Házi tészta: ember a gép ellen

Vajon valóban szükség van-e tésztagépre egy jó otthon készült tésztához, vagy kezdőként elég lehet egy gyúródeszka és egy kis erőfeszítés? Némi próba után kiderült: majdnem mindegy, de talán érdemesebb kézzel nekiesni.

tésztagép.jpg

Gyúrás

Az első dolog, hogy a géppel nem spórolunk meg időt, mert legalább háromszor keresztül kell küldeni rajta a tésztát. Ugyanez a folyamat kézzel is: körülbelül 15 percet vesz igénybe, bár fizikailag kétségtelenül melósabb. A tésztagéppel vékonyabb lett, de kézzel is lehetett belőle, akár tagliatellének valót nyújtani.

Szeletelés

Ahogy a géptől elvárható, szép egyforma, párhuzamos végű csíkok keletkeztek. Kézzel a dolog technikája az, hogy fel kell tekerni a kinyújtott tésztát, és az így keletkező „csigát" kell felszeletelni, majd „kirázni" a csíkokat.

Valójában a kézi szeletelés sokkal gyorsabb, mint a gép „etetése" a tésztával, és a kész termék kiszedése ezzel egy időben. Valamint kézzel kedvünkre választhatunk, hogy tagliatellét, szélesebb fetuccinit vagy papardellét akarunk vágni. Mindezen túl a kézi tészta szebb és természetesebb is, mint a túl precíz, „steril" gépi.

Mellette és ellene

A gép több, vékonyabb, keskenyebb tésztát készít ugyanannyi alapanyagból, viszont a vékonyabb tészta könnyen túlfő, kevésbé sárga, és kevésbé étvágygerjesztő, mint a másik, ami tartalmasabb és testesebb. Persze nem minden tésztaformához kell, vagy lehet egyáltalán használni a gépet.

Következtetés

Tehát érdemes nekiállni a tésztakészítésnek akkor is, ha csak egy nyújtófánk van. Jó móka és nagyon ízletes. Ha nagy mennyiségben készítünk, akkor megkímélhet a gép némi fizikai munkától, de a végén mindenképpen saját kezűleg szeletelnénk, már csak a „házi tészta" esztétikai élmény érdekében is.

Tészta recept – tojással...

Van, aki tesz hozzá olívaolajat vagy sót, de talán jobb a klasszikus receptnél maradni, vagyis egy emberre egy tojás és 100 g durumliszt az ideális.

...és tojás nélkül

Például 350 g durumbúzadara, egy teáskanál só, 150-175 ml meleg víz. Ugyanolyan könnyű vele bánni, mint a tojásos tésztával, jól nyújtható, csak nem olyan gazdag az íze.

Minden tésztát legalább 10 percig kell dagasztani, aztán becsomagolni, és pihenni hagyni legalább 20 percig. Ha egyszer kinyújtottuk a töltött tésztákat, pl. a tortellinit, azonnal formálni kell, de a sima lapos tésztákat, mint a tagliatelle hagyjuk száradni szeletelés előtt.

süti beállítások módosítása