A következő étel azért mégsem slambuc, mert a slambuc bográcsban készül. Ha nem bográcsban készül, azt nem nevezik slambucnak. Így a tél közepén a bogrács ritkán kerül elő, vagyis a slambucot, ami mégsem az, konyhában és lábosban készítettem, így valójában krumplis tészta lett belőle. :-) Bevallom, nemigen eszek ilyen laktató ételeket, de most úgy döntöttem, fő a változatosság, és a család talán értékeli majd a nem túl bonyolult, de ízletes pásztorételt. Így lett. Belakmároztunk, majd elégedetten élveztük a kaja-kómát. ;-)
Fotó: KockacZukor
- 200 g Gyermelyi lebbencs tészta
- 6 db közepes krumpli
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 150 g füstölt húsos szalonna
- őrölt pirospaprika
- só, bors
- 1 tyúkhúsleveskocka
Elkészítés:
A vöröshagymát, fokhagymát és a füstölt szalonnát felkockázzuk. Egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk őket. Megszórjuk őrölt pirospaprikával és sóval, borssal, majd hozzáadjuk az apróra kockázott krumplit is. Átkeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, ami ellepi a krumplit. Hozzáadjuk a tyúkhúsleves kockát is. Főzzük addig, amíg a krumpli megfő. Én krumplinyomóval összenyomkodtam az átfőtt krumplit, hagymát, szalonnát, majd ezután adtam hozzá az összetördelt lebbencstésztát. (Ha Te darabosan szereted a krumplit, akkor ne törd össze.) A tészta megfő a maradék vízben. Óvatosan keverjük át néha a kevés lángon fődögélő ételt. Én nem vártam meg, amíg a tészta teljesen megfő, már korábban elzártam alatta a tüzet, mert a forró fűszeres krumpliban már anélkül is átfő, ha fedőt teszünk a lábosra, és hagyjuk állni.
Laktató étel, ami amúgy többféleképpen is készíthető. Jellemzően azért apróra vágott szalonnát használnak, zsiradékban hagymát és paprikát fonnyasztanak, pirospaprikát, majd burgonyát tesznek hozzá, és vízben összefőzik. Később teszik hozzá a tésztát és a paradicsomot. Kolbásszal is gazdagítható. Valahol tálalás előtt tepertővel is megszórják.
Jó étvágyat!
Fotó: KockacZukor
- KockacZukor -