Húsvéti lencsekrémleves füstölt pulykával

A húsvét megterített asztalára a legjellemzőbb a hidegtál, azon a legfrissebb szezonális zöldségekkel és főtt sonkával, főtt tojással, salátákkal, kelt tésztával és süteményekkel. Az ünnepi leves általában a marhahús leves, persze ahány ház, annyi szokás. Én nagyon szeretem a kicsit savanykás lencsekrémlevest, füstölt hússal. Isteni finom, ami mellett azért még marad hely a pocakban a ropogós hideg ételek csipegetéséhez, a süteményekhez is. :-)

husveti_lencsekremleves_fustolt_pulykaval_kesz-700.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók: 

  • 2 marék Gyermelyi kiskagyló tészta
  • 2 ek Gyermelyi búzafinomliszt
  • 200 g lencse
  • 200 g füstölt hús: csülök vagy tarja, ill. pulykacomb hálózva
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 db babérlevél
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tyúkhúsleves kocka
  • mustár
  • bors
  • tárkony
  • cukor
  • ecet
  • étolaj
  • édes őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A lencsét egy éjszakára vízbe áztatjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.

A lencsét és a zöldségeket egy nagy lábasba feltesszük főni, hozzáadjuk a füstölt húst és a babérleveleket. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk tárkonnyal. Addig főzzük, amíg a lencse megfő. Közben egy kevés lisztet, paprikát, vizet és egy kis étolajat keverünk össze. A húst és a babérlevelet kivesszük a levesből, és hozzáöntjük a lisztes keveréket, majd a főzőtejszínt is. A leves tartalmát egy robotgéppel összeturmixoljuk. Főzzük, és ízesítjük ezután a levest cukorral, ecettel, mustárral.

Kifőzzük a tésztát, és a füstölt húst szálaira vágjuk.

A levest a tésztával és hússal együtt tálaljuk.

Készítsünk a leves mellé egy ünnepi répatortát is. :-)

- KockacZukor -

süti beállítások módosítása