Újházi tyúkhúsleves



Ha az olasz konyha origója a pasta ai pomodoro, a magyaré kétségtelenül a húsleves. A húsleves a zsíros mélységektől egészen az aranyló bouillonig bármit jelenthet, az újházi tyúkhúsleves ennek a birodalomnak az egyik legvidámabb országa. Nézzenek csak rá: milyen egyszerű, tiszta, optimista. Már-már zen.


Hozzávalók:
1 db tyúk, 80 dkg vegyes zöldség ( sárgarépa, gyökér, zeller) 5 dkg hagyma, 5 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 szem egész bors,  só 1 ek finomra vágott petrezselyem, 10 dkg Gyermelyi cérnácska

A megtisztított  és jól megmosott tyúkot feltesszük főni hideg vízben. Amikor felforrt habját leszedjük és sózzuk. Kíméletesen főzzük. Ameddig hab van a tetején azt eltávolítjuk úgy 30-40 percig. A megtisztított, és megmosott zöldségeket 2-3 részbe vágjuk és beletesszük a levesbe, a megtisztított hagymával együtt. Beleszórjuk a szemes borsot, és nagyon kíméletesen főzzük még legalább 2 órát. Néha pótoljuk az elfövő vizet. Amikor elkészült a leves megkóstoljuk, ha  kell sózzuk, majd tűzről levéve pihentetjük  5-10 percet. Finom szűrőn óvatosan leszűrjük. Kiveszünk belőle egy keveset kisebb lábasba és megfőzzük benne a zöldborsót és a szeletekre vágott tisztított gombát.  A visszamaradt zöldségeket levesestálba összevágjuk, beletesszük a csontról leszedett húst és főtt gombát, borsót is. Rátesszük a sós vízben kifőtt és lemosott tésztát. Megszórjuk a petrezselyemzölddel, és a forró levest rámerjük.
 

süti beállítások módosítása