A világ elképzelhetetlen tészta nélkül

Belegondoltunk már vajon valaha, hogy mi történne a világunkkal, ha egyszer csak nem lenne tészta? Mi történne az olasz, a kínai és a világ egyéb kultúráival (nem is beszélve erről a blogról...), ha valamilyen oknál fogva nem lenne elég búza, amiből a liszt majd a tészta is készül? A veszély persze nem fenyeget, de érdemes elgondolkodni kicsit.

nő tésztát eszik.jpg

A Newsweek nem is olyan rég terjedelmes cikket közölt a globális felmelegedés hatásairól a mezőgazdaságra, különös tekintettel a gabonatermesztésre.

Abban semmilyen újdonság nincs, eleget halljuk mindenhonnan, hogy a hőmérséklet emelkedik, a csapadék mennyisége és eloszlása változik, az aszályok és a viharok pedig egyre keményebbek, és éppen a búza az, ami a magasabb hőmérsékleteket a legjobban megszenvedheti.

Az emberek azonban továbbra is szeretnének tésztát enni, ennek érdekében viszont határozottabb lépéseket kell tenni a globális felmelegedés hatásaival szemben.

Tudósok szerint 2050-re a világ vezető búzatermesztő vidékein, az Egyesült Államokban, Kanada közép-nyugati részén, Észak-Kínában, Indiában, Oroszországban és Ausztráliában átlagosan minden második évben melegebb lesz a nyár, mint az eddigi rekordokat döntő legmelegebbek.

A búzatermés így akár 23-27%-al is csökkenhet - figyelmeztet a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet (IFPRI), ha a világ nem tesz hatékony lépéseket.

A tavalyi nyár tapasztalata

Figyelmeztető volt ebből a szempontból a 2012-es nyár, ami az USA-ban rekord meleg júliust hozott, és 50 éve a legnagyobb aszályt. Ennek következtében a kukorica és a szója termés nagymértékben lecsökkent, világszerte az élelmiszer árak növekedését okozva.

Észak-Dakotában terem a világ egyik legjobb minőségű durumbúzája, ami aránylag kevés csapadékot és mérsékelt hőmérsékletet igényel, de az időjárási változások miatt a termőterületek egyre nyugatabbra „vándorolnak", de lassan nem lesz hová.

Egy nagy olasz tésztagyártó cég próbál lépéseket tenni, például igyekeznek olyan gabonát nemesíteni, ami jobban bírja az extrém körülményeket, legyen az szárazság vagy nedvesség.

Emellett próbálják rábeszélni a gazdákat, hogy használják a hagyományos vetésforgót, és a durumot más terményekkel felváltva termesszék, mert ezzel 55%-al csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Még van idő lépni

Azonban nem mindenki hisz a globális felmelegedésben, van, aki egyszerűen nem hiszi, hogy ezt az emberiség okozhatja, más pedig úgy véli, hogy egyszerűen nincs elég adat, bizonyíték a kezünkben arra, hogy mindezek a változások valóban folyamatban vannak.

Azért nem kell félni a makaróni vagy a spagetti és a többiek teljes eltűnésétől a polcokról, hiszen ezek a folyamatok nem egyik napról a másikra történnek, ráadásul még tenni is lehet ellenük.

Úgyhogy gyorsan elő a tésztával és jó étvágyat!

süti beállítások módosítása