Melyik sajtot válasszuk?

Nem elengedhetetlen, de azért nagyon sokan nem hagynák el a tésztáról a sajtot (magunk is közéjük tartozunk, bár nem ragaszkodunk vallásosan hozzá, de ha lehet, a sajt jöhet). Persze nagyon nem mindegy, milyen tésztára milyen sajtot teszünk.

sajtos makaróni_1.jpg

Amikor ezen elkezdtem gondolkodni, az első, ami eszembe jutott a legkézenfekvőbb, leggyakoribb, és az egyik legkedveltebb, a parmezán, ha igazi olaszos tésztát szeretnénk enni.

Ugyanakkor Magyarországon közel sem pénztárcakímélő választás, főként, ha egy szép darabot szeretnénk venni egybe, valamelyik igazi parmezánból vagy pecorinóból.

Persze a parmezánt is lehet már előre reszelt változatban is kapni, ami az életet kétségtelenül leegyszerűsíti, de az ízre nem biztos, hogy ugyanazt kapjuk, mintha frissen reszelnénk. A parmezánt pedig alapvetően így, frissen, a tésztára érdemes rátenni, nem a szószba belekeverni.

A magyaros sajtos tészta

Rögtön másodikként jutott eszembe az alighanem szentségtörésnek számító sajtos makaróni, amire trappistát reszelünk. Alighanem ez nem igazi gourmand fogás, mégis finom tud lenni, és a gyerekeknél tuti befutó, pláne egy kis ketchuppel megspékelve. Ha pedig a ketchup helyett egy kis tejfölt teszünk rá, akkor a sajtos tésztának már egy teljesen „magyaros" változatát fogyasztjuk.

A cheddar

Az angolszász területeken a trappista helyett a legkézenfekvőbb választás a cheddar sajt, ami most már itthon is kapható, elérhetőbb áron, mint korábban, ugyanakkor nem került még be olyan mértékben a köztudatba, hogy például egy sajtos tészta elkészítéséhez ez jutna eszünkbe.

Sok esetben a tésztára olvasztva tálalják, és az olvasztott vörös cheddar melegszendvicsben is fenséges. De olyan egyszerűen is működhet, hogy a tésztát egy kis olívaolajjal meglocsoljuk, borssal és oregánóval megszórjuk, és ráreszelünk egy kis érett cheddart.

Mozzarella

Persze nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a mozarellát sem, amit leggyakrabban a pizzával azonosítunk, és például a ricottát, ami pedig nagyon jó tölteléke lehet akár lasagnának, akár tortellininek. De a szent hármast sokan ajánlják együtt is használni: parmezán, mozarella, ricotta egyben.

De álljon itt néhány tanács is azzal kapcsolatban, ha a szószba szeretnénk felhasználni a sajtot. A paradicsomszószba ne tegyünk túl sokat, mert eluralkodhat az íze, illetve nagyon megfakítja a színét. Ugyanakkor sajtot kevéssé szerető gyerek elől így „elrejteni" ideális, mert mint alkotóelem és íz benne van, viszont láthatatlan.

Kedvencek együtt

Aztán sok kedvencet együtt is lehet alkalmazni, például parmezánt, mozarellát és valamilyen füstölt sajtot, ezeket egy tejszínes alaphoz adva, egyenlő arányban, amíg összeolvadnak, igazán finom, bár alighanem elég kalóriadús szószt adnak akár spagetti, makaróni vagy gnocchi tetejére.

Nekem máris megjött az étvágyam, lehet, hogy tészta lesz ebédre?!

süti beállítások módosítása