg? kérdi komoran az Old Bailey,
Majd ha lesz vagyonom, zengi a Shoreditch-templom.

(Szíjgyártó László fordítása)

Valljuk be, valószínűleg soha nem derü ki, pontosan melyik Szent Klement-templom harangjának zúgása ihlette a szóban forgó sort, a vita mindenesetre PR-elemnek sem rossz, főleg olyan értékes esemény népszerűsítésére, mint a „narancs és citrom nap” (Oranges and Lemons Day). És míg a St Clement Danes-hez tartozó általános iskola diákjai ekkor narancsot és citromot kapnak ajándékba, a citrusok tiszteletére ezúttal egy remekbeszabott citromszuflét ajánlunk művészi ízélményekre vágyó olvasóinknak:

Citromszuflé 6 személyre:

  1. 1,5 dl, legalább 2,8%-os tejet öntsünk össze 1 dl, 30-35%-os tejszínnel egy lábasban. Tegyük fel alacsony lángra melegedni.
  2. 3 nagy, friss tojássárgát verjünk krémesre 3 evőkanál barna nádcukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral (cukormentes verziókhoz használjunk porállagú édesítőszert).
  3. Keverjünk simára benne 2 evőkanál búzafinomlisztet, majd lassan, kis adagokban, folyamatos keverés mellett öntsük bele a tej + tejszín meleg (de nem forró!) keverékét.
  4. Végül adjunk hozzá 1 tasak (1 evőkanál) vaníliaesszenciát, majd tegyük vissza a gázra, és kevergetve főzzük sűrű krémmé.
  5. Ha besűrűsödött, vegyük le a gázról, tegyük félre hűlni. Közben facsarjuk ki 2 kezeletlen citrom levét és reszeljük bele a gyümölcsök sárga héját
  6. A citromlevet + héjat keverjük el a krémben. Tegyük hűtőbe 30 percre, de ebben az állapotban akár később vagy másnap is felhasználható.
  7. 6 db, közepes méretű ramekint (szufléformát) vajazzunk ki, tegyünk hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
  8. 3 tojásfehérjét fél citrom levével verjünk feszes, habosra.
  9. A hűtőből vegyük elő a citromkrémet: kóstoljunk, véglegesítsük az ízesítést, ha szükséges.
  10. A citromkrémben lendületesen keverjük el a tojáshab 1/3-át. A maradék 2/3-ot spatulával hajtogassuk a krémbe.
  11. Vegyük elő a hűtőből a ramekineket. Töltsük meg őket szufléalappal, közben a formát a konyhapulthoz ütögetve, hogy a krém jól eloszoljon. A tetejét egy késsel húzzuk egyenletesre. Tipp: ha fokozni szeretnénk a szinte fokozhatatlant, a ramekint először csak félig töltsük meg a krémmel, tegyünk bele 1 kanál citromdzsemet, ezután töltsük fel teljesen.
  12. Süssük a citromszuflét 180 fokos sütőben 14 percig (a sütési idő a ramekin méretétől is függ). Ha magasra emelkedett és szép aranyszínű, vegyük ki, és azonnal – akár egy korty Limoncello kíséretében – tálaljuk.

EgészségTipp: mint köztudott, a citrusokban lévő C-vitamin hőérzékeny, vízben oldódó vitamin, ezért a citromszuflé vitaminbevitelre sajnos nem alkalmas. A megfelelő C-vitaminbevitel érdekében fogyasszunk naponta elegendő mennyiségű, nem hőkezelt, friss, nyers (piros)gyümölcsöt, citrusféléket, valamint sötétzöld zöldségeket és fűszernövényeket.

Variációk: a szuflét természetesen készíthetjük naranccsal vagy lime-mal is, emellett extra hangulatot kölcsönöz, ha a krémet apróra vágott bazsalikommal fűszerezzük. (Ez esetben viszont inkább aromás olívaolajjal kenjük ki a ramekineket.)

Elbűvölt a citromszuflé? Repetázz kókusszal!>>

süti beállítások módosítása