A húsvét megterített asztalára a legjellemzőbb a hidegtál, azon a legfrissebb szezonális zöldségekkel és főtt sonkával, főtt tojással, salátákkal, kelt tésztával és süteményekkel. Az ünnepi leves általában a marhahús leves, persze ahány ház, annyi szokás. Én nagyon szeretem a kicsit savanykás lencsekrémlevest, füstölt hússal. Isteni finom, ami mellett azért még marad hely a pocakban a ropogós hideg ételek csipegetéséhez, a süteményekhez is. :-)
Fotó: KockacZukor
- 2 marék Gyermelyi kiskagyló tészta
- 2 ek Gyermelyi búzafinomliszt
- 200 g lencse
- 200 g füstölt hús: csülök vagy tarja, ill. pulykacomb hálózva
- 1 dl főzőtejszín
- 2 db babérlevél
- 1 db sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db tyúkhúsleves kocka
- mustár
- bors
- tárkony
- só
- cukor
- ecet
- étolaj
- édes őrölt pirospaprika
Elkészítés:
A lencsét egy éjszakára vízbe áztatjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.
A lencsét és a zöldségeket egy nagy lábasba feltesszük főni, hozzáadjuk a füstölt húst és a babérleveleket. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk tárkonnyal. Addig főzzük, amíg a lencse megfő. Közben egy kevés lisztet, paprikát, vizet és egy kis étolajat keverünk össze. A húst és a babérlevelet kivesszük a levesből, és hozzáöntjük a lisztes keveréket, majd a főzőtejszínt is. A leves tartalmát egy robotgéppel összeturmixoljuk. Főzzük, és ízesítjük ezután a levest cukorral, ecettel, mustárral.
Kifőzzük a tésztát, és a füstölt húst szálaira vágjuk.
A levest a tésztával és hússal együtt tálaljuk.
Készítsünk a leves mellé egy ünnepi répatortát is. :-)
- KockacZukor -