Így ettünk mi – Bécsben

Nemrégiben az osztrák fővárosban jártunk, és ha már arra vitt jó sorunk, a lendületes mászkálás közepette betévedtünk egy Vapianóba is. Érdekes tapasztalatokkal gazdagodtunk.

Vapiano bejárat.jpg

Komoly vallomással kell kezdenünk: eredetileg eszünk ágában sem volt olasz étterembe menni Bécsben, mert végül is minek? Ám az éhség nagy úr, és ha már úgyis a Theobaldgasse környékén jártunk, hirtelen ötlettől vezérelve beültünk vacsorázni.

Az első, ami feltűnő volt, az eszméletlen tömeg. Még csak nem is sokan voltak, szabályszerűen alig fértünk be az étterembe. Ennek később meglett a maga hátulütője...

menü a falon.jpg

Annak, aki nem ismeri a(z egyébként Budapesten is jelen lévő) Vapiano rendszerét, pár szóban vázolnánk: a bejáratnál lévő pénztárnál mindenki kap egy kártyát, amire az összes fogyasztása felkerül, és távozáskor ez alapján fizet.

A hely a látványkonyha és az önkiszolgáló étterem érdekes keveréke: a különböző ételtípusokért külön sorokba kell állni, a tésztákat és a salátákat pedig az ember szeme láttára készítik el.

Leves: paradicsomleves

Miként legutóbb az Okay Italiában (kritikánk itt olvasható), itt is paradicsomlevessel kezdünk. Nem rossz, de nem is igazán jó: a mi ízlésünknek túlságosan híg, mintha a szakács (vagy a tulajdonos) szíve kissé szőrös lett volna, amikor a matériát (esetünkben a paradicsomot) kellett adagolni.

A tetején kis sajt úszkál, ami jó, de többet is el tudnánk képzelni belőle. Régi mániánk, a zeller-mozarella kombó még a vicc szintjén sem merül fel, ami igazán sajnálatos. A kenyér viszont nagyszerű volt, megfelelően könnyű, kellemesen langyos és rendkívül finom.

paradicsomleves.jpg

A negatívumok ellenére azért a leves nem teljesen reménytelen, (főleg ha az ember a hidegből, jó adag mászkálás után érkezik) de egy csillagnál többet nem ér.

Leves: 1 csillag

Tészta: Spaghetti pomodoro e spinacci

A fent említett nehézségek egy Vapianóban akkor kezdődnek, amikor sokan vannak. Ha mindezt megspékeljük egy gyakornok szakáccsal, akkor máris úgy járunk – mint ahogyan mi jártunk. A gyenge 15 perc várakozás (a sorban többen is álltak előttünk, és a tészta akkor sem lesz gyorsabban kész, ha csúnyán nézünk, azaz mindegy) nem feltétlenül a felhőtlen szórakozás szinonimája, különösen, ha kettősünk másik fele egy asztalnál üldögél, azaz még beszélgetni sem lehet.

spaghetti.jpg

De térjünk rá a lényegre: a Spaghetti pomodoro e spinacci nagyon korrekt volt, egyszerű paradicsomos étel éppen megfelelő állagú tésztával, friss paradicsommal és szintén friss bébispenóttal a tetején, ahonnan természetesen nem maradhatott le a kötelező parmezán sem. Noha egyik sem a maga kategóriájának csúcsa, de kellemesen harmonizáltak egymással.

Főétel: 2 csillag (némi jóindulattal)

Tészta 2.: ravioli con carne (helyett rucola ravioli)

Ebben az esetben súlyos gondokkal kellett szembenéznünk, ugyanis nem azt kaptuk, amit rendeltünk (ráadásul ekkor már leváltották a szerencsétlenkedő gyakornokot). Ez az a pillanat, amikor ha kegyetlen szigorúsággal osztályoznánk, egyszerűen értékelhetetlent kellene adni az egészre, de így Karácsony előtt megértőek vagyunk, és folytatjuk.

Szóval az úgy történt, hogy Ravioli con carnét rendeltünk és Rucola raviolit kaptunk. Mivel egyfelől a ravioli természetéből adódóan nem egyszerű kitalálni, mi is van belül, másfelől nézi a fene, hiszen fel sem merül az emberben, hogy nem azt kapja, amit rendelt, elég komoly meglepetés ért minket az első falat után.

ravioli.jpg

Noha kevés kellemetlenebb dolgot tudunk elképzelni, mint ha az ember rákészíti az ízlelőbimbóit egy ételre, és végül nem azt kapja, a rucolás-ricottás ravioli nem volt rossz, a tészta állaga éppen megfelelt, a belbecs is rendben volt, persze csak a maga kategóriájában.

Főétel 2: 1 csillag (mert nyakunkon az ünnepek)

A piszkos anyagiak:

Paradicsomleves: 2,50 euró (kis adag) x 2 = 5 euró
Spaghetti pomodoro e spinacci: 7,50 euró
Rucola ravioli: 8, 50 euró

Ez összesen 21 euró (nagyságrendileg 6000 forint) ital nélkül, ami középkategória.

Összegzés:

A Vapiano az, ami: egy színvonalasabb, franchise alapon működő, minőségibb gyorsétterem, vállalható ételekkel, de azért túl sokat ne várjunk tőle. Ha gyorsan (kivéve persze ha sokan vannak és kezdő a szakács) szeretnénk valamit bekapni, arra tökéletesen megfelel, de nem vetekedhet a színvonalasabb olasz éttermekkel – de valószínűleg ez nem is a célja.

Ha el tudunk tekinteni attól a rémületes hibától, hogy nem a megrendelt ételt készítik el (őszintén szólva nehéz...), akkor a fentiek figyelembe vételével tudjuk ajánlani.

Végítélet: 1 csillag

(Értékelésünk spártaian egyszerű, nem dobálózunk tucatnyi csillaggal, megelégszünk hárommal, mert egyszerűek vagyunk, mint egy igazán jó tészta.

Csillag nélkül: Ha fizetnek se!
1 csillag: elmegy, sok szódával
2 csillag: megfelelő
3 csillag: frenetikus)

süti beállítások módosítása