Tárkonyos bab skót tojással

Soha nem szerettem a zöldbabot, sem főzelékben, sem rakottasan, sem párolva, sem sehogy. Szükségem volt egy igazán jó receptre, aminek az elkészítése után ennek a főzeléknek mégis a rajongójává válhatok. Erre a receptre egy nemrég vásárolt gasztrokönyvben találtam rá, és csak ajánlani tudom mindenkinek!

201109-2.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók:

  • 4-5 púpos ek Gyermelyi búzafinomliszt
  • 6 db Gyermelyi tojás
  • 300 g darált sertéshús
  • 2 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 200 g vajbab
  • 250 g zöldbab
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 dl alaplé
  • 2 dl tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 kis citrom leve
  • 1 ek tárkony
  • 10 ek zsemlemorzsa
  • 1 tk őrölt paprika
  • étolaj
  • bors

Elkészítés:

A skót tojáshoz először megfőztem négy tojást. Megpucoltam, és megforgattam lisztben. A sertéshúst összekevertem felkockázott vöröshagymával és három aprított fokhagymával, egy tojással, 2-3 evőkanál panírmorzsával, egy teáskanál paprikával, borssal, sóval és aprított petrezselyemmel. A húsos keveréket négyfelé osztottam, és a lisztezett főtt tojásokat befedtem vele, gombócokat formáltam. A gombócokat ezután bepaníroztam (lisztbe, felvert tojásba és panírmorzsába forgattam), majd bő olajban lassan kisütöttem.

A főzelékhez először a hagymát és fokhagymát dinszteltem a vaj és olívaolaj keverékében. Ezután hozzáadtam a babot, majd felöntöttem tejjel és alaplével. Fűszereztem, vagyis sóztam, borsoztam, és hozzáadtam a tárkonyt. Egy kis tálkában összekevertem a lisztet és tejfölt, adtam hozzá egy kis vizet is, és ezzel sűrítettem a babot. Ezután öntöttem hozzá a frissen facsart citromlevet is. Hagytam az ízeket „összerottyanni”.

Jó étvágyat!

Téli napsütéses vagy éppen szürkébb napon is isteni választás a citromos, gyömbéres édesburgonya leves.

- KockacZukor -

süti beállítások módosítása