Amikor életemben először galette-t készítettem, nem is tudtam, hogy azt készítek. Kigyúrtam a tésztát, és olyan kevés lett, hogy nemigen tudtam mit kezdeni vele, hát beletöltöttem egy nagy adag barackot. Csak a Provence-i útjaimon jöttem rá arra, hogy nem is én találtam fel ezt az édességet, hanem már nagyon-nagyon rég létezik. :D Sokféleképpen lehet megtölteni. A család imádja a fahéjat, így most egy krémsajtos, almás, fahéjas változatot készítettem el nektek.
Fotó: KockacZukor
- 175 g Gyermelyi búzafinomliszt
- 3-4 ek nádcukor
- 1 csipet só
- 70 g hideg vaj
- 4 ek hideg víz
- 2 db alma
- 50 g krémsajt
- fél citrom leve
- 1 tk fahéj
Elkészítés:
A lisztet, sót és két evőkanál nádcukrot összekeverünk, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a vizet, és tésztát gyúrunk belőle. Az almákat meghámozzuk, kockázzuk, fahéjjal, citrommal és három evőkanál nádcukorral keverjük össze. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk úgy, hogy egy nagyobb átmérőjű kört kapjunk, amelynek marad ráhajtható széle is. Beletesszük egy kivajazott, lisztezett kör alakú sütőformába. Megkenjük krémsajttal, majd rápakoljuk a fahéjas almát. A tészta szélén hagyjunk 4-5 cm-t szabadon, mert ezt a töltelékre kell hajtani. Előmelegített sütőben 180 fokon, 30-35 percig sütjük.
Jó étvágyat a desszerthez!
A desszert előtt ajánlok egy finom, forró levest is, a citromos, csirkehúslevest. :-)
- KockacZukor -