Nagymenők és Tampopo

Ma folytatjuk tegnap megkezdett kalandozásunkat, és megnézzük, milyen vicces vagy romantikus tésztás jeleneteket láthattunk a mozikban. Lesznek itt Nagymenők, benézünk egy Legénylakásba és az is kiderül, a japánok hogyan eszik a spagettit.

GoodFellas fokhagyma.jpg

Nagymenők (GoodFellas)

Minden idők egyik legjobb maffiafilmjében természetesen fontos szerepet kap az étkezés, ezen belül is a spagetti. A narrátor Ray Liotta a film végén, már a tanúvédelmi program részeseként arról panaszkodik, hogy valamelyik nap spagetti marinara szószos spagettit rendelt, se csak sima ketchupöset hoztak neki. „Egy átlagos senki lettem" – mondja és ebben azért sok minden benne foglaltatik.

Kedvencünk mégsem ez, hanem az a jelenet, amikor a börtönben főznek. Az, ahogyan Pauly Cicero (Paul Sorvino játssza) zsilettpengével vágja szinte átlátszó vékonyságúra a fokhagymát egészen pazar kép. Aztán megjön Henry (Ray Liotta) a beszerzőkörútról és kipakolja az ételeket, kenyeret, sajtot, bort. Klasszikus képek.

Tampopo

Ebben a magyarul kissé furcsa hangzású címmel megáldott, 1985-ös japán filmben egy helyi nő tanítja a fiatal lányokat arra, miként kell kulturáltan spagettit enni. Előkerül a kanál és a villa, és tényleg, kínos precizitással próbálják elsajátítani a megfelelő étkezést.

A szomszéd asztalnál azonban ül egy láthatóan nyugati férfi, aki – miután hallja a lányok oktatását – megpróbál a szabályoknak megfelelően enni, ám egy idő után elunja és simán beszívja a tésztát. A japán hölgy és tanítványai először szinte sokkot kapnak, aztán kis idő elteltével rájönnek, nem is akkora butaság ez és utánozni kezdik. Igazán vicces és jópofa jelenet.

Legénylakás

A Billy Wilder rendezte, ötszörös Oscar-díjas film igazi sztárparádé Jack Lemmonnal és Shirley MacLaine-nel a főszerepben (őket Oscarra csak jelölték, ám a Golden Globe-ot meg is kapták az alakításukért). Az egyik jelenetben Jack Lemmon spagettit készít a nőnek, és – lévén legénylakás – egy teniszütőn szűri le (a videón 1'12"-től).

Talpig zűrben 2.

Igazi tésztaháború robban ki ebben a vígjátékban, melyben egy egyedülálló apa, Ben és kisfia, Junior próbálnak meg teljes családot kreálni, azaz találni előbbinek egy feleséget.

Az egyik randi egy étteremben zajlik, ahol egy csinos nővel ott eszik Junior és a randi hölgytagja kislányának, Trixie-nek az iskolaigazgatója. Junior egy húsgolyóval megcélozza a nem kifejezetten imádott tanárt, és ebből aztán végül egy hatalmas spagetti- (és pite-) csata kerekedik.

Ez tulajdonképpen a film egyik kulcsjelenete, hiszen itt ütközik ki igazán, mennyire összeillenek ezek négyen.

Susie és tekergő

A Disney 1955-ös filmje egy cocker spániel és egy schnauzer bűbájos története, melynek egyik legszebb és legmókásabb jelenete az, melyben első randijukon egy tálból spagettiznek.

Ahogyan a két végén egyszerre kezdik el szívni a tésztát, már tudni lehet, mi lesz a vége, és természetesen minden úgy is történik.

A jelenet aztán paródiaként megjelenik a Nagy durranás második részében is, Charlie Sheennel és Valeria Golinóval.

Charlie Sheen.jpg

süti beállítások módosítása