Makadámdiós, lekváros mentes

Imádom a makadámdiót. Édeskés, krémes, ropogós, és még ásványi anyagokban, antioxidánsokban és vitaminokban is gazdag. Az ára miatt túl gyakran nem vásárolom, de amikor a konyhámba kerül – jellemzően felfalom magában :D, de ha mégsem, akkor  – készítek vele valami finomságot. ;-)

201206-2.jpg

Hozzávalók:

  • 2 db Gyermelyi L-es tojás
  • 230 g (gm) zabliszt
  • 200 g (lm) tejszín
  • 100 g étolaj
  • 3+2 nagy ek cukormentes baracklekvár
  • 10 g sütőpor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 db banán
  • 4 ek xilit
  • 1 csipet só
  • fél-1 bögre makadámdió

Elkészítés:

A villával összenyomott banánt, a tojásokat, xilitet, étolajat, tejszínt és három evőkanál cukormentes lekvárt összekevertem. Egy másik tálban a zablisztet, sütőport és kakaóport. Majd a száraz és folyékony részeket csomómentesen összekevertem. A makadámdiót szeleteltem (kisebb darabokra is törik közben) és egy részét a tésztához kevertem. (A többit megtartottam a kicsi torta tetejére.) Egy kicsi torta formát olajoztam, és zabliszttel megszórtam, beleöntöttem a keveréket, tettem a tetejére alufóliát, és 175 fokon tűpróbáig sütöttem. Amikor már majdnem megsült, levettem az alufóliát, és a tetejére rendezgettem a maradék makadámdiót. Ezután már figyeltem a tortát, nehogy a dió megfeketedjen. Miután a torta megsült, kivettem a sütőből, és hagytam kihűlni. A következő lépés elhagyható, illetve követhető is. J Miután már szépen kezelhető volt a kihűlt tészta, vízszintesen félbe vágtam egy nagy éles késsel – vigyázva a felső részre, hogy a dió ne potyogjon le róla – és az alsó részt megkentem lekvárral. A felső részt ezután visszatettem a helyére. Ismét állni hagytam egy darabig szeletelés és fogyasztás előtt.

Jó étvágyat!

Egy igazán belevaló, ütős receptre vágysz? Készíts töltött padlizsán cannellonikat!

-KockacZukor-

süti beállítások módosítása