A karácsonyi és családi vacsorára készülve az jutott eszembe, hogy az évek során milyen változások is voltak a hatalmas étkezőasztal körül. A nagyszülői házban még kicsi gyerekként csodáltam a szépen megterített ünnepi asztalt, majd a nagypapa és nagymama elmentek. Beültek a helyükre a szerelmek, majd férjek, később a Hugim a családjával külföldre költözött. Falatoztuk már hárman, de tizenhárman is az ünnepi fogásokból. Ami viszont minden karácsony alkalmával állandó, az a kacsacomb, amihez ebben az évben karamellizált gyümölcsös tésztát készítettem.
Fotó: KockacZukor
- 300 g Gyermelyi durum masni
- 4 db kacsacomb
- 20 szem aszalt szilva
- 5 db alma
- 2 ek kacsazsír
- 4 dl fehérbor
- 3 ek vaj
- 3 ek cukor
- 4 teáskanál méz
- rozmaring
- kakukkfű
- só
- bors
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük.
A combokat sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kukkfűvel és rozmaringgal, majd serpenyőbe rakjuk a bőrös felével lefelé. Alufóliával befedjük. 180 fokon egy órán át sütjük. Ezután megfordítjuk a combokat, meglocsoljuk a borral, és így is sütjük alufólia alatt újabb 40 percen át. Ha ez az idő letelt, levesszük az alufóliát, és ha még szükséges, akkor 10-15 percen át pirítjuk a kacsát.
Az almát megpucoljuk és negyedeljük, majd vajon – cukor és méz hozzáadásával – karamellizáljuk. Hozzáadjuk az aszalt szilvákat is, illetve hozzákeverjük a már megfőtt tésztát is.
Fotó: KockacZukor
Ünnepi tésztareceptet itt is olvashatsz:
http://masteszta.blog.hu/2014/04/26/spenottal_ricottaval_toltott_kagylok
Meghitt ünnepeket kívánok!
- KockacZukor -