Spenótos-paradicsomos rakott tészta



Anyám nemcsak a szakmájában, de a konyhában is merész újító, számtalan légből kapott recept megvalósítója. Ez a rakott tészta az egyik legsikeresebb kompozíciója, kevés alapanyagból lesz sok íz, egyszerű, mégis megunhatatlan. És tökéletes koronája az immár két hetessé nyúló spenót-paradicsom különkiadásunknak.

Apám egyik londoni útjáról úgy jött haza, hogy egy önkiszolgálóban evett egy spenótos paradicsomos rakott tésztát, amit itthon is meg kellene próbálni utánozni, annyira egyszerű és finom. Ennyi volt az útmutatás, és anyám ebből kísérletezte ki a következő egyszerű, ám intenzíven boldogító ételt.
Két serpenyőt teszünk a tűzre, mindkettőbe egy löttyintés olajat, és mindkettőbe nyomunk két fokhagymát. Mielőtt a fokhagyma sercegni kezd, az egyikre ráöntünk egy fél kiló spenótot (most mélyhűtöttet, de lehet darabos konzervet is, illetve frisset is, de abból nem tudom, mennyi kell), a másikra pedig két darabolt paradicsom konzervet, ami szintén fél kiló. Amikor felforrtak, mind a kettőbe teszünk egy fél erőleveskockát. A spenótot csak összeforraljuk ezzel és kész van. A paradicsomba még teszünk egy csapott leveseskanál cukrot, és egy marék összevágott bazsalikomot, oregánót és friss zellerlevelet. A zeller és az oregánó lehet opcionális, a bazsalikom nem.
Közben fél kiló pennét háromnegyed-készre főzünk, és a tészta felét egy kivajazott tepsibe fektetjük, itt Balatonon a legjobban egy úgynevezett Európa-tál működött, ami egy négyzet-alaprajzú mély kerámia-tál. Az első sor pennére kis csomagokban rápakoljuk a két szósz felét – pirosat, zöldet pepitában. Ennek a tetejére rászeleteljük a 30 deka főzőmozzarella felét, majd arra ráöntjük a tészta második felét. Arra a szószok másik részét az előzőhöz hasonló modorban ráhelyezzük, majd még egy réteg tésztát és a végére egy sajtos tejfölös takaróréteget borítunk, amit négy deci tejfölből és 10 deka reszelt trappistából és 10 deka reszelt füstöltsajtból kevertünk. Ez fog a végén szépen lebarnulni. Ha lehet süssük fedő alatt, hogy ne száradjon ki. Kerámiatálban fokozatosan emelve a hőt legalább két óráig kell sütni, sima fémtepsiben elég neki egy óra is.
Látványra az olasz/magyar nemzeti színű ételek vidám családját szaporítja, ízre egészen összetett, üdítően savanyú, de lefegyverzően édes is, leheletfinoman fokhagymás, a bazsalikomtól fűszeres, a mozzarella gusztusosan nyúlik, tehát kb. abbahagyhatatlan, amíg van a tálban. Egy tálra max négy embert számoljunk, különben kevés lesz.

Hozzávalók:
Fél kiló penne
Fél kiló felkockázott paradicsom (konzerv)
Fél kiló spenót
Négy fokhagyma
25 deka főzőmozzarella
Kb. egy deci olaj
Egy erőleveskocka (Maggi vagy Knorr, de nem Spar)
Cukor, bazsalikom, oregánó, zellerlevél
4 deci tejföl
10 deka trappista
10 deka füstöltsajt
 

süti beállítások módosítása