Fagyasztható-e a tészta?

Bár a legfinomabb akkor, amikor frissen elkészül, mégis lefagyasztható a tészta, amiből így könnyű hétköznapi vacsora is lehet. Más kérdés, hogy érdemes-e lefagyasztani, hiszen olyan gyorsan megfő?

tészta fagyasztás előtt.jpg

Mindenesetre ha úgy döntünk, hogy lefagyasztjuk a már megfőtt tésztát, előbb feltétlenül hagyjuk kihűlni, és úgy tegyük be egy tasakba vagy műanyag edénybe. Előtte jó, ha megforgatjuk egy kis olívaolajban (lásd nyitókép) vagy vajban, hogy ne ragadjon össze, és igyekezzünk légteleníteni a zacskót, amennyire lehet, hogy ne alakuljanak ki benne jégkristályok.

Mélyhűtés szempontjából egyébként még sokkal jobb, ha csak félig főzzük meg a tésztát, és akkor fejezzük be a főzést, amikor tálalni szeretnénk, így csökken a főzési idő is.

Akkor a legjobb, ha a fagyasztástól számítva egy hónapon belül felhasználjuk, de néhány hónapnál semmiképpen ne tartogassuk tovább. Szinté nem érdemes a már szószba forgatott tésztát lefagyasztani, inkább tegyük el külön-külön.

Ha például lasagnét akarunk fagyasztani, akkor a nylon fólia fölé érdemes egy alufóliát is tenni, mert így 2-3 hónapig eláll.

A felmelegítés legjobb módja, ha egy kis olívaolajat és szószt teszünk az edénybe, de akár egy levesben is felolvaszthatjuk.

A legjobb mégis, ha annyit főzünk meg, amennyit várhatóan elfogyasztunk, ha mégis fagyasztunk, készüljünk fel, hogy más lesz az állaga, mint a frissnek. Ha túl sokáig tartogatjuk, kellemetlen íze is lehet.

süti beállítások módosítása