A „pastafari vallás” avagy tésztaszűrő a kobakon

Nagy-nagy hívei vagyunk a tésztának (ezt ugye talán fölösleges is bizonygatni), csakúgy mint annak, hogy mindenki úgy fejezhesse ki a saját meggyőződését, ahogyan csak akarja (természetesen bizonyos korlátok között, de most ebbe ne menjünk bele), ám a ma tálalt sztori azért még minket is megrendített kicsit...

pastafarian 2.jpg

Ez az egész történet annyira mókás, hogy szerintem nem maradhat ki egy tésztablogból. Bár az érintett ezt valószínűleg véresen komolyan gondolja, hacsak nem a hatóságoknak akart fityiszt mutatni, mindenesetre nehéz elképzelni, hogy valaki azért kerüljön összeütközésbe a rendőrséggel, mert nem hajlandó levenni egy tésztaszűrőt a fejéről igazolványkép készítéskor. (A nyitókép csak illusztráció.)

pastafarian.jpgPedig éppen ez történt ebben az évben, februárban az Egyesült Államokban. Egy férfi vallási meggyőződésére hivatkozva nem akarta levenni az általa fejfedőként hordott tésztaszűrőt.

Mikor közölték vele, hogy ez nem egy jóváhagyott viselet, a férfi azzal érvelt, hogy ez a viselet hozzá tartozik hitbéli meggyőződéséhez, mert ő a „Repülő Spagetti Szörnyek Egyházának" tagja, akik az ellen vannak, hogy az iskolákban tanítják a teremtést és azt, hogy az emberiséget egy felsőbb intelligencia hozta volna létre.

Az eset azonban nem egyedi, Ausztriában egy férfi három évig harcolt a bíróságon, hogy viselhesse a tésztaszűrőt az igazolványképén. Végül megnyerte a pert, miután elmeorvosi vizsgálatnak vetették alá, úgyhogy a vallásszabadság ezen kifejezésének lehetősége ott győzedelmeskedett. Az amerikai férfinek így nem kell egyedül éreznie magát a harcban.

süti beállítások módosítása