Koktélparadicsom

 

Végre itt a szezonja, lássuk, mit tud a koktélparadicsom!
 


Felmerül persze a kérdés, hogy mibe, hogyan? Van konzerv-változata is, azt simán paradicsomos pastaszószba lehet dobni, esetleg ügyelünk rá, hogy megőrizze az alakját, és akkor kedve paradicsom-falatkáktól lesz dús a szószunk.
Ha nem pastaszószról beszélünk, akkor egyértelmű, hogy pár darabra vágva nagyszerűen működik úgy látványra, mint ízre, a salátákban, zöldköretben.
A koktélparadicsomban kevesebb a cikkely, kevesebb a mag, és kevesebb a hús is, de több a lé, és sokkal erősebb, pikánsabb, édesebb íze van. És talán mérete révén, de a formáját is jobban tartja a konyhai viszontagságok között.
Az angolul cherry tomatonak nevezett zöldség a hagyományos paradicsom egyik változata. Rengeteg formában létezik, és a színe is többféle lehet: pl. sárga. Állítólag két izraeli tudós fejlesztette ki 1973-ban. Ők a hagyományos paradicsom érését szerették volna lelassítani, és közben találtak rá arra génre, ami ilyen csinos pici, lédús paradicsomokat nevel.
A koktélparadicsom-nemesítés szellemi központja Santorini szigete, ahol egy alfajt nemesítettek, és azóta is itt tartják az éves koktélparadicsom-nemesítő konferenciákat.

De merre induljunk, ha pasztaszószban gondolkodunk? Használjuk sima paradicsomként, vagy hangsúlyozzuk egyedi, eltérő jegyeit. Annyi biztos, hogy simán használhatjuk úgy, mint a hagyományos paradicsomot – ahogy pl. ő teszi.
Ha nagyon hülye vagy, akkor nyugodtan kezdjed el kiszedegetni a koktélparadicsom belét, ami a legfinomabb – így tesz Recept Elek.
De talán mégis eggyel intelligensebb megoldás, ha valamit hagyunk belőle érvényesülni, pl. nem főzzük teljesen szét, és vigyázunk a benne rejlő frissességre. 
Aztán, ha engem kérdeznek, én azt mondom, fel se vágjuk, hanem a héjában hőkezeljük a sütőben. Ez a vállalkozó odaáig már eljut, hogy elősüti., de aztán mégis elrontja. 

 

 

süti beállítások módosítása