Narancsos, mákos nudli lépésekben

Amikor kicsi lány voltam, a nagymamám nagyon sok mákos édességet készített nekünk. Volt egy mákültetvénye, és emlékszem, mindig mi ráztuk ki a mákot a száraz növényfejekből. Nagymama korára a nagyi már tökéletesre fejlesztette a tésztakészítési tudományát, és nem volt egyetlen olyan általa készített étel sem, ami ne lett volna túl jó, túl finom. Még a legegyszerűbb édes ételekből is repetáztunk. Nem is tudom, milyen bűbájt tehetett az ételeibe, amivel elvarázsolt minket. Talán a szeretet volt az a plusz hozzávaló. A határtalan szeretet...

makos_nudli_kesz-600.jpgFotó: KockacZukor

Hozzávalók: 

  • 3-4 bögre Gyermelyi búzafinomliszt
  • 5 darab közepes krumpli
  • 1-2 db tojás
  • 100 g darált mák
  • porcukor ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 3 ek olaj

makos_nudli_1_fazis_kesz_600.jpeg

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, és enyhén sós vízben főzzük meg. Nyomjuk össze krumplinyomóval, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt a krumpli, egy nagy tálban adjunk hozzá kicsit több lisztet, mint amennyi a krumpli mennyisége, sózzuk meg, és adjuk hozzá a tojást. Dolgozzuk össze a tésztát, és ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Olyan tésztát kell kapjunk, ami már nem ragad a kezünkhöz.

makos_nudli_2_fazis_kesz_600.jpeg

Ezután nyújtsunk ki a tésztát körülbelül egy centiméter vastagra, majd vágjunk bele körülbelül két centis csíkokat. Azt is vágjuk másfél centis darabokra, és az egyes darabokból sodorjuk ki a nudli formát.

makos_nudli_3_kesz-600.jpg

Egy edényben forraljunk vizet, és a forrásban lévő vízben főzzük ki a nudlikat. Miután a nudlik feljöttek a víz tetejére, még főzzük őket öt-tíz percen át. Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel.

makos_nudli_4_fazis_kesz_600.jpeg

Melegítsünk olajat egy serpenyőben, és forgassuk meg benne a tésztát. Sózzuk.

makos_nudli_5_fazis_kesz_600.jpeg

Ezután forgassuk bele a nudlit a mákos, porcukros, vanília cukros, reszelt narancshéjas keverékbe. 

makos_nudli_kesz-600_1.jpg

Jó étvágyat!

Készítsünk a nudli mellé egy ízletes bablevest!

-KockacZukor-

 

süti beállítások módosítása