Különleges tésztaétel Valentin-napra – tenger gyümölcseivel

Ha esetleg nem találtátok ki a menüt mondjuk egy Valentin-napi vacsorához, akkor itt egy ötlet. Gyors, könnyű, és persze nem csak a jeles napon, hanem bármilyen egyéb különleges alkalomkor is el lehet készíteni.

tenger gyümölcsei fokhagymás kenyérrel.jpg

Különlegessége leginkább a tenger gyümölcseiből álló összetevőkben rejlik, ezeket persze nem mindig könnyű beszerezni, főleg ha frisset szeretnénk, de ha tudtok tuti helyet, akkor még talán egy nap alatt is megvalósítható. A tengeri herkentyű pedig nem akármilyen afrodiziákum - ezért ajánljuk Valentin-napra.

A tészta legyen linguine, tagliatelle vagy akár szélesmetélt.

A szószhoz szükséges:

2 evőkanál olívaolaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 evőkanál chili őrlemény
200 g mini paradicsom
2 evőkanál vermouth
és jöjjenek a tengeri herkentyűk: 1 marék friss kagyló, 1 marék tigrisrák, 1 közepes tintahal karikákra vágva
3 evőkanál tejföl
kis marék tárkonylevél
kis marék bazsalikom felaprítva, majd a tetejére is
fél citrom leve
tengeri só és bors
salátalevelek, enyhén olívaolajjal és citromlével meghintve a tálaláshoz

Fokhagymás kenyérhez
2 szelet ciabatta, 1-2 evőkanál olívaolaj, 1/2 gerezd fokhagyma, 25g vaj, 1 evőkanál petrezselyem felaprítva

Elkészítés:

1. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, a ciabatta mindkét oldalát kenjük meg olívaolajjal, és süssük, amíg meg nem barnul. Keverjük össze a vajat, petrezselymet és a fokhagymát, kenjük rá a kenyérre és tartsuk melegen.

2. A tésztához forraljunk fel elegendő vizet, sózzuk, és főzzük a csomagolás utasításai szerint. Majd csepegtessük le, tegyünk félre egy kis főzővizet, és a tésztát tartsuk melegen.

3. Közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk bele a hagymát, a fokhagymát 2-3 percre, amíg megpuhulnak. Keverjük bele chilit, a paradicsomot, a vermouthot, vegyük nagy lángra és forraljuk 3-4 percig.

4. Tegyük bele a kagylót, és lefedve főzzük 2-3 percig, majd keverjük bele a rákot és a tintahalat is a szószba. Főzzük 2-3 percig, amíg a rák rózsaszín lesz, a kagylók pedig kinyílnak. (Amelyik nem, azt dobjuk ki.)

5. Adjuk hozzá a tésztát és a tejfölt, majd rázzuk össze a serpenyő tartalmát. Öntsünk hozzá egy picit a tészta főzővizéből, hogy krémesebb legyen. Keverjük bele a tárkonyt, a bazsalikomot, a sót és frissen őrölt borsot.

6. Majd tálaljuk a tésztát, szórjunk rá egy kis friss bazsalikomot, csavarjunk rá pár csepp citromlevet, és tegyük mellé a foghagymás kenyeret és a salátát.

süti beállítások módosítása