Soha nem szerettem a zöldbabot, sem főzelékben, sem rakottasan, sem párolva, sem sehogy. Szükségem volt egy igazán jó receptre, aminek az elkészítése után ennek a főzeléknek mégis a rajongójává válhatok. Erre a receptre egy nemrég vásárolt gasztrokönyvben találtam rá, és csak ajánlani tudom mindenkinek!
Fotó: KockacZukor
- 4-5 púpos ek Gyermelyi búzafinomliszt
- 6 db Gyermelyi tojás
- 300 g darált sertéshús
- 2 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 200 g vajbab
- 250 g zöldbab
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 dl alaplé
- 2 dl tej
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 kis citrom leve
- 1 ek tárkony
- 10 ek zsemlemorzsa
- 1 tk őrölt paprika
- étolaj
- bors
- só
Elkészítés:
A skót tojáshoz először megfőztem négy tojást. Megpucoltam, és megforgattam lisztben. A sertéshúst összekevertem felkockázott vöröshagymával és három aprított fokhagymával, egy tojással, 2-3 evőkanál panírmorzsával, egy teáskanál paprikával, borssal, sóval és aprított petrezselyemmel. A húsos keveréket négyfelé osztottam, és a lisztezett főtt tojásokat befedtem vele, gombócokat formáltam. A gombócokat ezután bepaníroztam (lisztbe, felvert tojásba és panírmorzsába forgattam), majd bő olajban lassan kisütöttem.
A főzelékhez először a hagymát és fokhagymát dinszteltem a vaj és olívaolaj keverékében. Ezután hozzáadtam a babot, majd felöntöttem tejjel és alaplével. Fűszereztem, vagyis sóztam, borsoztam, és hozzáadtam a tárkonyt. Egy kis tálkában összekevertem a lisztet és tejfölt, adtam hozzá egy kis vizet is, és ezzel sűrítettem a babot. Ezután öntöttem hozzá a frissen facsart citromlevet is. Hagytam az ízeket „összerottyanni”.
Jó étvágyat!
Téli napsütéses vagy éppen szürkébb napon is isteni választás a citromos, gyömbéres édesburgonya leves.
- KockacZukor -