Édesanyám átutazóban volt nálunk Budapesten. Miután lepakolt, és kicsit megpihent, sütni támadt kedvünk. A család minden tagja imádja a túrós édességeket, és mivel még soha nem próbálkoztam vargabéles recepttel, itt volt az alkalom, hogy Anyutól megtanuljam az elkészítésének csínját-bínját. Ugyan azóta Édesanyám tovább repült Németországba, mi, az itthon maradtak, a hatalmas tepsi édességből egész hétvégén tudunk majd nassolgatni...
Fotó: KockacZukor
- 500 g Gyermelyi 8 tojásos cérnácska
- 900 g félzsíros tehéntúró
- 7 db tojás
- 2 maroknyi mazsola
- 1 csomag 6 lapos réteslap
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 2 csomag vaníliás cukor
- 200 g porcukor
- 3 dl tejföl
- 700 g vaj
- 1 dl napraforgó olaj
Elkészítés:
A tésztát sós, olajos vízben, két perc alatt kifőzzük, leszűrjük, a vajjal elkeverjük.
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, beleszórjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, valamint a mazsolát, összekeverjük a túróval és a tejföllel.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe.
A tésztát óvatosan belekeverjük a túrós masszába.
A tepsit kikenjük olajjal, kibéleljük egy réteslappal, amit megkenünk olajos tejföllel, és ráteszünk egy újabb réteslapot, majd újabb olajos tejföl, és újabb réteg réteslap.
Erre ráöntjük a túrós masszát, aminek a tetejét ismét beborítjuk a maradék réteslapokkal, a rétegek között olajos tejföllel megkenve azt.
A legfelső lapot a maradék olajos tejföllel elkevert 1 db tojássárgával megkenjük.
Előmelegített sütőben 200 C°-on körülbelül 40 perc alatt átsütjük.
Tálaláskor cukros tejföllel még meglocsoljuk.
Isteni desszert, de akár főétel is lehet egy finom forró leves után.
Jó étvágyat!
- KockacZukor -