Párizsban a Montmartre-on járva betértünk egy kis boulangerie-ba (pékségbe). A hatalmas kínálatból egy kis citromos süteményt választottam, és ezzel meg is találtam életem kedvenc sütijét, a „Citron pain d' epices” nevű csodát. Semmi más nem érdekelt ezután... hiába ágaskodtak a macaronok, integettek a quiche-ek, és madeleine-k. Észre sem vettem a tarte tatin, ekler, clafoutis, mille-feuille vagy egyéb francia édességeket sem. Mindennap szükség volt az adagomra, így menet közben egy-egy mindig elfogyott. Ezekkel az emlékekkel gazdagodva itthon a lime-ot és lime zselét vettem elő, és készítettem el az alábbi könnyed, tésztás édes ebédemet.
Fotó: KockacZukor
- 200 g Gyermelyi rövidmetélt
- 4 maroknyi kuszkusz
- 3 ek cukor
- fél citrom leve
- lime zselé vagy más lekvár, dzsem, illetve vegyes gyümölcs
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük.
A kuszkuszt egy mély edényben összekeverjük a cukorral, majd ráöntjük a felforralt vizet. Kétszer annyit, mint amennyi a kuszkusz mennyisége. Hozzákeverjük a fél citrom levét, majd lefedjük az edényt, és addig hagyjuk állni, amíg a tészta is megfő. Miután a tésztát leszűrtük, hozzákeverjük az édes kuszkuszt. Azzal együtt is hagyjuk állni 5 percen át. Tálalásnál a kuszkuszos metéltre merjük a lime zselét, amit aztán össze is keverünk vele.
Jó étvágyat!
Citromszószos metélt:
http://masteszta.blog.hu/2014/05/27/citromszoszos_metelt
Ezt a receptet se felejtsd el! :-)
- KockacZukor -