Édesapám almás-túrósa

Édesapám fantasztikusan főz. Minden hozzávalót gondosan előkészít, szinte meditatív módon tisztít és aprít, minden csepp szeretetét és figyelmét beleteszi az ételbe. Ugyanakkor azt nem szereti, ha ilyenkor a konyhában lábatlankodunk. Ha főz, akkor a szentélyében magára kell őt hagyjuk. A legutóbb, amikor meglátogattam a szüleimet vidéken azt kértem Apától, hogy diktálja le néhány nagyon ízes és különleges étele receptjét, hogy a jövőbe is át legyenek azok örökítve.

Az édes ételek nem tartoznak Apa kedvencei közé, inkább a fűszereket bűvöli. Mégis akadt egy tészta receptje, amire esküdött, hogy isteni. Hát íme: 

Édesapám túrós-almása 2 kész 1000.jpgFotó: KockacZukor

 

Hozzávalók:

20 dkg Gyermelyi lebbencs tészta

25 dkg túró

1 kis doboz tejföl

3-4 kanál kristálycukor

1 kk fahéj

1 citrom héja

6 db közepes alma

2 ek méz

1 ek margarin

 

Elkészítés:

A tésztát olajos, sós vízben kifőzzük. Ha elkészült, azt hideg vízben leöblítjük. A túróhoz teszünk egy pohár tejfölt, a cukrot, és a fahéjat. Egy nagy citrom héját, és 4 db közepes almát is belereszelünk. A tölteléket összekeverjük, majd hozzáadjuk a tésztát. Vagy több kicsi, vagy egy nagyobb sütőformát, vagy tepsit margarinnal kikenünk, majd beletesszük az ízes tészta felét. Erre újabb 1-2 almát helyezünk, azt meghámozva és szeletekre vágva. Erre rátesszük a tészta másik felét. A tetejére ismét jön egy réteg szeletelt alma. Ezt meghintjük fahéjjal ízlés szerint, és még egy kis mézet is csurgatunk rá. Egy alufólia darabbal befedjük a formák, illetve a tepsi tetejét. Maximum hőfokon 20 percig hagyjuk sülni. 20 perc után levesszük az alufóliát, és további 20 percen át sütjük.

Nem csak a gyerekek, de a szüleik és a vendégek is meg fogják nyalni mind a tíz ujjukat! :)

Édesapám túrós-almása 1 kész 1000.jpgFotó: KockacZukor

A ti gyerekeitek szeretik a túrós édességeket? Megeszik a gyümölcsöt is az édességgel együtt?

 

 

-KockacZukor-

 

süti beállítások módosítása