A karácsony és szilveszter nem csak a családokról, az ajándékozásról, a fenyőfáról szól, hanem nélkülözhetetlen részét jelentik a gyönyörűen terített asztalok, az illatos ebédek és vacsorák is. De miért hanyagoljuk el annyira az ünnepi reggeliket? Hiszen egy pohár kávé vagy illatos tea mellé csodálatos egy szelet kuglóf, esetleg pite elfogyasztása. Elvégre az ünnepek alatt szabad már kora reggel is bűnözni. Nemde? ;-)
Fotó: KockacZukor
- 250 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 180 g cukor
- 2 db tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 ek vanília aroma
- 2, 5 dl tejföl
- 1 dl olaj
- 6 g sütőpor
- 1 tojás fehérje
- 4-5 ek porcukor
- sütemény dísz
Elkészítés:
Két darab tojást felverünk, és hozzáadjuk a cukrot. Belereszeljük a citrom héját, és hozzáöntjük a citrom levét. Ezután jön az egy kanálnyi vanília aroma, a tejföl, az olaj, a sütőpor, majd a liszt. Mindent összekeverünk úgy, hogy a tészta csomómentes legyen. Margarinnal kikent sütőformában sütjük 180 fokon körülbelül fél órán át.
A tetejére cukormázat készítünk. Egy tojás fehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot. A mázat a citromos pite tetejére kenjük, majd díszítjük.
Fotó: KockacZukor
Jó étvágyat!
Az ünnepek alatt inkább kacsacombot készítenél? Íme egy kiváló aszalt gyümölcsös recept!
- KockacZukor -