Hogy miért egyél télen céklát? Mert a nitrogén-monoxid tartalma javítja a vér áramlását, ezáltal segíti az agy működését. Magas a folsavtartalma. A benne található betacyanin nevű vegyület – kutatások szerint - a prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek kis mértékben, de lassította a tumorsejtek növekedését. Gazdag kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. Száz gramm cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig támogatja a máj működését. Ezen felül pedig sok káliumot tartalmaz, és nagyon finom is. :-)
Fotó: KockacZukor
- 1-2 ek Gyermelyi búzafinomliszt
- 1 db vöröshagyma
- 4 db cékla
- 2 kicsi alma
- 2 db húsleveskocka
- 2 dl natúr joghurt
- citrom
- só
- fél ek cukor/ xilit
Elkészítés:
A vöröshagymát kis kockákra vágjuk, és egy lábosban olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott céklát, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a húsleveskockákat és a megpucolt, felkockázott almát is. Miután a cékla megfőtt, az egészet összeturmixoljuk. Egy külön kis tálban joghurtot, lisztet, és vizet összekeverünk, majd a leveshez keverjük. Hagyjuk ismét lassan forrni a levest. Adjunk hozzá sót, egy kis cukrot, és citromot ízlés szerint. Különleges ízvilágú, egészséges leves.
Jó étvágyat!
Szereted a tarhonyát? Akkor legközelebb készíts csicseriborsós ragut tarhonyával.
- KockacZukor -