Az olajban kapható articsókaszívet először egy reggeli elkészítéséhez használtam. Felvágtam, serpenyőben megpirítottam, ráütöttem a tojásokat, ezt megszórtam parmezánnal, és mindkét oldalát kisütöttem. Annyira finom lett, hogy ez az olajos, savanykás articsóka azóta állandó lakója a hűtőmnek. :-) Utánanéztem annak is, hogy mi minden csoda rejtőzik ebben a növényben. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot, A-, B2-, és C-vitamint. Gyógyhatásai is régóta ismertek. Használták afrodiziákumként, vizelethajtóként, leheletfrissítőként, sőt, dezodoráló szerként is.
Fotó: KockacZukor
Hozzávalók:
- 200 g Gyermelyi rövidmetélt
- 6 db olajban eltett articsókaszív
- 120 g parmezán
- 100 g virsli
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
- szerecsendió
- vaj
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük.
Az articsókaszíveket négy részre vágjuk, a virslit felkarikázzuk. A tésztát egy kis olívaolajjal keverjük, és fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. Hozzákeverjük a virslit, a parmezánt és az articsókát.
Tűzálló tálat vajjal kikenünk, és belemerjük a tésztát. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Petrezselyemmel szórva tálalhatjuk is.
Fotó: KockacZukor
Ha isteni receptekre vágysz, nézz körül a korábbi bejegyzések között: http://masteszta.blog.hu/2014/05/20/grillezett_zoldseges_metelt
- KockacZukor -