Múlt vasárnap Etyeken ebédeltünk a családdal. A főételhez én köretként sütőtökpürét kaptam rukkolával; bizonyára én vagyok rosszul összerakva, de megint megerősödött bennem, hogy a sütőtököt alapvetően nem szívlelem. Szeretném szeretni, tényleg. Minden évben neki is futok, és sütök belőle, ha szezonja van, de sem a krémleves, sem a püré nem lett a szívem csücske. Süteménybe viszont imádom tenni, például ebbe a guszta sütőtökös muffinba is. :)
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 csésze liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csésze sült sütőtök
- 1/3 csésze növényi olaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál sütőtök pite fűszerkeverék
- 1 és 1/4 csésze cukor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
A tetejére:
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
Tök egyszerű (mi más is lehetne :D), mint a legtöbb muffin. A 12-es muffin tepsiben 10 darabot kapsz, ha a fenti arányokkal dolgozol. Olajozd ki a mélyedéseket, és tegyél beléjük kapszlit, a sütőt pedig melegítsd elő 185 fokra. Míg felmelegszik, szitáld össze egy tálban a lisztet a sütőporral. Aztán egy másik tálban dolgozd simára a puha sütőtököt olajjal, tojással, fűszerekkel, cukorral, szódabikarbónával. Majd elegyítsd a két keverőtál tartalmát. Adagold ki a formákba egyformán, a végén fahéjas kristálycukorral hintsd meg a tetejét, és süsd 25-30 percig, tűpróbáig. Ne süsd túl, mert kiszárad. Isteni, jelentem: ez a gyerek második kedvenc házi készítésű édessége a répatorta mellett. :)
Forrás: diethood.com