Imádom a makadámdiót. Édeskés, krémes, ropogós, és még ásványi anyagokban, antioxidánsokban és vitaminokban is gazdag. Az ára miatt túl gyakran nem vásárolom, de amikor a konyhámba kerül – jellemzően felfalom magában :D, de ha mégsem, akkor – készítek vele valami finomságot. ;-)
- 2 db Gyermelyi L-es tojás
- 230 g (gm) zabliszt
- 200 g (lm) tejszín
- 100 g étolaj
- 3+2 nagy ek cukormentes baracklekvár
- 10 g sütőpor
- 2 ek kakaópor
- 1 db banán
- 4 ek xilit
- 1 csipet só
- fél-1 bögre makadámdió
Elkészítés:
A villával összenyomott banánt, a tojásokat, xilitet, étolajat, tejszínt és három evőkanál cukormentes lekvárt összekevertem. Egy másik tálban a zablisztet, sütőport és kakaóport. Majd a száraz és folyékony részeket csomómentesen összekevertem. A makadámdiót szeleteltem (kisebb darabokra is törik közben) és egy részét a tésztához kevertem. (A többit megtartottam a kicsi torta tetejére.) Egy kicsi torta formát olajoztam, és zabliszttel megszórtam, beleöntöttem a keveréket, tettem a tetejére alufóliát, és 175 fokon tűpróbáig sütöttem. Amikor már majdnem megsült, levettem az alufóliát, és a tetejére rendezgettem a maradék makadámdiót. Ezután már figyeltem a tortát, nehogy a dió megfeketedjen. Miután a torta megsült, kivettem a sütőből, és hagytam kihűlni. A következő lépés elhagyható, illetve követhető is. J Miután már szépen kezelhető volt a kihűlt tészta, vízszintesen félbe vágtam egy nagy éles késsel – vigyázva a felső részre, hogy a dió ne potyogjon le róla – és az alsó részt megkentem lekvárral. A felső részt ezután visszatettem a helyére. Ismét állni hagytam egy darabig szeletelés és fogyasztás előtt.
Jó étvágyat!
Egy igazán belevaló, ütős receptre vágysz? Készíts töltött padlizsán cannellonikat!
-KockacZukor-