Amikor kicsi lány voltam, a nagymamám nagyon sok mákos édességet készített nekünk. Volt egy mákültetvénye, és emlékszem, mindig mi ráztuk ki a mákot a száraz növényfejekből. Nagymama korára a nagyi már tökéletesre fejlesztette a tésztakészítési tudományát, és nem volt egyetlen olyan általa készített étel sem, ami ne lett volna túl jó, túl finom. Még a legegyszerűbb édes ételekből is repetáztunk. Nem is tudom, milyen bűbájt tehetett az ételeibe, amivel elvarázsolt minket. Talán a szeretet volt az a plusz hozzávaló. A határtalan szeretet...
Fotó: KockacZukor
- 3-4 bögre Gyermelyi búzafinomliszt
- 5 darab közepes krumpli
- 1-2 db tojás
- só
- 100 g darált mák
- porcukor ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db narancs reszelt héja
- 3 ek olaj
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, és enyhén sós vízben főzzük meg. Nyomjuk össze krumplinyomóval, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt a krumpli, egy nagy tálban adjunk hozzá kicsit több lisztet, mint amennyi a krumpli mennyisége, sózzuk meg, és adjuk hozzá a tojást. Dolgozzuk össze a tésztát, és ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Olyan tésztát kell kapjunk, ami már nem ragad a kezünkhöz.
Ezután nyújtsunk ki a tésztát körülbelül egy centiméter vastagra, majd vágjunk bele körülbelül két centis csíkokat. Azt is vágjuk másfél centis darabokra, és az egyes darabokból sodorjuk ki a nudli formát.
Egy edényben forraljunk vizet, és a forrásban lévő vízben főzzük ki a nudlikat. Miután a nudlik feljöttek a víz tetejére, még főzzük őket öt-tíz percen át. Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel.
Melegítsünk olajat egy serpenyőben, és forgassuk meg benne a tésztát. Sózzuk.
Ezután forgassuk bele a nudlit a mákos, porcukros, vanília cukros, reszelt narancshéjas keverékbe.
Jó étvágyat!
Készítsünk a nudli mellé egy ízletes bablevest!
-KockacZukor-